Zeleni ponedjeljak

Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak


Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.  Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu.







Prijedlog jelovnika za 09. siječanj DORUČAK

Voćni müsli sa sojinim mlijekom Kivi

RUČAK

Juha od graha i rajčica Slanutak s krumpirom Salata od mrkve Kuglice sa smokvama


Juha od graha i rajčica

Sastojci:
1 luk,
4 prutića celera,
1 žlica maslinovog ulja,
2 režnja češnjaka,
400 g konzerviranog skuhanoga graha,
400 g rajčica (može i konzerviranih),
1 velika žlica pasiranih rajčica,
1 povrtna kocka,
sol, papar

Priprema:
Na ulju, na laganoj vatri, pirjati usitnjeni luk i narezani celer u velikom loncu, dok luk ne bude mekan i ne počne se karamelizirati. Dodati sitno narezani češnjak i nastaviti pirjati još nekoliko minuta. Dodati grah, rajčice i pasiranu rajčicu te sve dobro promiješati. Začiniti solju i paprom i dodati povrtnu kocku. Ostaviti da se kuha još deset minuta.


Slanutak s krumpirom

Sastojci:
500 g kuhanoga slanutka,
170 ml vode,
2 žličice crvene paprike u prahu,
2 glavice luka,
2 češnja češnjaka,
3 krumpira,
4 žlice ulja,
1 žličica limunova soka,
1 vezica sitno nasjeckanog peršina

Priprema:
U velikoj tavi zagrijati ulje. Dodati nasjeckani luk i pirjati, uz miješanje na jakoj vatri. Smanjiti vatru, dodati češnjak i papriku i pirjati još 2 minute. Dodati vodu i promiješati. Krumpir oguliti i narezati na kockice i dodati u tavu zajedno sa slanutkom. Kuhati na laganoj vatri uz povremeno miješanje, dok krumpir ne omekša. Na kraju dodati limunov sok i peršin.

Salata od mrkve  
Sastojci:
500 g mrkve,
100 g luka,
3 žlice ulja,
1 žlica origana,
1 ljuta papričica,
1 žlica nasjeckanog peršina,
1-2 žlice mješavine
soli i začina,
2 žlice maslinovog ulja,
ocat

Priprema:
Mrkvu oprati, oguliti i krupnije naribati. Luk narezati na kriške i kratko popržiti na ulju. Naribanu mrkvu posuti mješavinom soli i začina, dodati origano, narezanu papričicu, poprženi luk, maslinovo ulje i ocat pa sve zajedno lagano promiješati. Posuti peršinom.


Kuglice sa smokvama

Sastojci:
250 g mljevenih smokvi,
100 g šećera u prahu,
150 g mljevenih oraha,
2 rebra čokolade za kuhanje,
sok jednog limuna

Priprema:
Otopiti čokoladu i pomiješati je s mljevenim smokvama, šećerom u prahu, 100 g oraha i limunovim sokom. Od dobivene mase raditi kuglice. Svaku kuglicu uvaljati u mljevene orahe.


VEČERA

Pizze sa špinatom i tofuom Sojin jogurt


Pizze sa špinatom i tofuom

Sastojci:

za tijesto
šalica cjelovitoga pšeničnog brašna,
2 šalice polubijeloga brašna,
1/4 šalice ulja,
šalica vode,
1,5 žlica praška za pecivo,
1/2 žličice soli;
nekoliko kockica dimljenog tofua;

za nadjev
300 g špinata,
100 g tofua,
žlica kukuruznog brašna,
žlica sojinog umaka,
2 žlice sojinoga vrhnja,
1/4 žličice timijana,
1/4 žličice bosiljka

Priprema:
Pomiješati brašna te dodati sol i prašak za pecivo. Dodati ulje i promiješati. Dodati vodu i mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto koje se ne lijepi za prste. Oblikovati 6 malih pizza, ali ostaviti dovoljno tijesta za razvaljati i izvući te njime napraviti okvir na svakoj pizzi. Za nadjev skuhati špinat. Ostaviti da se malo ohladi kako bi se mogao ocijediti i narezati na sitno. Vilicom usitniti tofu i dodati špinatu. U ovu smjesu umiješati sojino vrhnje, sojin umak i začine. Unutarnji prostor pizze napuniti nadjevom. Na vrh nadjeva staviti nekoliko kockica dimljenog tofua. Pećnicu zagrijati na 200 Celzijevih stupnjeva i peći pizze 20 minuta.

Za međuobroke:
banana, mandarina, indijski oraščići, lješnjaci, sok od cikle


Dobar tek!