Zeleni ponedjeljak

Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak kampanja je udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu. Ovom kampanjom teže unaprijeđenju standarda kulture prehrane građana kroz održivo življenje, a time se svi uključujemo u veliku zajednicu svjetskih država i gradova.

KOLAČ S JAGODAMA NA NOVOJ RADIONICI KUHANJA!

Na novoj radionici kuhanja koju organizira udruga Prijatelji životinja polaznici će spremati i degustirati domaći integralni kruh, lazanje s povrćem i zdravi kolač s jagodama. Održat će se u srijedu, 6. lipnja 2012. od 17,30 do 20,30 sati, u prostorijama Udruge (Gajeva 47, Zagreb). Radionica je zamišljena tako da se u malim grupama uz ležernu atmosferu i individualni pristup kroz razgovor i zabavu nauči kuhati i sazna više o nutritivnim vrijednostima namirnica. Zainteresirani za pohađanje radionica mogu se prijaviti putem obrasca na web stranici Prijatelja životinja.


PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA 4. LIPNJA 2012.


DORUČAK

Müsli sa zobenim pahuljicama, lješnjacima i sušenim voćem
Sojino mlijeko
Jagode

  RUČAK

Varivo od heljde i povrća
Riža s lećom, čili papričicama i limunom
Zelena salata s naribanom mrkvom i bučinim sjemenkama
Kus-kus okruglice s trešnjama

Varivo od heljde i povrća
Sastojci:
2 zdjelice mahuna,
2 zdjelice na kocke narezanoga krumpira,
1 zdjelica heljde,
1 zdjelica narezane mrkve,
1 zdjelica cvjetače,
1-2 žlice pirea od rajčica,
1 žlica nasjeckanog peršina,
1-2 žlice ulja,
sol, malo timijana, malo mažurana

Priprema: Povrće oprati i narezati. Staviti u vrelu vodu s heljdom i kuhati. Dodati začine, a tek na kraju ulje i pire od rajčice.

Riža s lećom, čili papričicama i limunom
Sastojci (za 4 osobe):
450 ml vode,
sol,
2-3 žlice ulja,
200 g riže dugog zrna,
5 žlica margarina,
100 g indijskih oraščića (ili popečeni bademi),
30 g crvene leće,
2 žličice sjemenki gorušice,
2 čili papričice,
žličica mljevene kurkume,
3 žlice limunova soka,
1 žlica peršina

Priprema: U posoljenu kipuću vodu staviti rižu, ulje i kuhati poklopljeno na laganoj vatri oko 10 minuta. Na 2 žlice margarina popeći nasjeckane indijske oraščiće (ili bademe), staviti ih na papirnati ubrus, rasporediti po kuhanoj riži i rižu poklopiti. U malo vode staviti kuhati leću i sjemenke gorušice. Dodati čili papričice i kuhati dok leća ne omekša. Pripremljenu mješavinu s lećom rasporediti po riži. Dodati kurkumu, limunov sok, preostali margarin i peršin.

Kus-kus okruglice s trešnjama
Sastojci:
1 šalica kus-kusa,
2 šalice vode,
0,5 šalice brašna (tip 850),
sol,
trešnje,
krušne mrvice/lanene sjemenke,
agavin ili javorov sirup

Priprema: U vodu dodati prstohvat soli i kad provri dodati kus-kus. Ugasiti vatru i ostaviti da se potpuno ohladi. Potom u ohlađenu smjesu dodati brašno. Svježe trešnje očistiti od koštica. Oblikovati kuglice u koje se stavi trešnja i kuhati ih u vreloj vodi dok ne isplivaju. Stavljati ih u tavu i dok su još vruće uvaljati ih u krušne mrvice ili mljevene lanene sjemenke, pa ih preliti agavinim ili javorovim sirupom.


VEČERA
Cannelloni sa špinatom

Cannelloni sa špinatom
Sastojci (za 3-4 osobe):
600 g svježeg ili smrznutog špinata,
200 g cannellona bez jaja,
3 luka,
3 češnja češnjaka,
4 žlice maslinovog ulja,
sol,
oko 2 žlice margarina,
3 žlice gustog sojinoga vrhnja;
za umak -
6 žlica margarina,
6 žlica brašna,
2 dl sojinog mlijeka bez šećera,
sol,
muškatni oraščić u prahu

Priprema: Svježi špinat dobro oprati, nasjeckati na manje komade i zatim kuhati oko 5 minuta (smrznuti je već opran i narezan i blanširan). Luk narezati na male komade. U tavi ugrijati ulje i pirjati luk oko 4 minute. Dodati ocijeđeni/odleđeni špinat, sitno sjeckani češnjak i vrhnje te posoliti. Za umak ugrijati margarin, dodati brašno i neprestano miješati. Nakon oko jedne minute polako dodavati mlijeko i miješati dok se ne zgusti. Posoliti i dodati malo muškatnog oraščića. Puniti cannellone špinatom nad zdjelom koju ćemo koristiti za pečenje u pećnici, najbolje žličicom i prstima. Slagati cannellone jedan do drugoga i sve preliti umakom. Paziti da sve bude dobro preliveno jer će inače cannelloni ostati tvrdi. Dodati još par 'hrpica' margarina na vrh. Peći oko 40 minuta na 200°C.

Za međuobroke: jabuka, naranča, mango, sojin jogurt, pistaciji

Dobar tek!