Sezona kestena je počela: Spravite ukusna jela i deserte

Volite više kuhane ili pečene kestene? Ili pak želite isprobati neke nove zanimljive recepte s kestenima...

Sezona kestena je počela: Spravite ukusna jela i deserte

Sezona kestena, ili marona, ili maruna traje! Ma kako ih zvali i bilo koje podvrste bili, kesteni su jedna vrlo neobičan i ukusan plod kojeg rijetko tko ne voli. U našim krajevima najčešća tradicija je da se kuhaju ili peku na žaru, te odmah konzumiraju, no isto tako moguće od njih spravljati različite ukusna jela i slastice.

Poznato je da su kesteni nešto teži za probavu jer sadrže dosta masti, dijetalnih vlakana, proteina, te mnogo ugljikohidrata. U njima se, također, nalaze veće količine natrija i kalija, te vitamin C i B12, a sadrži također fosfor, magnezij, željezo, bakar, te vitamin A.

Ako želite zadiviti svoje članove obitelji i prijatelje, definitivno trebate isprobati neka zanimljiva jela spravljena od kestena, na nešto manje tradicionalan način.

Juha od kestena


Sastojci:
500 g kestena
1,5 l temeljca od piletine
2 žlice krušnih mrvica
Mlijeko
Prepečene kockice kruha
Sol, papar
Muškatni oraščić

Kesten oljuštite, poparite i ogulite mu unutarnju kožicu. Zalijte juhom od piletine i pirjajte dok ne omekša. Za svaku osobu odvojite po dva kestena, a ostale izmiksajte štapnim mikserom. Dodajte krušne mrvice, začine, malo mlijeka te zalijte juhom u kojoj su se kuhali kesteni. Kad kuha ponovno zavri, vratite odvojene kestene. Servirajte uz prepečene kockice kruha.

Krem juha od kestena i gljiva

Sastojci:
½ svježih kestena
120 g šampinjona
60 g shiitake gljiva, bez stabljike
2 žlice nesoljenog maslaca
1 žlica maslinovog ulja
Sol i papar
1 mali luk, nasjeckan
1 češanj češnjaka, nasjeckan
Malo timijana
1,2 l pilećeg temeljca
4 dcl vode
1 dcl vrhnja za kuhanje

Zagrijte pećnicu na najvišu temperaturu i u njoj ispecite kestene koje ste prije toga jače zarezali po širini. Nakon što ste ih ispekli, očistite ih. Odvojite dva šampinjona i dvije shiitake gljive, a ostale grubo nasjeckajte. Zagrijte jednu žlicu maslaca i maslinovog ulja na tavi, dodajte nasjeckane gljive, te sol i papar. Pirjajte ih tako dugo dok ne posmeđe (oko pet minuta) na vatri srednje jačine. Dodajte nasjeckani luk, češnjak i timijan. Sve skupa pirjajte na laganoj vatri dok luk ne postane mekan i proziran (oko osam minuta).

Odvojite četiri kestena, a sve ostale dodajte gljivama, te sve pirjajte tako dugo dok ne pozlate (oko pet minuta). Nakon toga dodajte temeljac i vodu, pojačajte vatru da čim brže zavije. Sve kuhajte kojih sat vremena, tako dugo dok se kesteni ne počnu raspadati. Maknite timijan iz juhe i ostavite ju da se malo ohladi. Ocjedite juhu kroz gusto cjedilo, a krute stvari iz juhe pretvorite u kašu štapnim mikserom. Kašu od kestena i gljiva natrag vratite u juhu u kojoj se sve kuhalo, te dobro pomiješajte. Ponovno posolite i popaprite prema potrebi.

Odvojena četiri kestena i četiri gljive narežite na komadiće. Žlicu maslaca zagrijte u tavici, te prepržite nasjeckane kestene i gljive (oko četiri minute). Kesteni moraju postati hrskavi, a gljive dobiti smeđu boju.
Prije samog posluživanja zagrijte juhu, kada zavrije dodajte vrhnje za kuhanje, te pričekajte da ponovno zavrije, te nakon toga maknite s vatre. Kada juhu poslužite u posudice, dodajte prepržene gljive i kestene.


Purica s kestenima

Image



Sastojci za nadjev (za puricu od 2,5 - 3 kg)
50 g krušnih mrvica
4-5 žlica mlijeka
250 g pancete
100 grama kuhanih očišćenih kestena (nasjeckanih)
1 češnja češnjaka
1 jaje
1 žlica nasjeckanog peršina
Sol i papar

Pomiješajte mrvice kruha i mlijeko u posudi, te dodajte nasjeckanu pancetu, kestene, nasjeckani češnjak, peršin, jaje, posolite, popaprite i sve dobro pomiješajte. Nadjenite već unaprijed začinjenu i nauljenu puricu, te ju zašijte kako nadjev za vrijeme pečenja ne bi izašao.
Pecite puricu oko dva i pol sata na 220 stupnjeva, odnosno tako dugo dok ne dobije tamnu zlatnu boju.


Karamelizirani kestenis prokulicama

Image



Sastojci:
750 g svježih kestena
2 žlice nesoljenog maslaca
1 žlica maslinovog ulja
1 kg prokulica (kelj pupčar), očišćenih i prerezanih na pola
Sol i  svježe mljeveni papar
1 dcl octa
¼ šalice šećera
¼ šalice pilećeg temeljca

Zagrijte pećnicu na najvišu temperaturu i u njoj ispecite kestene koje ste prije toga jače zarezali po širini. Nakon što ste ih ispekli, očistite ih. Pokušajte ih očistiti da čim više ostanu cijeli.
Otopite maslac i ulje u velikoj posudi, te dodajte prokulice. Posolite ih i popaprite. Kuhajte ih miješajući dok ne pozlate (16 do 18 minuta). Dodajte pečene kestene, tako dugo dok prokulice ne postanu tamno smeđe i mekane (20 do 25 minuta)
Nakon toga dodajte ocat, šećer i temeljac. Kuhajte tako dugo dok se tekućina ne pretvori u sirup (oko pet minuta).
Poslužite toplo.  


Čokoladna torta od kestena i Bourbona

Image



Sastojci:
6 jaja, odvojenih bjelanjka i žumanjka, plus još samo dva žumanjka
1 i pol šalica šećera, plus 1/3 šalice šećera
6 žlica Bourbona
2 i pol šalice nezaslađenog kesten pirea
¾ šalice mljevenih oraha, plus još malo nasjeckanih oraha za ukras
2 žlice instant kave
6 žlica maslaca, narezanog na komadiće
650 g tamne čokolade, nasjeckane
330 g tamne čokolade
3 dcl slatkog vrhnja
½ šalice šećera u prahu

Biskvit:
Zagrijte pećnicu na 180ºC, a za to vrijeme namastite dvije okrugle tepsije za tortu (promjer 22 cm). Istucite dobro šest žumanjka, te pomiješajte 1 i pol šalicu šećera i 1 i pol žlicu Bourbouna, te nakon toga lagano umiješajte kesten pire, te na kraju orahe.
Istucite bjelanjke, ručno ih umiješajte s ostatkom smjese, te raspodijelite smjesu na dva dijela, te ih ispecite u tepsijama.
Pecite ih 25 minuta. Nakon što ste izvadili kolač iz pećnice, ostavite da se ohladi i zatim izvadite iz tepsije.

Nadjev:
Istucite dva žumanjka s pola šalice šećera, dodajte instant kavu i pola žlice vruće vode. Istucite rashlađeni maslac u smjesu, dodajte pola žlice Bourbona i dodajte preostalih pola šalice kesten pirea. Umiješajte 650 g nasjeckane čokolade. Pokrijte posudu i ostavite smjesu da se ohladi u hladnjaku.
Zagrijte 330 grama čokolade s vrhnjem za kuhanje, dodajte dvije žlice Bourbona. Kada se sve pomiješalo u finu smjesu, maknite ju s vatre, pokrijte i ostavite u hladnjaku da se ohladi.
Ohlađenu kremu namažite po jednom sloju torte, posipajte s nasjeckanim orasima, te prekrijte s drugim slojem. Premažite tortu s rashlađenim čokoladnim premazom i posipajte s komadićima oraha.
Ohladite tortu prije posluživanja.

(vam)