I ovog smo ti tjedna pripremile tri zanimljiva recepta s kojima češ sigurno zadiviti sve ukućane
Pastirska pita
Sastojci:
1 žlica ulja
2-3 srednje mrkve
1 veliki luk
500 g mljevene junetine
2 žlice koncentrata rajčice
1 šalica smrznutog graška
0,5 l goveđeg temeljca ili vode
1 lovorov list
1 žličica mljevene paprike
¼ žličice Chillija
900 g krumpira
2 dl vrhnja za kuhanje
Sol, papar
Priprema:
Luk i mrkvu nasjeckaj pa pirjaj 10 minuta na laganoj vatri. Dodaj im meso i pirjaj ga dok ne posmeđi. Dodaj koncentrat rajčice, grašak, začine i vodu pa kuhaj poklopljeno na laganoj vatri 30 minuta. Od krumpira napravi pire i umiješaj u njega vrhnje za kuhanje. Meso prebaci u kalup za pečenje, po njemu razmaži krumpir i sve peci 20-25 minuta na 180C.
Rižoto s pestom od rikole i oraha
Sastojci:
1 šalica Arborio riže
3 šalice vode
3 šake rikole
½ šalice oraha
½ šalice parmezana
½ šalice maslinovog ulja
2 češnja češnjaka
Sol, papar
Priprema:
Rižu pirjaj minutu na malo maslinovog ulja konstantno miješajući. Dodaj vode i kuhaj poklopljeno na laganoj vatri 13-15 minuta. Štapnim mikserom usitni sve ostale sastojke tako da dobiješ pesto. Pesto umiješaj u rižu i po potrebi dodaj još malo vode ili ulja.
Gratin od cikle i krumpira
Sastojci:
500 g cikle
500 g krumpira
2 žlice maslaca
1 žlica brašna
400 ml mlijeka
½ žličice muškatnog oraščića
200 ml vrhnja za kuhanje
40 g parmezana
Sol, papar
Priprema:
Biraj cikle i krumpire približno jednake veličine, i kuhaj ih do dok ne omekšaju. Pusti da se ohlade, oguli ih i nareži na kolutove otprilike 0,5 cm debljine. Preprži brašno na maslacu, dodaj mu mlijeko, te miješajući kuhaj do dok se ne zgusne. Dodaj vrhnje za kuhanje, začine i parmezan te dobro promiješaj. U posudu za pečenje slaži red krumpira, red umaka, pa red cikle do dok ne potrošiš sve sastojke. Peci 20-25 minuta na 200C.