Gastro
Gastro

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak
Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu. Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu. Pitajte svojeg liječnika o mesu!   Na YouTube kanalu udruge Prijatelji životinja može se vidjeti novi kratki video 'Pitajte svojeg liječnika o mesu'. Suočavate se s problemom debljine, zatajenjem srca, depresijom, impotencijom? Što bi mogao biti uzrok? To su samo neke od problematičnih nuspojava povezane s jedenjem mesa. Nemojte držati nas za riječ, pitajte svojeg liječnika! PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA 11. LIPNJA 2012.   DORUČAK Energetske pločice Svježi sok od naranče Trešnje Energetske pločice Sastojci: 400 g zobenih pahuljica, 100 g kvinoje, 1 zrela banana, 7 dl sojina ili zobenog čokoladnog mlijeka, 2 žlice svježe mljevenih lanenih ili chia sjemenki, 100 g kikirikija, 100 g brusnica, 4 žlice kokosova brašna, 5 žlica sirupa od agave Priprema: Zagrijati pećnicu na 180°C. Prokuhati kvinoju 10-ak minuta. Zobene pahuljice usuti u posudu, preliti sojinim ili zobenim mlijekom i prokuhati 10-ak minuta na laganoj vatri uz lagano miješanje. Ukloniti posudu sa zobenim pahuljicama s vatre. Umiješati kuhanu kvinoju u zobene pahuljice i dodati zgnječenu bananu. Umiješati ostale sastojke u prokuhane zobene pahuljice i dobro izmiješati. Izliti smjesu u posudu za pečenje obloženu folijom za pečenje. Oblikovati smjesu u kvadrat debljine dva-tri centimetra. Ostaviti da se peče u pećnici 40 minuta na 180°C. Kada se smjesa ohladi, izrezati pločice na željenu veličinu. RUČAK   Juha od brokule i cvjetače Špageti sa zelenim povrćem Prženi tofu Salata od rikole, matovilca i zelene salate sa sezamovim sjemenkama Kolač od jagoda i prosa Juha od brokule i cvjetače Sastojci: 1 žlica maslinova ulja, 50 g luka, 100 g brokule, 100 g cvjetače, 50 g mrkve, 1 l vode, 50 ml pasirane rajčice, sol, papar Priprema: Na maslinovom ulju kratko pirjati nasjeckani luk. Dodati cvjetove očišćene brokule i cvjetače, mrkvu narezanu na kockice i pirjati podlijevajući vodom 5-10 minuta. Dodati pasiranu rajčicu i litru kipuće vode. Posoliti, popapriti, promiješati i kuhati u napola pokrivenoj posudi na laganoj vatri oko 15 minuta. Posuti peršinom i poslužiti toplo.   Špageti sa zelenim povrćem   Sastojci: 250 g špageta, 100 g kelja, 100 g špinata, 100 g sojinih klica, 100 g mrkve, 3 luka, 3  žlice maslinovog ulja, 4 žlice umaka od soje, sol Priprema: Sojine klice omekšati u hladnoj vodi. Povrće oprati i narezati na komadiće. Luk sitno narezati i popržiti na ulju. Dodati mrkvu i pržiti još 2 minute. Dodati kelj i sojine klice, a špinat na kraju. Nakon 2-3 minute omekšalo povrće začiniti umakom od soje i po potrebi posoliti. Špagete skuhati, ocijediti i začiniti pripremljenim umakom. Prženi tofu Sastojci: 1 blok čvrstog tofua (oko 150 g), umak od soje, ¾ šalice brašna, 1 žličica mljevene paprike, 1 i pol žličica soli, malo papra, ulje za prženje Priprema: Tofu izrezati na ploške pa prerezati dijagonalno da se dobije 8 dugačkih trokuta. Marinirati oko 5 minuta u umaku od soje. U zdjelu staviti brašno, papriku, sol i papar. Promiješati. Dodati marinirani tofu i promiješati da se tofu prekrije brašnom. Otresti višak brašna i pržiti u vrelom ulju dok ne potamni, oko 3-4 minute sa svake strane. Izvaditi na papirnati ubrus da upije višak ulja.     Kolač od jagoda i prosa Sastojci: 1 šalica prosa, 1 l soka od ananasa, sirup od agave; ½ kg jagoda; 1 l soka od jagoda, sirup od agave, sredstvo za brzo ukuhavanje (npr. 1 Želin) Priprema: Proso kuhati u soku od ananasa i sirupu od agave (zasladiti po želji), dok ne upije sav sok. Smjesu uliti u kalup za kolače i ostaviti da se malo ohladi. Na to slagati narezane jagode. U sok od jagoda umutiti sredstvo za brzo ukuhavanje i, uz miješanje, pustiti da zakuha. Kuhati oko 2 minute i dodati agava sirup, onoliko koliko želimo da bude slatko. Skuhani sok preliti preko jagoda. Ostaviti da se ohladi u hladnjaku preko noći. VEČERA Raženi kruh s namazom od crnih maslina Jogurt od soje Namaz od crnih maslina Sastojci: 300 g crnih maslina bez koštica, 50 g kapara, 2 češnja češnjaka, 100 ml maslinovog ulja, sok od pola limuna Priprema: Sve izmiksati štapnim mikserom ili u blenderu. Za međuobroke: dinja, kivi, avokado, lješnjaci, jabuka     Dobar tek!     * Recept za Energetske pločice je od psihologa i trenera Dragana Šurlana.  

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx