Moram priznati da obožavam dodatak voća u zelene, povrtne salate. Bobičasto voće, jagode, citrusi, ananas, jabuke - većina voća izvrsno se slaže s povrćem i salati daje jednu posebnu i živahnu notu.
Kako nam se (napokon!) bliže topliji dani - salate s voćem sve češće će biti na mom stolu, a nadam se i na vašem kad bacite oko na moje najdraže recepte za salate s voćem koje nisu voćne salate.
Mediteranska salata sa šipkom
1. Rajčice, papriku, luk nareži na manje komadiće, pomiješaj u velikoj zdjeli i ostavi sa strane. Dodaj sjemenke šipka.
2. Dressing za salatu: Dodaj usitnjeni češnjak, limunov sok, javorov/agavin sirup, maslinovo ulje, začine i dobro promiješaj. Prelij preko salate i nježno promiješaj. Dodaj još sastojaka po potrebi.
Sastojci:
- 4-5 šalica (600-700 g) manjih rajčica (ili kombinacija cherry i običnih rajčica)
- 1 crvena paprika
- 1 veći šipak, cca 1 puna šalica sjemenki šipka
- 1/4 šalice maslina
- 2 srednja režnja češnjaka
- 1 žlica javorovog ili agavinog sirupa
- 3-4 žlice maslinovog ulja
- 2-3 žlice soka od limuna
- 1 žlica origana, bosiljka ili drugog začinskog bilja po želji
- sol, papar po želji
Priprema:
Vitaminska salata s radičem i narančom
Za Dressing:1. Usitni povrće po želji, prelij ih dressingom i sve lagano promiješaj.
2. Dressing: Stavi sve sastojke u sjackalicu ili blender i dodaj još sastojaka po želji.
Sastojci:
- 2 glavice radiča
- 3 manje naranče
- šaka rikole ili baby špinata
- 1 avokado
- 2-3 žlice bučinih sjemenki
- 6 režnja češnjaka
- pola šalice maslinovog ulja
- 2 žličice meda
- 2 žlice vinskog octa
- sol po potrebi
Priprema:
Jagode sa špinatom i orasima
Za dresssing: 1. Tostiraj orahe na tavici ili ih peci u pećnici 8-10 minuta na 175 stupnjeva. Nareži ih na sitnije komadiće.
2. Pripremi dressing: U zdjeli pomiješaj ocat, ulje, mak, med, senf, sol i papar.
3. U veliku zdjelu stavi špinat, narezani luk i jagode. Dodaj pola dressinga i pomiješaj. Na kraju dodaj sir, orahe i ostatak dressinga, lagano promiješaj i to je to.
Sastojci:
- 3/4 šalice oraha
- 1/2 manjeg ljubičastog luka
- 2-3 šake baby špinata
- oko 500 g jagoda (cijela kantica)
- 3/4 šalice smrvljenog feta sira
- 1/4 šalice balzamičnog octa
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 1/2 žlice maka
- 1 1/2 žlice meda
- 1/2 žličice senfa
- 1/2 žličice sli
- 1/8 žličice papra
Priprema:
Ljetno osvježenje s lubenicom i krastavcima
1. U velikoj zdjeli promiješaj soja sos, usitnjeni češnjak, đumbir, sok od limuna ili limete i ocat.
2. Dodaj sitno narezanu lubenicu, mango, krastavac, papričicu, bosiljak i korijander.
3. Na kraju dodaj smrvljeni kikiriki i sve dobro promiješaj.
Sastojci:
- 1 žlica soja sosa
- 1 režanj češnjaka
- 1/2 žlice naribanog đumbira (ili mljevenog)
- 2 žlice limunovog soka ili soka od limete
- 2 žlice vinskog ili balzamičnog octa
- 3 šalice lubenice
- 1 svježi krastavac
- 1 mango
- 1/2 chili, jalapeno ili kajenske papričice
- 1/4 šalice korijandera ili peršina
- 1/4 šalice bosiljka
- 1/4 šalice kikirikija