Gastro
Gastro

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak
Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.  Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu. Prijedlog jelovnika za 09. siječanj DORUČAK Voćni müsli sa sojinim mlijekom Kivi RUČAK Juha od graha i rajčica Slanutak s krumpirom Salata od mrkve Kuglice sa smokvama Juha od graha i rajčica Sastojci: 1 luk, 4 prutića celera, 1 žlica maslinovog ulja, 2 režnja češnjaka, 400 g konzerviranog skuhanoga graha, 400 g rajčica (može i konzerviranih), 1 velika žlica pasiranih rajčica, 1 povrtna kocka, sol, papar Priprema: Na ulju, na laganoj vatri, pirjati usitnjeni luk i narezani celer u velikom loncu, dok luk ne bude mekan i ne počne se karamelizirati. Dodati sitno narezani češnjak i nastaviti pirjati još nekoliko minuta. Dodati grah, rajčice i pasiranu rajčicu te sve dobro promiješati. Začiniti solju i paprom i dodati povrtnu kocku. Ostaviti da se kuha još deset minuta. Slanutak s krumpirom Sastojci: 500 g kuhanoga slanutka, 170 ml vode, 2 žličice crvene paprike u prahu, 2 glavice luka, 2 češnja češnjaka, 3 krumpira, 4 žlice ulja, 1 žličica limunova soka, 1 vezica sitno nasjeckanog peršina Priprema: U velikoj tavi zagrijati ulje. Dodati nasjeckani luk i pirjati, uz miješanje na jakoj vatri. Smanjiti vatru, dodati češnjak i papriku i pirjati još 2 minute. Dodati vodu i promiješati. Krumpir oguliti i narezati na kockice i dodati u tavu zajedno sa slanutkom. Kuhati na laganoj vatri uz povremeno miješanje, dok krumpir ne omekša. Na kraju dodati limunov sok i peršin. Salata od mrkve   Sastojci: 500 g mrkve, 100 g luka, 3 žlice ulja, 1 žlica origana, 1 ljuta papričica, 1 žlica nasjeckanog peršina, 1-2 žlice mješavine soli i začina, 2 žlice maslinovog ulja, ocat Priprema: Mrkvu oprati, oguliti i krupnije naribati. Luk narezati na kriške i kratko popržiti na ulju. Naribanu mrkvu posuti mješavinom soli i začina, dodati origano, narezanu papričicu, poprženi luk, maslinovo ulje i ocat pa sve zajedno lagano promiješati. Posuti peršinom. Kuglice sa smokvama   Sastojci: 250 g mljevenih smokvi, 100 g šećera u prahu, 150 g mljevenih oraha, 2 rebra čokolade za kuhanje, sok jednog limuna Priprema: Otopiti čokoladu i pomiješati je s mljevenim smokvama, šećerom u prahu, 100 g oraha i limunovim sokom. Od dobivene mase raditi kuglice. Svaku kuglicu uvaljati u mljevene orahe.   VEČERA Pizze sa špinatom i tofuom Sojin jogurt Pizze sa špinatom i tofuom   Sastojci: za tijesto šalica cjelovitoga pšeničnog brašna, 2 šalice polubijeloga brašna, 1/4 šalice ulja, šalica vode, 1,5 žlica praška za pecivo, 1/2 žličice soli; nekoliko kockica dimljenog tofua; za nadjev 300 g špinata, 100 g tofua, žlica kukuruznog brašna, žlica sojinog umaka, 2 žlice sojinoga vrhnja, 1/4 žličice timijana, 1/4 žličice bosiljka Priprema: Pomiješati brašna te dodati sol i prašak za pecivo. Dodati ulje i promiješati. Dodati vodu i mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto koje se ne lijepi za prste. Oblikovati 6 malih pizza, ali ostaviti dovoljno tijesta za razvaljati i izvući te njime napraviti okvir na svakoj pizzi. Za nadjev skuhati špinat. Ostaviti da se malo ohladi kako bi se mogao ocijediti i narezati na sitno. Vilicom usitniti tofu i dodati špinatu. U ovu smjesu umiješati sojino vrhnje, sojin umak i začine. Unutarnji prostor pizze napuniti nadjevom. Na vrh nadjeva staviti nekoliko kockica dimljenog tofua. Pećnicu zagrijati na 200 Celzijevih stupnjeva i peći pizze 20 minuta. Za međuobroke: banana, mandarina, indijski oraščići, lješnjaci, sok od cikle Dobar tek!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx