Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu. Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu.
PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA 23.4.2012.
DORUČAK
Voćne kukuruzne kocke
Svježi sok od naranče
Jabuka
Voćne kukuruzne kocke
Sastojci:
500 g kukuruznoga griza,
1,5 l vode,
malo soli,
100 g suhoga grožđa,
100 g suhih smokava,
100 g oraha,
100 g badema
Priprema:
Grubo nasjeckane suhe smokve, grožđice, orahe i bademe lagano umiješati pred kraj kuhanja palente. Ova količina oraha, badema, smokvi i grožđica može se povećavati. Peći u kalupima za muffine ili sve izliti u lim za pečenje i zapeći u pećnici na laganoj temperaturi. Ohladiti, izrezati na kocke i poslužiti uz svježi sok od naranče.
RUČAK
Varivo od raštike i sejtana
Korabica punjena crvenom lećom i zapečeni pire krumpir
Salata od radiča, zelene salate i maslina
Varivo od raštike i sejtana
Sastojci (za dvije osobe):
500 g raštike,
3-4 šalice vode,
3 velike žlice zobenih pahuljica,
1,5 žličica soli,
1/2 kocke koncentrata od povrća,
4 češnja češnjaka,
300 g sejtana,
muškatni oraščić,
senf,
sol (za mariniranje),
brašno,
ulje za prženje,
1 žlica maslinovog ulja
Priprema:
U lonac staviti vodu i raštiku, opranu i narezanu na trake zajedno sa središnjim, tvrdim dijelom lišća. Kada voda zakuha, smanjiti plamen i kuhati 10 minuta. Dodati zobene pahuljice i sve izmiksati štapnim mikserom. Kockice sejtana marinirati s muškatnim oraščićem, senfom i solju. Uvaljati marinirani sejtan u brašno i pržiti u vrelom ulju. Izmiksanu raštiku vratiti na lagani plamen i dodati ostale začine te pržene kocke sejtana. Kuhati još 5 minuta na laganoj vatri da se sastojci povežu. Umjesto raštike, može se koristiti i drugo zeleno lisnato povrće.
Korabica punjena crvenom lećom i zapečeni pire krumpir
Sastojci:
4 male korabice,
50 g crvene leće,
juha od povrća,
vlasac,
margarin,
sol;
za pire krumpir - 3 krumpira,
margarin,
sol,
muškatni oraščić,
1 žlica sojinoga, zobenog ili rižinog vrhnja za kuhanje
Priprema:
Korabice oguliti, izdubiti s prikladnom žličicom i kuhati u juhi od povrća dok ne omekšaju. Ostatke korabica pirjati u malo vode dok ne omekšaju. Crvenu leću močiti pola sata u mlakoj vodi. Odliti vodu i leću malo prepržiti na margarinu; dodati malo vode i lagano kuhati 2 minute. Pirjanu korabicu pomiješati s lećom, posoliti i, ako je potrebno, dodati malo margarina. Dobivenom smjesom puniti korabice i posuti s vlascem. Krumpire skuhati, zgnječiti, pomiješati s margarinom i vrhnjem za kuhanje. Začiniti solju i ribanim muškatnim oraščićem. U tavi rastopiti margarin. Pire krumpir jednolično rasporediti po tavi i pržiti s obje strane. Usitniti vilicom na komadiće i pržiti sa svih strana dok ne nastane lijepa zlatnožuta hrskava kora.
VEČERA
Špagete s bolonjskim umakom od graha
Bolonjski umak od graha
Sastojci:
1 mala konzerva crvenoga graha,
1 velika mrkva,
2 žlice ketchupa,
1 češanj češnjaka,
1 list lovora,
2 žlice maslinova ulja,
papar,
1 žličica začina za pizzu,
1 žličica soli,
500 ml umaka od rajčice,
1 glavica luka
Priprema:
Luk, mrkvu i češnjak nasjeckati. Grah dobro ocijediti. Zagrijati maslinovo ulje, dodati luk i lovor i zapeći. Dodati ostalo povrće i lagano zapeći uz stalno miješanje. Dodati umak od rajčica i pustiti da zakuha. Potom dodati grah, začine i na kraju ketchup. Na laganoj vatri kuhati oko 10 minuta. Poslužiti sa špagetima ili drugom tjesteninom.
Za međuobroke: mandarina, kruška, banana, jogurt od soje, avokado
Dobar tek!
* Recept 'Korabica punjena crvenom lećom i zapečeni pire krumpir' je iz kuharice Mljac.
Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak