Gastro
Gastro

Ovo su naši top zimski začini

Ovo su naši top zimski začini
Blagdani su iza nas, no zima je u punom jeku, pa uživajte u njenim mirisima i okusima

Zimsko godišnje doba je pravi dvosjekli mač što se prehrane i prehrambenih navika tiče. Manje se krećemo, više vremena provodimo u zatvorenim, grijanim prostorijama, dok vani vladaju hladan vjetar i minusi. To se ne odražava dobro niti na našu kožu, niti na na imunitet, a manjak sezonskih namirnica koje su nam dostupne tijekom ostatka godine moramo nadomjestiti većom dozom vitamina.Uz sve to i božićni i novogodišnji blagdani ne idu nam na ruku jer često pojedemo više nego smo planirali, a unos šećera je također povećan. Iz tog razloga, zimi puno više volimo začine, osobito one idealne za to doba godine. Oni su zbog svojih antibakterijskih svojstava pravi ubojica bakterija i pomagač u jačanju imuniteta, a jela koja konzumiramo zimi su uz njih puno ukusnija i zdravija. ĐUMBIR Đumbir je prava ljekovita bomba koja našem imunitetu pomaže u borbi protiv virusa i bakterija. Osim što ublažava brojne tegobe nastale prehladom, on grije organizam, pa je čaj od đumbira nešto što zimi ne biste smjeli izostaviti iz svoje dnevne rutine. Pomoći će vam i u borbi protiv loše probave, a njegova zaista posebna aroma svrstava ga među sam vrh naše top liste začina koje preporučujemo zimi.  

KURKUMA Ovaj zanimljivi začin u narodu je poznat i kao superzačin jer ima vrlo izraženo antikancerogeno, ali i antioksidativno djelovanje. U današnje vrijeme kada je svakodnevnica prepuna stresa i mnogih problema koje donosi suvremeno doba, kurkuma je savršena za konzumaciju uz gotovo sva jela jer će vam sa sobom donijeti mnoge blagodati. CIMET Kada pomislimo na zimu, pomislimo i na cimet. Zimi ga koristimo u čaju, kuhanom vinu, uz voće, pa čak i u kolačima. On smanjuje potrebu za slatkim i ublažava brojne tegobe koje nastaju kao posljedica napada bakterija na naš imunitet. Cimet se smatra prirodnim afrodizijakom i pozitivno utječe na raspoloženje tijekom sivih zimskih dana kada nam kronično nedostaje sunčeve svjetlosti i veselja. Mnogi ga koriste u spravljanju božićnih kolačića, pa nas njegov predivan miris neminovno podsjeća na najljepše doba godine. KLINČIĆ Klinčić je neizostavni dio kuhanog vina koje spravljamo tijekom adventskog doba. Najpoznatiji je i najkorišteniji unutar indijske kuhinje, a blagotvorno djeluje na liječenje dišnih i probavnih smetnji, kao i kod bakterijskih i virusnih bolesti.