Zeleni ponedjeljak

Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.  Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu.

Prijedlog jelovnika za 28. studeni:

PRIJEDLOG JELOVNIKA


DORUČAK

Kukuruzni kruh s namazom od tofua i sjemenki suncokreta
Kakao sa zobenim mlijekom
Jabuka


Namaz od tofua i sjemenki suncokreta
Sastojci: 250 g svježeg tofua, 70 g zelenih maslina, 70 g sjemenki suncokreta, 1 žlica limunova soka, 1 luk, 1/4 žličice korijandera, malo svježeg peršina, vode po potrebi
Priprema: Sjemenke popržiti na suhoj tavi. Tofu kratko prokuhati u malo vode. Masline očistiti od koštica, luk naribati. Izmiksati sve sastojke i ukrasiti peršinom.


RUČAK

Zelena krem juha
Tjestenina s umakom od crvene leće
Salata od naribanog bijelog i crvenog kupusa
Baklava s bundevinim sjemenkama


Zelena krem juha
Sastojci: 40 dag graška (zamrznutoga ili iz konzerve), 15 dag špinata, zeleni dio 1 poriluka, 10 dag krumpira, 10 dag mljevenih oraha + 7 dag polovica, 1 češanj češnjaka, 2 svežnjića peršinovih grančica, margarin, sol, papar
Priprema:Oljuštiti češnjak. Pristaviti u litri vode svježi ili zamrznuti grašak (konzervirani dodati kad se skuha drugo povrće), češnjak, luk, probrani špinat, oguljene narezane krumpire i poriluk. Dodati oprani peršin (sačuvati nekoliko listića za ukras), posoliti, popapriti i kuhati da sve omekša. Neka se ohladi. Polovice oraha narezati. U mlaku juhu dodati ocijeđeni grašak iz konzerve i samljeveni orah. Zatim povrće i juhu smiksati u kašu. Juhu po želji razrijediti sojinim mlijekom, pa prokuhati i naposljetku umiješati margarin. Ukrasiti nasjeckanim orasima i peršinovim listićima.

Tjestenina s umakom od crvene leće
Sastojci: 1 velika mrkva, 2 češnja češnjaka, 1 šalica crvene leće, 6 žlica maslinovog ulja, 1 žličica origana, sol, papar, ružmarin, 150 ml crvenog vina, 150 g celera (korijena), 1 velika konzerva pelata, 1 žličica šećera, 1 glavica luka
Priprema: Mrkvu i celer očistiti i sitno nasjeckati. Luk i češnjak također nasjeckati. Zagrijati maslinovo ulje, dodati luk, pirjati dok ne omekša, pa dodati češnjak. Potom dodati povrće i leću i kratko zapeći, uz stalno miješanje. Zaliti vinom, dodati rajčicu i začine i na laganoj vatri kuhati 10 do 15 minuta, dok se leća ne skuha. Poslužiti s kuhanom tjesteninom.

Baklava s bundevinim sjemenkama
Sastojci:500 g kora za savijaču, 500 g bundevinih sjemenki, 100 g margarina, žlica svježe iscijeđenog soka od naranče, 3 dl sirupa od agave, 2 dl vode, sok pola limuna, sok pola mandarine
Priprema: Bundevine sjemenke usitniti. Margarin ugrijati na laganoj vatri s narančinim sokom, dok ne postane tekući. Kore odrezati da se dobije veličina malog protvana. Protvan namazati margarinom, pa slagati prvo 3 kore (svaku premazati margarinom i vodom), pa sjemenke, pa koru sve dok ne ostane oko šaka sjemenki (to će biti za ukras). Završiti opet s 3 kore i premazati sve margarinom i vodom. Nožem narezati kolač na trokute i peći u pećnici na 170 stupnjeva oko pola sata. Za to vrijeme zagrijati agavin sirup s vodom i sokom od limuna i mandarine. Kad su kore pečene, preliti ih sirupom te ukrasiti preostalim sjemenkama i kolutićima limuna i mandarine. Pustiti da se ohladi.


VEČERA

Pita s povrćem

Pita s povrćem
Sastojci:za tijesto: 110 g hladnog margarina, 220 ml sojinog mlijeka, 300 g brašna, 2 žličice praška za pecivo, pola žličice soli, sojino mlijeko; za punjenje od povrća: 6 mrkvi, 200 g brokule, 400 g šampinjona, 1 glavica luka, 2 poriluka, sol, papar; za kremu: 1 zobeno ili sojino vrhnje, 40 g delikatesnog kvasca, 100 g sojinog jogurta, pola vezice vlasca (može i sušeni), sol, papar, muškatni oraščić, origano, mljevena crvena paprika
Priprema:Od margarina, sojinog mlijeka, brašna, praška za pecivo i soli umijesiti glatko tijesto. Po potrebi dodati još brašna. Polovicu tijesta razvaljati i položiti u posudu za pečenje (oblik za tortu) promjera 26 cm. Trakom od 2 cm obložiti rub. Ostatak tijesta razvaljati i položiti na tanjur. Obje polovice tijesta staviti u hladnjak. Mrkve oguliti i narezati na kolute. Brokulu očistiti i podijeliti na cvjetove. Mrkvu i brokulu kuhati 5 minuta u 3 žlice posoljene vode. Šampinjone, luk i poriluk narezati na kriške. Sve zajedno zapeći u tavi i začiniti solju i paprom. Vlasac sitno nasjeckati. Sve pomiješati i kušati je li dosta začinjeno. Povrće položiti na ohlađeno tijesto, preliti kremom i preko svega staviti ostatak tijesta. Tijesto premazati sojinim mlijekom. U zagrijanoj pećnici peći 30-40 minuta na 180 stupnjeva, dok tijesto dobije zlatno–žutu boju. Pitu izvaditi iz pećnice i ostaviti da prije rezanja odstoji 15 minuta.

Za međuobroke: banana, avokado, bademi, sok od cikle