Gastro
Gastro

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak
Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.  Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu. Prijedlog jelovnika za 27.2.2012. DORUČAK Kriške od sezama Naranča   Kriške od sezama Sastojci: 1 šalica vode 1 šalica grožđica 1 šalica kokosovog brašna 1 šalica nasjeckanih sjemenki suncokreta 1 šalica sezama (pola šalice mljevenog) 1 šalica nasjeckanih badema ili indijskog oraha Priprema: Skuhati vodu i grožđice te dodati ostale sastojke. Sve dobro promiješati i u tankome sloju staviti na lim za pečenje. Peći 15-20 minuta na 180°C. RUČAK   Juha od ječma i vrganja Kiseli kupus sa slanutkom Popečci od mrkve i prosa Salata od ribanoga crvenog kupusa Juha od ječma i vrganja Sastojci: 100 g ječma 1 žlica soli 10 g suhih vrganja 3-4 žlice ulja 300 g krumpira 200 g korjenastog povrća (mrkva, celer, peršin) 1 glavica luka za posluživanje 1 žlica nasjeckanog peršina 1 žličice papra Priprema:Ječam dan prije namočiti, a zatim ga skuhati i ocijediti. Na ulju popeći narezano korjenasto povrće, pa krumpir narezan na kockice i očišćenu cijelu glavicu luka. Dodati 300 ml vode i kuhati na laganoj vatri 15 minuta. Na kraju kuhanja izvaditi luk. Suhe vrganje namočiti u hladnu vodu i ostaviti da stoje 10 minuta. Vrganje ocijediti, narezati na manje komade i dodati juhi, zajedno s kuhanim ječmom i solju. Sve zaliti s litrom vruće vode i nastaviti kuhati još 15 minuta. Toplu juhu poslužiti posutu peršinom i paprom. Po želji, u juhu se može dodati 100 g šampinjona narezanih na listiće.   Kiseli kupus sa slanutkom Sastojci: 1/2 kg kiselog kupusa 1/2 kg slanutka (preko noći namočiti u slanoj vodi) 1 šalica zamrznutog kukuruza 1 mrkva 2 luka 2 češnja češnjaka mljevena crvena paprika papar sol ulje 2-3 žlice integralnoga brašna Priprema: Slanutak ocijediti od vode, preliti čistom vodom i kuhati posebno. Kad je na pola kuhan, dodati malo soli i kuhati dok ne bude mekan. U drugom loncu pirjati na ulju nasjeckani luk. Dodati naribanu mrkvu, narezani kiseli kupus i kukuruz. Posuti crvenom paprikom i kratko pržiti, uz stalno miješanje. Zaliti vodom i kuhati dok povrće ne omekša. Brašno pomiješati s vodom i dodati u kupus, da zgusne jelo. Dodati češnjak, papar i sol po potrebi te kuhani slanutak. Sve kuhati još 10-15 minuta.   Popečci od mrkve i prosa Sastojci: 1 šalica prosa 2 šalice vode 2 mrkve (srednje veličine) 2 žlice sojinoga brašna 1-2 žlice zobenih pahuljica sjeckani peršin sol papar mljevena paprika ulje za prženje Priprema:Proso kuhati s vodom i malo soli, dok ne nestane voda. Mrkvu naribati što tanje. Pomiješati proso, mrkvu, sojino brašno, zobene pahuljice, sol, papar, papriku i peršin. Tijesto ne smije biti previše mokro; trebalo bi biti čvrsto, ali ljepljivo i podatno. Ako je tijesto previše suho, dodati malo vode, a ako je previše mokro dodati malo zobenih pahuljica ili brašna. Oblikovati male popečke i peći u ulju. VEČERA Integralna pizza s povrćem Integralna pizza s povrćem Sastojci: za tijesto 1/2 kocke svježega kvasca šećer malo toplog nezaslađenog sojinoga mlijeka 10 dag brašna od pira 15 dag graham ili integralnoga brašna 1/2 žličice soli 1 šaka sjemenki (lan, buča, suncokret) 3 žlice maslinovog ulja 1 dl toplog nezaslađenog sojinoga mlijeka; za nadjev 2 dl pirea od rajčica šećer origano 20 dag dimljenog tofua 1/4 crvene paprike 1/4 žute paprike 1/4 zelene paprike 3 žlice kukuruza šećerca Priprema: Kvasac staviti s malo šećera u malo toploga mlijeka, da se digne. Pomiješati obje vrste brašna sa solju i sjemenkama. Brašnu dodati ulje, kvasac i mlijeko, pa napraviti mekano tijesto. Ostaviti ga pola sata da se digne. Razvaljati tijesto tako da visi s ruba lima za pizzu. U pire od rajčica staviti origano i po ukusu malo šećera, politi dio pirea od rajčice po tijestu, a dio ostaviti za polijevanje na kraju. Uz rub pizze staviti dimljeni tofu i pritisnuti rubove da se dobije korica punjena tofuom, a dio naribanog tofua staviti po pizzi. Staviti ostatak nadjeva, ostatak tofua i pirea od rajčica. Peći 20 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200°C.   Za međuobroke: kruška, banana, sok od jabuke, sušene brusnice Dobar tek!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx