Sushi se tijekom posljednjih nekoliko godina profilirao kao jedno od najpopularnijih jela u Hrvatskoj. S potpunim razlogom; iznimno je ukusan, zdrav i zanimljiv, još uvijek poprilično egzotičan i jako svestran - može se pripremiti na bezbroj različitih načina, stoga će bez problema zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Često je nepravedno koncipiran kao skupo jelo, koje se konzumira isključivo u varijanti sa sirovom ribom, što je potpuno netočno, a prati ga i glas obroka koji podrazumijeva odlazak u podjednako skupocjen restoran.
Ovu predrasudu vješto i s lakoćom razbija SoHo Sushi, odličan zagrebački sushi brend, koji se odnedavno može isprobati unutar lokala Good Food, u samom centru metropole, na adresi Palmotićeva 2. Glavna želja vlasnika SoHo Sushija je učiniti ga pristupačnim i zabavnim najmlađoj i najširoj publici jer, kako kažu, „riječ je o fenomenalnom formatu u kojemu se može uživati u svježoj hrani i maštovitim okusima”. Smatra kako se ljudi, bez obzira na njegovu sve veću popularnost, teško odlučuju na isprobavanje sushija, posebice oni koji na sam njegov spomen pomisle na sirovu ribu. Imajući to na umu, osmislili su sjajan meni s različitim jelima inspiriranih dalekim Japanom.
Motohiko Mochizuki
SoHo je mjesto u kojem posjetitelji mogu istinski upoznati izvorne okuse Japana, ponešto prilagođene hrvatskom području, ponajprije i zahvaljujući glavnom chefu, vrhunskom sushi majstoru Motohiko Mochizukiju. Osim sushija u obliku nigirija sa sirovom tunom, lososom i japanskim gofom, koji bi se mogao okarakterizirati kao 'najviše japanski sushi', tu je još cijeli niz zabavnih i simpatičnih sushi jela, poput uramakija sa spicy ili hrskavom tunom, mirisnom teriyaki piletinom i mekanim i toplim kozicama u tempuri. Selekcija Uramaki signature namijenjena je ponešto izbirljivijim nepcima, koja zasigurno neće ostati razočarana jelima poput King Crab roll (sočno rakovo meso), Unagi Mango roll (neočekivan, ali fantastičan spoj jegulje i manga) ili pak šarenim Rainbow roll (bogata kombinacija lososa, tune, kozica, gofa upotpunjena avokadom, majonezom i vlascem). Od sushi izbora na raspolaganju su još nekoliko vrsta hosomakija (manji zalogaji s jednom namirnicom omotani algom) i sashimija (sirova riba na posteljici od wakame alge i daikona, japanske vrste rotkve).
SoHo Sushi nudi i razna egzotična jela koja će biti izvrsna alternativa sushiju. Idealan izbor za nadolazeće hladne dane, koji će istovremeno u trenu zagrijati organizam, je topla juha koja je postala pravi globalni fenomen, omiljena diljem svijeta, a posebice u Japanu, otkud je izvorno potekla – ramen. Ramen je gusta japanska juha s rezancima, čija tajna fantastičnog okusa leži u njegovom temeljcu, koji prije svega mora biti aromatičan i vrlo koncentriran. Zanimljivo, u SoHo Sushi-ju, temeljac poslužuju sa strane, dajući tako mogućnost gostu da ga količinski po želji dodaje na tradicionalnu japansku tjesteninu, meka pačja prsa, špinat, alge, klice i meko kuhano jaje. Ovo divno jelo počiva na kombinaciji različitih elemenata, koji zajedno tvore fenomenalnu kombinaciju okusa, s dodatnim petim okusom, tzv. umamijem, zaslužnim za njegovu posebnu primamljivost.
Spring rolls jedan su od nedvojbeno najpoznatijih autorskih jela spomenutog chefa; pohane, hrskave, velike i nevjerojatno ukusne, s ljutkasto-slatkim chilli umakom kao nezaobilaznom pratnjom. Tu su još i dvije varijante Poke bowl-a, tradicionalnog havajskog jela. Ove moćne zdjelice prepune su finih i atraktivnih sastojaka, s lososom, odnosno tunom kao glavnim sastojkom, uz rižu, svježe voće i povrće te Poke umak.
Važno je istaknuti kako u obzir dolaze samo najkvalitetnije i pažljivo selektirane namirnice isključivo s našeg podneblja, a prilikom njihove pripreme koriste se raznim tehnikama, s ciljem postizanja jela vrhunskog okusa i izgleda. Uz mlađu publiku i one koji se još uvijek boje isprobati sushi, žele privući i zahtjevniju publiku, koja zna prepoznati dobar i kvalitetan sushi, nema vremena otići u restoran na takvu vrstu jela, ali koja zna da će upravo takav sushi restoranskog kalibra moći naručiti u take-out verziji i konzumirati unutar svoja 4 zida, ili pak unutar novootvorenog SoHo Sushi dijela u Good Food-u.
Soho Sushi jednostavan je, ležeran i nepretenciozan koncept konzumacije sushija, namijenjen širokoj publici, onima koji su u pokretu, koji paze na kvalitetu, ali i cijenu. Mladim ljudima, tinejdžerima i djeci, a onda i roditeljima. Maleni zalogaji za velike ljude!
FOTO: Sanja Jagatić