Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu. Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu.
Pitajte svojeg liječnika o mesu!
Na YouTube kanalu udruge Prijatelji životinja može se vidjeti novi kratki video 'Pitajte svojeg liječnika o mesu'. Suočavate se s problemom debljine, zatajenjem srca, depresijom, impotencijom? Što bi mogao biti uzrok? To su samo neke od problematičnih nuspojava povezane s jedenjem mesa. Nemojte držati nas za riječ, pitajte svojeg liječnika!
PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA 11. LIPNJA 2012.
DORUČAK
Energetske pločice
Svježi sok od naranče
Trešnje
Energetske pločice
Sastojci:
400 g zobenih pahuljica,
100 g kvinoje,
1 zrela banana,
7 dl sojina ili zobenog čokoladnog mlijeka,
2 žlice svježe mljevenih lanenih ili chia sjemenki,
100 g kikirikija,
100 g brusnica,
4 žlice kokosova brašna,
5 žlica sirupa od agave
Priprema: Zagrijati pećnicu na 180°C. Prokuhati kvinoju 10-ak minuta. Zobene pahuljice usuti u posudu, preliti sojinim ili zobenim mlijekom i prokuhati 10-ak minuta na laganoj vatri uz lagano miješanje. Ukloniti posudu sa zobenim pahuljicama s vatre. Umiješati kuhanu kvinoju u zobene pahuljice i dodati zgnječenu bananu. Umiješati ostale sastojke u prokuhane zobene pahuljice i dobro izmiješati. Izliti smjesu u posudu za pečenje obloženu folijom za pečenje. Oblikovati smjesu u kvadrat debljine dva-tri centimetra. Ostaviti da se peče u pećnici 40 minuta na 180°C. Kada se smjesa ohladi, izrezati pločice na željenu veličinu.
RUČAK
Juha od brokule i cvjetače
Špageti sa zelenim povrćem
Prženi tofu
Salata od rikole, matovilca i zelene salate sa sezamovim sjemenkama
Kolač od jagoda i prosa
Juha od brokule i cvjetače
Sastojci:
1 žlica maslinova ulja,
50 g luka,
100 g brokule,
100 g cvjetače,
50 g mrkve,
1 l vode,
50 ml pasirane rajčice,
sol, papar
Priprema: Na maslinovom ulju kratko pirjati nasjeckani luk. Dodati cvjetove očišćene brokule i cvjetače, mrkvu narezanu na kockice i pirjati podlijevajući vodom 5-10 minuta. Dodati pasiranu rajčicu i litru kipuće vode. Posoliti, popapriti, promiješati i kuhati u napola pokrivenoj posudi na laganoj vatri oko 15 minuta. Posuti peršinom i poslužiti toplo.
Špageti sa zelenim povrćem
Sastojci:
250 g špageta,
100 g kelja,
100 g špinata,
100 g sojinih klica,
100 g mrkve,
3 luka,
3 žlice maslinovog ulja,
4 žlice umaka od soje,
sol
Priprema: Sojine klice omekšati u hladnoj vodi. Povrće oprati i narezati na komadiće. Luk sitno narezati i popržiti na ulju. Dodati mrkvu i pržiti još 2 minute. Dodati kelj i sojine klice, a špinat na kraju. Nakon 2-3 minute omekšalo povrće začiniti umakom od soje i po potrebi posoliti. Špagete skuhati, ocijediti i začiniti pripremljenim umakom.
Prženi tofu
Sastojci:
1 blok čvrstog tofua (oko 150 g),
umak od soje,
¾ šalice brašna,
1 žličica mljevene paprike,
1 i pol žličica soli,
malo papra,
ulje za prženje
Priprema: Tofu izrezati na ploške pa prerezati dijagonalno da se dobije 8 dugačkih trokuta. Marinirati oko 5 minuta u umaku od soje. U zdjelu staviti brašno, papriku, sol i papar. Promiješati. Dodati marinirani tofu i promiješati da se tofu prekrije brašnom. Otresti višak brašna i pržiti u vrelom ulju dok ne potamni, oko 3-4 minute sa svake strane. Izvaditi na papirnati ubrus da upije višak ulja.
Kolač od jagoda i prosa
Sastojci:
1 šalica prosa,
1 l soka od ananasa,
sirup od agave;
½ kg jagoda;
1 l soka od jagoda,
sirup od agave,
sredstvo za brzo ukuhavanje (npr. 1 Želin)
Priprema: Proso kuhati u soku od ananasa i sirupu od agave (zasladiti po želji), dok ne upije sav sok. Smjesu uliti u kalup za kolače i ostaviti da se malo ohladi. Na to slagati narezane jagode. U sok od jagoda umutiti sredstvo za brzo ukuhavanje i, uz miješanje, pustiti da zakuha. Kuhati oko 2 minute i dodati agava sirup, onoliko koliko želimo da bude slatko. Skuhani sok preliti preko jagoda. Ostaviti da se ohladi u hladnjaku preko noći.
VEČERA
Raženi kruh s namazom od crnih maslina
Jogurt od soje
Namaz od crnih maslina
Sastojci:
300 g crnih maslina bez koštica,
50 g kapara,
2 češnja češnjaka,
100 ml maslinovog ulja,
sok od pola limuna
Priprema: Sve izmiksati štapnim mikserom ili u blenderu.
Za međuobroke: dinja, kivi, avokado, lješnjaci, jabuka
Dobar tek!
* Recept za Energetske pločice je od psihologa i trenera Dragana Šurlana.
Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak