Gastro
Gastro

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak
Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.  Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu. Prijedlog jelovnika za 23. siječanj DORUČAK Raženi kruh s namazom od šampinjona Svježe iscijeđeni sok od naranče i limuna Jabuka     RUČAK   Juha od cikle Pirjane mahune sa slanutkom Kuhana riža Salata od matovilca, radiča i zelene salate Mediteranske kocke Juha od cikle   Sastojci: glavica crvenog luka, veliki krumpir, mrkva, 4 cikle srednje veličine, 2 češnja češnjaka, žlica maslinovog ulja, lovorov list, žličica suhog kopra, 2 l temeljca od povrća, žlica octa, sol, papar Priprema: Na ulju 5 minuta pirjati sitno nasjeckan luk. Dodati sitno narezan češnjak, pa pirjati još 2 minute. Dodati kopar i na srednjoj vatri pirjati još minutu. Potom dodati krumpir, mrkvu i cikle narezane na kockice te lovorov list i temeljac. Poklopiti i kuhati 40 do 50 minuta ili dok cikla ne omekša. Dodati ocat i izvaditi lovorov list. Mješavinu dobro izmiksati. Po želji, dodati sol i papar.   Pirjane mahune sa slanutkom Sastojci: 1 luk, 1 poriluk, 500 g žutih mahuna (može zamrznute), 1 tikvica, 2 šalice kuhanoga slanutka, sojino vrhnje za kuhanje, ulje, sol, papar Priprema: Luk posoliti i pirjati na ulju oko 5 minuta. Dodati narezani poriluk i pirjati još 5 minuta. Dodati mahune, na kolute narezane tikvice i kuhani slanutak. Sve zaliti s 2 dl tekućine u kojoj se kuhao slanutak ili vode i kuhati još 10 do 15 minuta. Začiniti paprom i solju i na kraju dodati 1 dl sojinoga vrhnja. Pustiti da kratko prokuha. Poslužiti uz kuhanu rižu.   Mediteranske kocke   Sastojci: 200 g smokava, 1,5 šalica rogača, 1 šalica kokosovog brašna, 1 šalica slada ili agavinog sirupa, 1 šalica ulja, 1 prašak za pecivo, 1 žličica soli, voda Priprema: Pomiješati prvo suhe sastojke, a zatim primiješati tekuće. Po potrebi dodati vode. Staviti u nauljen kalup i peći 20 minuta na 180°C. Rezati dok je toplo i ostaviti da se ohladi.   VEČERA Veganska gibanica sa sirom Jogurt od soje Veganska gibanica sa sirom   Sastojci: 1 čaša sjemenki suncokreta (250 ml), 500 ml vode, sok 1 limuna, 1 žličica soli, pola žličice kurkume, 1 žličica sode bikarbone ili praška za pecivo, 400 g svježeg tofua, 600 - 700 g debelih kora za savijaču, 2-3 žlice kokosovog ulja (ili nekog drugog, po želji); ulje za pleh Priprema: U blender staviti sjemenke, vodu, limunov sok, sol i kurkumu te sve samljeti. U drugoj posudi izgnječiti tofu i umiješati ga u samljevenu smjesu. Dodati sodu bikarbonu, promiješati i posoliti još malo, po potrebi. Namazati pleh s malo ulja i obložiti ga s 1-2 kore. U pripremljenu smjesu od suncokreta i tofua umakati kore pa ih zgužvane slagati po plehu, sve dok ne ostanu samo 1-2 kore. Prekriti sve jednom suhom korom, pa preko nje zavrnuti krajeve od donje kore, koji su virili preko pleha. Rastopiti kokosovo ulje i malo vruće vode, dodati vrlo malo soli i namočiti gibanicu odozgo, da gornje kore omekšaju i slijepe se. Staviti u vruću pećnicu na 220°C, pa smanjiti na 200°C nakon 10-15 minuta pečenja. Peći dok lijepo ne porumeni. Izvaditi iz pećnice, namočiti s još malo vode i ulja, pokriti krpama da malo omekša, a potom narezati i poslužiti sa sojinim jogurtom.     Za međuobroke: banana, mandarina, bademi, nesoljeni kikiriki Dobar tek!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx