Gastro
Gastro

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak
Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak kampanja je udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu. Ovom kampanjom teže unaprijeđenju standarda kulture prehrane građana kroz održivo življenje, a time se svi uključujemo u veliku zajednicu svjetskih država i gradova.   KOLAČ S JAGODAMA NA NOVOJ RADIONICI KUHANJA!   Na novoj radionici kuhanja koju organizira udruga Prijatelji životinja polaznici će spremati i degustirati domaći integralni kruh, lazanje s povrćem i zdravi kolač s jagodama. Održat će se u srijedu, 6. lipnja 2012. od 17,30 do 20,30 sati, u prostorijama Udruge (Gajeva 47, Zagreb). Radionica je zamišljena tako da se u malim grupama uz ležernu atmosferu i individualni pristup kroz razgovor i zabavu nauči kuhati i sazna više o nutritivnim vrijednostima namirnica. Zainteresirani za pohađanje radionica mogu se prijaviti putem obrasca na web stranici Prijatelja životinja.   PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA 4. LIPNJA 2012.   DORUČAK   Müsli sa zobenim pahuljicama, lješnjacima i sušenim voćem Sojino mlijeko Jagode   RUČAK   Varivo od heljde i povrća Riža s lećom, čili papričicama i limunom Zelena salata s naribanom mrkvom i bučinim sjemenkama Kus-kus okruglice s trešnjama Varivo od heljde i povrća Sastojci: 2 zdjelice mahuna, 2 zdjelice na kocke narezanoga krumpira, 1 zdjelica heljde, 1 zdjelica narezane mrkve, 1 zdjelica cvjetače, 1-2 žlice pirea od rajčica, 1 žlica nasjeckanog peršina, 1-2 žlice ulja, sol, malo timijana, malo mažurana Priprema: Povrće oprati i narezati. Staviti u vrelu vodu s heljdom i kuhati. Dodati začine, a tek na kraju ulje i pire od rajčice. Riža s lećom, čili papričicama i limunom Sastojci (za 4 osobe): 450 ml vode, sol, 2-3 žlice ulja, 200 g riže dugog zrna, 5 žlica margarina, 100 g indijskih oraščića (ili popečeni bademi), 30 g crvene leće, 2 žličice sjemenki gorušice, 2 čili papričice, žličica mljevene kurkume, 3 žlice limunova soka, 1 žlica peršina Priprema: U posoljenu kipuću vodu staviti rižu, ulje i kuhati poklopljeno na laganoj vatri oko 10 minuta. Na 2 žlice margarina popeći nasjeckane indijske oraščiće (ili bademe), staviti ih na papirnati ubrus, rasporediti po kuhanoj riži i rižu poklopiti. U malo vode staviti kuhati leću i sjemenke gorušice. Dodati čili papričice i kuhati dok leća ne omekša. Pripremljenu mješavinu s lećom rasporediti po riži. Dodati kurkumu, limunov sok, preostali margarin i peršin. Kus-kus okruglice s trešnjama Sastojci: 1 šalica kus-kusa, 2 šalice vode, 0,5 šalice brašna (tip 850), sol, trešnje, krušne mrvice/lanene sjemenke, agavin ili javorov sirup Priprema: U vodu dodati prstohvat soli i kad provri dodati kus-kus. Ugasiti vatru i ostaviti da se potpuno ohladi. Potom u ohlađenu smjesu dodati brašno. Svježe trešnje očistiti od koštica. Oblikovati kuglice u koje se stavi trešnja i kuhati ih u vreloj vodi dok ne isplivaju. Stavljati ih u tavu i dok su još vruće uvaljati ih u krušne mrvice ili mljevene lanene sjemenke, pa ih preliti agavinim ili javorovim sirupom. VEČERA Cannelloni sa špinatom Cannelloni sa špinatom Sastojci (za 3-4 osobe): 600 g svježeg ili smrznutog špinata, 200 g cannellona bez jaja, 3 luka, 3 češnja češnjaka, 4 žlice maslinovog ulja, sol, oko 2 žlice margarina, 3 žlice gustog sojinoga vrhnja; za umak - 6 žlica margarina, 6 žlica brašna, 2 dl sojinog mlijeka bez šećera, sol, muškatni oraščić u prahu Priprema: Svježi špinat dobro oprati, nasjeckati na manje komade i zatim kuhati oko 5 minuta (smrznuti je već opran i narezan i blanširan). Luk narezati na male komade. U tavi ugrijati ulje i pirjati luk oko 4 minute. Dodati ocijeđeni/odleđeni špinat, sitno sjeckani češnjak i vrhnje te posoliti. Za umak ugrijati margarin, dodati brašno i neprestano miješati. Nakon oko jedne minute polako dodavati mlijeko i miješati dok se ne zgusti. Posoliti i dodati malo muškatnog oraščića. Puniti cannellone špinatom nad zdjelom koju ćemo koristiti za pečenje u pećnici, najbolje žličicom i prstima. Slagati cannellone jedan do drugoga i sve preliti umakom. Paziti da sve bude dobro preliveno jer će inače cannelloni ostati tvrdi. Dodati još par 'hrpica' margarina na vrh. Peći oko 40 minuta na 200°C. Za međuobroke: jabuka, naranča, mango, sojin jogurt, pistaciji Dobar tek!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx