Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu. Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu.
Prijedlog jelovnika za 30. siječanj
DORUČAK
Puding od prosa s umakom od naranče
Kruška
Puding od prosa s umakom od naranče
Sastojci:
za puding:
150 g prosa,
1/2 l sojinog mlijeka,
1/2 l vode,
4 žlice smeđeg šećera,
2 žlice gorkog kakaa ili rogačeva praha,
2 rebra tamne čokolade,
1 naranča (sok i korica, a može i kombinacija s limunom ili samo limun),
sol;
za umak od naranče:
100 g smeđeg šećera (ili vanilin šećera),
0,5 dl vode,
sok i korica 2 naranče,
malo konjaka po želji
Priprema:
Zakuhati vodu i sojino mlijeko s malo soli i smeđim šećerom. Dodati oprani proso i kuhati pokriveno oko 40 minuta na laganoj vatri, povremeno miješajući. Skuhani (zapravo prekuhani) proso izmiksati ručnim mikserom i u vruće dodati kakao, čokoladu i sok i koricu naranče. Vratiti na vatru i kuhati još nekoliko minuta. Izliti u kalupe za pudinge i pustiti da se hladi. Za umak zakuhati vodu sa šećerom i pustiti da kuha desetak minuta. Dodati sok i koru naranče, po želji konjaka i vratiti još nekoliko minuta na vatru. Pustiti da se ohladi. Puding poslužiti preliven umakom.
RUČAK
Varivo od kupusa
Popečci od riže i mrkve
Salata od ribane cikle i nasjeckanih kiselih krastavaca
Varivo od kupusa
Sastojci:
2 žlice ulja,
500 ml juhe od povrća,
250 g mrkve,
500 g krumpira,
1 poriluk,
1 žličica mažurana,
papar,
100 g dimljenog tofua,
1 žličica soli,
100 g celera,
500 g svježeg kupusa,
1 glavica luka
Priprema:
Povrće očistiti, oguliti i narezati na kockice. Luk i tofu nasjeckati na male kockice. Luk pirjati na ulju, dodati tofu i dobro zapeći. Dodati povrće i nekoliko minuta pirjati na jakoj vatri uz stalno miješanje. Dodati juhu od povrća i pustiti za zakuha. Kuhati oko 15 minuta na srednjoj vatri dok povrće ne omekša. Zadnjih 5 minuta dodati mažuran, sol i papar. Varivo treba biti dosta gusto. Za rjeđe varivo dodati više juhe od povrća ili vode.
Popečci od riže i mrkve
Sastojci:
1 šalica smeđe riže,
1 žličica kurkume,
2 šalice vode,
500 g naribane mrkve,
2 glavice sitno nasjeckanog luka,
20 crnih nasjeckanih maslina,
1 žličica currya,
2 žličice soli,
oko 100 g polubijelog brašna (tip 850),
ulje
Priprema:
Rižu skuhati u vodi kojoj smo dodali kurkumu. Kuhati je oko 35 minuta i onda ostaviti da stoji još 10 minuta dok ne upije svu vodu. Riži dodati sve sastojke osim ulja i dobro pomiješati. Brašna dodati koliko je potrebno da možemo raditi popečke. Popečke uvaljati u brašno ili krušne mrvice i peći u vrućem ulju sa svake strane, ovisno o veličini, 5-8 minuta.
VEČERA
Palenta s umakom od gljiva
Palenta s umakom od gljiva
Sastojci:
3 žlice maslinovog ulja,
200 g opranih i nasjeckanih šampinjona ili nekih drugih gljiva,
sol i papar,
5 šalica vode,
1 šalica instant palente
Priprema:
U velikoj tavi ugrijati maslinovo ulje. Dodati gljive, posoliti i popapriti te kuhati dok ne omekšaju. U međuvremenu skuhati 5 šalica vode. Neprestano miješajući dodati palentu. Kuhanu palentu raspodijeliti u 4 zdjelice za jelo i preliti gljivama.
Za međuobroke: orasi, lješnjaci, kivi, avokado
Dobar tek!