403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
Gastro

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak
Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak kampanja je udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu. Ovom kampanjom teže unaprijeđenju standarda kulture prehrane građana kroz održivo življenje, a time se svi uključujemo u veliku zajednicu svjetskih država i gradova.   KOLAČ S JAGODAMA NA NOVOJ RADIONICI KUHANJA!   Na novoj radionici kuhanja koju organizira udruga Prijatelji životinja polaznici će spremati i degustirati domaći integralni kruh, lazanje s povrćem i zdravi kolač s jagodama. Održat će se u srijedu, 6. lipnja 2012. od 17,30 do 20,30 sati, u prostorijama Udruge (Gajeva 47, Zagreb). Radionica je zamišljena tako da se u malim grupama uz ležernu atmosferu i individualni pristup kroz razgovor i zabavu nauči kuhati i sazna više o nutritivnim vrijednostima namirnica. Zainteresirani za pohađanje radionica mogu se prijaviti putem obrasca na web stranici Prijatelja životinja.   PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA 4. LIPNJA 2012.   DORUČAK   Müsli sa zobenim pahuljicama, lješnjacima i sušenim voćem Sojino mlijeko Jagode   RUČAK   Varivo od heljde i povrća Riža s lećom, čili papričicama i limunom Zelena salata s naribanom mrkvom i bučinim sjemenkama Kus-kus okruglice s trešnjama Varivo od heljde i povrća Sastojci: 2 zdjelice mahuna, 2 zdjelice na kocke narezanoga krumpira, 1 zdjelica heljde, 1 zdjelica narezane mrkve, 1 zdjelica cvjetače, 1-2 žlice pirea od rajčica, 1 žlica nasjeckanog peršina, 1-2 žlice ulja, sol, malo timijana, malo mažurana Priprema: Povrće oprati i narezati. Staviti u vrelu vodu s heljdom i kuhati. Dodati začine, a tek na kraju ulje i pire od rajčice. Riža s lećom, čili papričicama i limunom Sastojci (za 4 osobe): 450 ml vode, sol, 2-3 žlice ulja, 200 g riže dugog zrna, 5 žlica margarina, 100 g indijskih oraščića (ili popečeni bademi), 30 g crvene leće, 2 žličice sjemenki gorušice, 2 čili papričice, žličica mljevene kurkume, 3 žlice limunova soka, 1 žlica peršina Priprema: U posoljenu kipuću vodu staviti rižu, ulje i kuhati poklopljeno na laganoj vatri oko 10 minuta. Na 2 žlice margarina popeći nasjeckane indijske oraščiće (ili bademe), staviti ih na papirnati ubrus, rasporediti po kuhanoj riži i rižu poklopiti. U malo vode staviti kuhati leću i sjemenke gorušice. Dodati čili papričice i kuhati dok leća ne omekša. Pripremljenu mješavinu s lećom rasporediti po riži. Dodati kurkumu, limunov sok, preostali margarin i peršin. Kus-kus okruglice s trešnjama Sastojci: 1 šalica kus-kusa, 2 šalice vode, 0,5 šalice brašna (tip 850), sol, trešnje, krušne mrvice/lanene sjemenke, agavin ili javorov sirup Priprema: U vodu dodati prstohvat soli i kad provri dodati kus-kus. Ugasiti vatru i ostaviti da se potpuno ohladi. Potom u ohlađenu smjesu dodati brašno. Svježe trešnje očistiti od koštica. Oblikovati kuglice u koje se stavi trešnja i kuhati ih u vreloj vodi dok ne isplivaju. Stavljati ih u tavu i dok su još vruće uvaljati ih u krušne mrvice ili mljevene lanene sjemenke, pa ih preliti agavinim ili javorovim sirupom. VEČERA Cannelloni sa špinatom Cannelloni sa špinatom Sastojci (za 3-4 osobe): 600 g svježeg ili smrznutog špinata, 200 g cannellona bez jaja, 3 luka, 3 češnja češnjaka, 4 žlice maslinovog ulja, sol, oko 2 žlice margarina, 3 žlice gustog sojinoga vrhnja; za umak - 6 žlica margarina, 6 žlica brašna, 2 dl sojinog mlijeka bez šećera, sol, muškatni oraščić u prahu Priprema: Svježi špinat dobro oprati, nasjeckati na manje komade i zatim kuhati oko 5 minuta (smrznuti je već opran i narezan i blanširan). Luk narezati na male komade. U tavi ugrijati ulje i pirjati luk oko 4 minute. Dodati ocijeđeni/odleđeni špinat, sitno sjeckani češnjak i vrhnje te posoliti. Za umak ugrijati margarin, dodati brašno i neprestano miješati. Nakon oko jedne minute polako dodavati mlijeko i miješati dok se ne zgusti. Posoliti i dodati malo muškatnog oraščića. Puniti cannellone špinatom nad zdjelom koju ćemo koristiti za pečenje u pećnici, najbolje žličicom i prstima. Slagati cannellone jedan do drugoga i sve preliti umakom. Paziti da sve bude dobro preliveno jer će inače cannelloni ostati tvrdi. Dodati još par 'hrpica' margarina na vrh. Peći oko 40 minuta na 200°C. Za međuobroke: jabuka, naranča, mango, sojin jogurt, pistaciji Dobar tek!

Najčitanije
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx