Gastro
Gastro

Sve što trebate znati o kiseljenju povrća i nekoliko odličnih recepata

Sve što trebate znati o kiseljenju povrća i nekoliko odličnih recepata
Vrijeme je za spremanje zimnice!

Općenito o kiseljenju Povrće se može ukiseliti dodatkom octa ili tako da se stvore svi uvjeti kako bi se u povrću stvorila mliječna kiselina, koja će isto tako čuvati povrće od kvarenja (kao pri kiseljenju kupusa). Za kiseljenje povrća najbolje je uzeti staklenke veličine 2 do 3 litre, jer se načeta staklenka treba odmah trošiti, što je pogotovo važno ako dodaje manje octa. Trebaju imati stakleni poklopqac ili se vežu celofanom. Ne preporučuje se limeni poklopac, jer kiselina i sol djeluju na lim, pa može doći do kvarenja okusa povrća. Pri kuhanju i pripremanju povrća također treba paziti kakvo se posuđe upotrebljava. Nikako ne treba upotrebljavati cinčano posuđe, jer cink uništava boju povrća. I žlice kojima se miješa povrće trebaju biti drvene.  Povrće se sprema ili cijelo ili izrezano na jednake dijelove. U pojedinačnim receptima bit će naznačeno kako treba usitniti povrće. Ne treba miješati cijelo i izrezano povrće jer će biti nejednoliko ukiseljeno. Valja naročito paziti na ocat. Nije svejedno kakav se ocat upotrebljava. Na svakom octu koji kupite u trgovini piše koliki je postotak octa i pri dodavanju octa toga se treba pridržavati. U nas je uglavnom u prometu 9%-tni ocat. Ne treba ga upotrebljavati cijelog, nego ga treba razrijediti. Ako se želi dobiti 4,5%-tni ocat, onda se na 1 litru 9%-tnog octa doda jedna litra vode, a ako se želi dobiti 3%-tni ocat, onda se jednoj litri 9%-tnog octa dodaju 2 litre vode.  Neki dodaci naročito utječu na okus ukiseljenog povrća – luk, bijeli luk, lovorov list, kopar, list vinove loze, hren... Njih treba dodavati prema vlastitom ukusu i običaju.  U nastavku vam donosimo klasične recepete za pripremanje ukiseljenog povrća.  

Gljive u octu

1 kg očišćenih gljiva 0,5 litre 3%-tnog octa 5 dag soli lovorov list i papar u zrnu Gljive se dobro operu i očiste. Manje se stavljaju cijele, dok se veće razrežu po duljini gljive. Očišćene gljive stave se u ključalu vodu, kuhaju 2 minute, a zatim se preliju hladnom vodom i ocijede. Stavljaju se u manje, zagrijane staklenke, stavljajući povremeno pomalo lovorovog lista i papra. Zatim se preliju kipućim octom, zavežu celofanom i pokriju pokrivačem. Nakon 24 sata stavljaju se u smočnicu. 

Kiseli krastavci

10 kg krastavaca 3 litre 10%-tnog octa 25 dag soli 25 dag  šećera lovorov list, korijen hrena, papar Treba odabrati manje i zdrave krastavce, oprati ih i očistiti od peteljki. Očišćeni krastavci preliju se sa 6 litara kipuće vode, kojoj je dodano 3 litre 10%-tnog octa. Krastavci ostaju u octu 3 do 4 sata, a zatim se izvade iz vode i zajedno sa začinima stavljaju u staklenke.  Tekućina u kojoj su bili krastavci ponovno se zagrije do vrenja, doda joj se 25 dag soli i 25 dag šećera i vruća prelije preko složenih krastavaca u staklenci.  Odmah se zatvara celofanom, pokrije pokrivačem i tako prekriveni ostaju 24 sata. Nakon toga ostavljaju se na hladnom mjestu. 

Kuhane kisele paprike

6 kg paprika 2 litre 10%-tnog octa 6 litara vode 30 dag šećera 30 dag soli 3 dl ulja  Treba upotrijebiti paradajz-papriku. Prirede se tako da se operu i samo im se odreže peteljka. (mogu se pripremiti i očišćene od sjemenja). Priredi se octena smjesa od 6 litara vode, 2,5 litre 10%-tnog octa, 30 dag šećera i 30 dag soli. Ulje se postupno dodaje za vrijeme kuhanja. Smjesa se zagrijava do vrenja i u nju se stavlja dio po dio paprika, kojese kuhaju oko 2 minute s ejdne i nešto manje s druge strane i odmah se vade i slažu u staklenku. Čim se paprike skuhaju i staklenke napune (pritišću se rukom, ali ne prejako), preliju se vrućom tekućinom u kojoj su se kuhale i zatvore celofanom. 

Rezane kisele paprike

Odaberu se mesnate paprike i ostave na hladnom mjestu da svenu, jer se tada lakše režu i lakše slažu u staklenke. Paprike se izrežu na rezance. Ocat se pripremi tako da se na 1 litru 10%-tnog octa doda 2 litre vode, prokuha i ohladi.  Na dno staklenke stavlja se list vinove loze, očišćen korijen hrena i kopar, a zatim se slaže izrezana paprika. Na svaki kilogram priređene paprike dodaje se 4 dag soli. Paprika se slaže u slojevima i na svaki sloj od 10 cm dodaje se nešto priređenogo cta. Tako se nastavlja do vrha. Kad je staklenka puna, dobro se pritisne i na vrh se stave 2 štapića, složena u križ, da paprika ne pliva na površini.  Staklenka se zatvori celofanom.

Kisela zelena rajčica

2 kg zelenih rajčica 2 litre 3%-tnog octa 8 dag soli začini Zelene se rajčice operu i stave u ključalu vodu 2 do 3 minute. Staklenke se zagriju u pećnici (120°C). Vruće se rajčice postavljaju u staklenke, dodavajući kopar, list od višnje, očišćeni korijen hrena i papar. Preliju se kipućim octom i zatvore celofanom. Prekriju se toplim pokrivačem 24 sata i zatim spremne. 

Miješana salata

1 kg zelenih rajčica 1 kg neljuštenih krastavaca 1 kg paprika 2 litre 3%-tnog octa 2,5 dl ulja 20 dag šećera 20 dag soli  3 dag papra u zrnu Povrće se opere, očisti i izreže na kolutove. Ocat, ulje, sol, šećer i papar stave se na štednjak i zagrijavaju do vrenja, te se u njih sipa povrće. Kuha se 3 minute a zatim šupljom žlicom vadi i stavlja u pripremljene manje staklenke, koje su sterilizirane u pećnici. Na povrće se nalijeva ocat u kojem je salata prethodno kuhana i zatvara celofanom. Odmah se spreme na stalno mjesto. 

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx