Gastro
Gastro

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak
Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu. Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu. PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA 23.4.2012. DORUČAK Voćne kukuruzne kocke Svježi sok od naranče Jabuka     Voćne kukuruzne kocke Sastojci: 500 g kukuruznoga griza, 1,5 l vode, malo soli, 100 g suhoga grožđa, 100 g suhih smokava, 100 g oraha, 100 g badema Priprema: Grubo nasjeckane suhe smokve, grožđice, orahe i bademe lagano umiješati pred kraj kuhanja palente. Ova količina oraha, badema, smokvi i grožđica može se povećavati. Peći u kalupima za muffine ili sve izliti u lim za pečenje i zapeći u pećnici na laganoj temperaturi. Ohladiti, izrezati na kocke i poslužiti uz svježi sok od naranče. RUČAK   Varivo od raštike i sejtana Korabica punjena crvenom lećom i zapečeni pire krumpir Salata od radiča, zelene salate i maslina Varivo od raštike i sejtana Sastojci (za dvije osobe): 500 g raštike, 3-4 šalice vode, 3 velike žlice zobenih pahuljica, 1,5 žličica soli, 1/2 kocke koncentrata od povrća, 4 češnja češnjaka, 300 g sejtana, muškatni oraščić, senf, sol (za mariniranje), brašno, ulje za prženje, 1 žlica maslinovog ulja Priprema: U lonac staviti vodu i raštiku, opranu i narezanu na trake zajedno sa središnjim, tvrdim dijelom lišća. Kada voda zakuha, smanjiti plamen i kuhati 10 minuta. Dodati zobene pahuljice i sve izmiksati štapnim mikserom. Kockice sejtana marinirati s muškatnim oraščićem, senfom i solju. Uvaljati marinirani sejtan u brašno i pržiti u vrelom ulju. Izmiksanu raštiku vratiti na lagani plamen i dodati ostale začine te pržene kocke sejtana. Kuhati još 5 minuta na laganoj vatri da se sastojci povežu. Umjesto raštike, može se koristiti i drugo zeleno lisnato povrće.   Korabica punjena crvenom lećom i zapečeni pire krumpir Sastojci: 4 male korabice, 50 g crvene leće, juha od povrća, vlasac, margarin, sol; za pire krumpir - 3 krumpira, margarin, sol, muškatni oraščić, 1 žlica sojinoga, zobenog ili rižinog vrhnja za kuhanje Priprema: Korabice oguliti, izdubiti s prikladnom žličicom i kuhati u juhi od povrća dok ne omekšaju. Ostatke korabica pirjati u malo vode dok ne omekšaju. Crvenu leću močiti pola sata u mlakoj vodi. Odliti vodu i leću malo prepržiti na margarinu; dodati malo vode i lagano kuhati 2 minute. Pirjanu korabicu pomiješati s lećom, posoliti i, ako je potrebno, dodati malo margarina. Dobivenom smjesom puniti korabice i posuti s vlascem. Krumpire skuhati, zgnječiti, pomiješati s margarinom i vrhnjem za kuhanje. Začiniti solju i ribanim muškatnim oraščićem. U tavi rastopiti margarin. Pire krumpir jednolično rasporediti po tavi i pržiti s obje strane. Usitniti vilicom na komadiće i pržiti sa svih strana dok ne nastane lijepa zlatnožuta hrskava kora.   VEČERA Špagete s bolonjskim umakom od graha   Bolonjski umak od graha Sastojci: 1 mala konzerva crvenoga graha, 1 velika mrkva, 2 žlice ketchupa, 1 češanj češnjaka, 1 list lovora, 2 žlice maslinova ulja, papar, 1 žličica začina za pizzu, 1 žličica soli, 500 ml umaka od rajčice, 1 glavica luka Priprema: Luk, mrkvu i češnjak nasjeckati. Grah dobro ocijediti. Zagrijati maslinovo ulje, dodati luk i lovor i zapeći. Dodati ostalo povrće i lagano zapeći uz stalno miješanje. Dodati umak od rajčica i pustiti da zakuha. Potom dodati grah, začine i na kraju ketchup. Na laganoj vatri kuhati oko 10 minuta. Poslužiti sa špagetima ili drugom tjesteninom.   Za međuobroke: mandarina, kruška, banana, jogurt od soje, avokado Dobar tek! * Recept 'Korabica punjena crvenom lećom i zapečeni pire krumpir' je iz kuharice Mljac.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx