Na svu sreću, naranče se, iako se u našim krajevima više se smatraju zimskim voćem, u trgovinama baš poput limuna mogu kupiti cijele godine. Mnogi ih vole upravo svojeg karakterističnog okusa te njezine vrlo široke namjene u kulinarstvu - osim što ju možete jesti oguljenu, kao savršeni međuobrok, od nje se može iscijediti ukusan i zdrav sok.
No, tu nije njezin kraj. Može se spremati na različiti načine te koristiti u receptima se samo za spremanje deserta, a iako je u tom području naviše upotrebljava, savršena je i za spremanje salata i glavnih jela.
Prije nego što vam otkrijemo nekoliko zgodnih i jednostavnih recepta s narančom, dobro je znati nekoliko važnih činjenica o njezinim hranjivim sastojcima. Iako se u većini slučajeva kora od naranče guli i baca, te jede samo unutrašnjost, potrebno je spomenuti da i sama kora naranče je vrlo ukusna i zdrava, te se nerijetko upotrebljava u kulinarstvu. No, ono što je možda najveći problem kod kora naranče, ako nisu iz organskog uzgoja, sigurno su tretirane raznim pesticidima i drugim kemikalijama prilikom transporta, pa upotreba kore i nije preporučljiva.
Naranče su ponajprije bogate vitaminom C, pa tako dvije naranče dnevno bi trebale zadovoljiti vaše dnevne potrebe za tim vitaminom. Također, bogate su i vitaminom A, B1, B9 (folnom kiselinom), te mineralima kalcijem, kalijem i magnezijem. Bogata je vlaknima i sadrži limunsku kiselinu. Njezina kora bogata je, također, vitaminima i mineralima, eteričnim uljima, a sadrži i tanin, pektin, gorke tvari i fitokemikalije.
Dakle, savršena je za ojačavanje imuniteta u vrijeme prehlada i gripa, preporučuje se njezino konzumiranje i prilikom upala mokraćnih putova. Za vrijeme povišenih temperatura potiče znojenje, dok njezina kora potiče probavu.
Lagani tart od naranča
Sastojci:
½ šalice badema
¼ šalice šećera
sol
1 šalica brašna (ravna s rubom šalice)
85 g maslaca
2 žličice želatine
100 ml pomiješanog mlijeka i vrhnja za šlag u jednakim omjerima (50 ml mlijeka:50 ml vrhnja)
1 ½ šalica grčkog jogurta
¼ šalice smeđeg šećera
3 naranče srednje veličine
Fino sameljite zajedno bademe, bijeli šećer i pola žličice soli. Dodajte brašno i sve ponovno dobro pomiješajte. Dodajte maslac i ponovno sve dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu čvršću smjesu.
U lim za tart s mobilnim dnom smjesu ravnomjerno rasporedite i dobro utisnite. Lim sa smjesom stavite u zamrzivač na 15-ak minuta.
Zagrijte pećnicu na 180ºC. Pecite smjesu oko 30 minuta dok ne postane zlatna i hrskava.
Izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi 10 minuta, zatim koricu maknite iz lima te ju ohladite do kraja.
U maloj posudici ostavite želatinu da nabubri prema uputama s pakiranja.
Zagrijte smjesu mlijeka i slatkog vrhnja. Kada se počne isparavati, dodajte želatinu i miješajte tako dugo dok se želatina ne otopi. U drugoj posudi pomiješajte jogurt, smeđi šećer, prstohvat soli, te dodajte smjesu sa želatinom. Sve dobro pomiješajte, izlijte na koricu koju ste ohladili i ostavite u hladnjak da se ohladi.
Ogulite naranče, tako da vam ona ostane u jednom komadu. Izrežite naranče tako da dobijete krugove debljine oko pola centimetra. Uklonite koštice, ako ih ima. Naslažite kriške naranče prije serviranja tarta.
Piletina s narančom i aceto balsamicom
Sastojci:
700 g pilećih zabataka s kostima i kožom
sol i papar
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 žlice aceta balsamica
1 neoguljena naranča, narezana na osmine
1 žlica maslaca
ulje
Zagrijte pećnicu na 230ºC. Piletinu posolite i popaprite.
U većem limu za pečenje, zagrijte ulje. Dodajte piletinu s kožom prema dolje i pecite ju na štednjaku, na srednje jakoj vatri dok ne postane zlatna i hrskava (oko 7 min). Maknite piletinu s lima, izlijte ulje na kojem se piletina pekla, vratite piletinu natrag, ovog puta s kožicom prema gore i stavite peći u pećnicu. Pecite, dok se ne ispeče do kraja (oko 10 minuta). Ponovno maknite piletinu s lima.
Ponovno zagrijte lim na štednjaku, dodajte aceto b. i kriške naranče. Kuhajte, miješajući i stružući sve zapečene sastojke tako dugo dok naranča ne omekša (oko dvije minute). Maknite s vatre i dodajte maslaca i sve miješajte dok se ne otopi do kraja.
Piletinu poslužite s prelivenim umakom.
Cous-cous s narančom i piletinom
Sastojci:
1 šalica cous-cousa
250 g pilećeg mesa (dio prema želji, no mora biti otkošteno)
1/3 šalica očišćenih, tostiranih i nasjeckanih pistacija
1 naranča, oguljena i narezana
2 žlice svježe nasjeckane mente
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice crvenog vinskog octa
Sol i papar
Cous-cous spremite prema uputama na pakiranju. Dobro ih promiješajte. U dugoj posudi pomiješajte komadiće na naglo pečene piletine, zatim pistacije, naranču, mentu i ulje ocat. Posolite i popaprite, te sve dobro pomiješajte s cous-cousom.
Punč od naranče i ruma
Sastojci:
4 dcl svježe ocijeđenog soka od naranče (oko 8 naranča)
170 ml bijelog ruma
3 žlice svježeg soka od limuna
4 žličice šećera
¼ žličice Jägermeistera ili nekog sličnog gorkog pića
Malo naribane korice od naranče
U veliki vrč pomiješajte sve sastojke osim korice od naranče. Poslužite u čašama s ledom, a po vrhu posipajte koricu od naranče prema želji.
Salata od celera i naranča
Sastojci:
3 velike naranče
2 velike stabljike celera na tanko narezane
1 ½ šalice narezanih otkoštenih zelenih maslina
400 g slanutka, ispranog i nasjeckanog
1 luk srednje veličine, na sitno narezan
1/3 šalice svježe narezanog peršina
3 žlice maslinovog ulja
¾ žličice soli
Malo papra
Naribajte dvije žlice kore od naranče u veliku posudu. Ogulite naranče, te ih narežite na komade, te lagano istisnite sok iz membrana. Dodajte preostale sastojke i sve dobro pomiješajte.
Preljev od naranča s ricotta sirom
Sastojci:
2 naranče, iscijeđene
½ šalice marmelade od naranče
2 šalice ricotta sira
čajni keksi
U posudi pomiješajte sok od naranče i marmeladu, te dodajte ostatke od iscijeđene naranče. Sve dobro izmiksajte. Stavite u hladnjak.
Rikotu podijelite na četiri čaše te ih prelijte s preljevom. Poslužite ih s čajnim kolačićima.
Izvor recepata: www.martha-stewart.com