Iako na prvu loptu može djelovati kao tek još jedan klasičan biskvit, ova je torta mnogo više od toga. Maslinovo ulje, bademi, limuni ili naranče – glavni su to sastojci koji ovu mediteransku poslasticu podižu na višu razinu, a kombinacijom svojih okusa automatski nas podsjećaju na ljeto i mediteransku kuhinju.
Sočna, ukusna i meka, ova desertna ljepotica od maslinovog ulja i badema savršen je dodatak tvom stolu na samom kraju ljeta. Kombiniranjem bademovog brašna i blagog maslinovog ulja dobiva se sklad i punina okusa. Ne čekaj stoga već uživaj u okusima mora i spremi ovaj kolač gdje god bila.
Torta od badema i maslinovog ulja
Sastojci:
- 350 g bademovog brašna
- 100 g badema
- 1 vrećica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 4 jaja veličine
- 180 g šećera
- 1 žličica arome vanilije
- Korica dva limuna i sok jednog limuna
- Korica dvije naranče i sok jedne naranče
- 150 ml maslinovog ulja
Priprema:
Upali pećnicu na 180 stupnjeva te pripremi kalup za tortu. Tostiraj bademe u pećnici na 180 stupnjeva oko 5 minuta kako bi im produbila okus te ih zatim izvadi van i ostavi da se ohlade. Kada su se malo ohladili, nareži ih nožem na što sitnije komadiće, ali ih nemoj blendati ni stavljati u multipraktik. Kada si to napravila, izmuti jaja i šećer dok ne dobiješ pjenastu tekućinu. Zatim izmiksaj smjesu na maksimalnoj brzini barem pet minuta. U zasebnoj posudi pomiješaj bademovo brašno, sitno sjeckane bademe, prašak za pecivo i sol te im dodaj koricu limuna, naranče, aromu vanilije te sok limuna i naranče.
Smjesi od jaja i šećera zatim dodaj pola smjese od bademovog brašna te maslinovo ulje, dobro sve poveži mikserom te zatim dodaj preostalo brašno. Sve dobro izmiksaj. Prebaci smjesu u kalup i peci oko 45 minuta. Kada si izvadila tortu iz pećnice ostavi ju da se ohladi desetak minuta, a zatim ju izvadi iz kalupa i posipaj ju šećerom u prahu i listićima badema po želji.