Gastro
Gastro

Naranča je savršena namirnica (isprobajte ove neobične recepte)

Naranča je savršena namirnica (isprobajte ove neobične recepte)
Osim što su zdrave i ukusne, vrlo dobro se mogu kombinirati u salatama, glavnim jelima i naravno, desertima…

Na svu sreću, naranče se, iako se u našim krajevima više se smatraju zimskim voćem, u trgovinama baš poput limuna mogu kupiti cijele godine. Mnogi ih vole upravo svojeg karakterističnog okusa te njezine vrlo široke namjene u kulinarstvu - osim što ju možete jesti oguljenu, kao savršeni međuobrok, od nje se može iscijediti ukusan i zdrav sok. No, tu nije njezin kraj. Može se spremati na različiti načine te koristiti u receptima se samo za spremanje deserta, a iako je u tom području naviše upotrebljava, savršena je i za spremanje salata i glavnih jela. Prije nego što vam otkrijemo nekoliko zgodnih i jednostavnih recepta s narančom, dobro je znati nekoliko važnih činjenica o njezinim hranjivim sastojcima. Iako se u većini slučajeva kora od naranče guli i baca, te jede samo unutrašnjost, potrebno je spomenuti da i sama kora naranče je vrlo ukusna i zdrava, te se nerijetko upotrebljava u kulinarstvu. No, ono što je možda najveći problem kod kora naranče, ako nisu iz organskog uzgoja, sigurno su tretirane raznim pesticidima i drugim kemikalijama prilikom transporta, pa upotreba kore i nije preporučljiva. Naranče su ponajprije bogate vitaminom C, pa tako dvije naranče dnevno bi trebale zadovoljiti vaše dnevne potrebe za tim vitaminom. Također, bogate su i vitaminom A, B1, B9 (folnom kiselinom), te mineralima kalcijem, kalijem i magnezijem. Bogata je vlaknima i sadrži limunsku kiselinu. Njezina kora bogata je, također, vitaminima i mineralima, eteričnim uljima, a sadrži i tanin, pektin, gorke tvari i fitokemikalije. Dakle, savršena je za ojačavanje imuniteta u vrijeme prehlada i gripa, preporučuje se njezino konzumiranje i prilikom upala mokraćnih putova. Za vrijeme povišenih temperatura potiče znojenje, dok njezina kora potiče probavu.

  Lagani tart od naranča Sastojci: ½ šalice badema¼ šalice šećera sol 1 šalica brašna (ravna s rubom šalice) 85 g maslaca 2 žličice želatine 100 ml pomiješanog mlijeka i vrhnja za šlag u jednakim omjerima (50 ml mlijeka:50 ml vrhnja) 1 ½ šalica grčkog jogurta¼ šalice smeđeg šećera 3 naranče srednje veličine Fino sameljite zajedno bademe, bijeli šećer i pola žličice soli. Dodajte brašno i sve ponovno dobro pomiješajte. Dodajte maslac i ponovno sve dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu čvršću smjesu. U lim za tart s mobilnim dnom smjesu ravnomjerno rasporedite i dobro utisnite. Lim sa smjesom stavite u zamrzivač na 15-ak minuta. Zagrijte pećnicu na 180ºC. Pecite smjesu oko 30 minuta dok ne postane zlatna i hrskava. Izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi 10 minuta, zatim koricu maknite iz lima te ju ohladite do kraja.    U maloj posudici ostavite želatinu da nabubri prema uputama s pakiranja. Zagrijte smjesu mlijeka i slatkog vrhnja. Kada se počne isparavati, dodajte želatinu i miješajte tako dugo dok se želatina ne otopi. U drugoj posudi pomiješajte jogurt, smeđi šećer, prstohvat soli, te dodajte smjesu sa želatinom. Sve dobro pomiješajte, izlijte na koricu koju ste ohladili i ostavite u hladnjak da se ohladi. Ogulite naranče, tako da vam ona ostane u jednom komadu. Izrežite naranče tako da dobijete krugove debljine oko pola centimetra. Uklonite koštice, ako ih ima. Naslažite kriške naranče prije serviranja tarta. Piletina s narančom i aceto balsamicom Sastojci: 700 g pilećih zabataka s kostima i kožom sol i papar 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja 2 žlice aceta balsamica 1 neoguljena naranča, narezana na osmine 1 žlica maslaca ulje Zagrijte pećnicu na 230ºC. Piletinu posolite i popaprite. U većem limu za pečenje, zagrijte ulje. Dodajte piletinu s kožom prema dolje i pecite ju na štednjaku, na srednje jakoj vatri dok ne postane zlatna i hrskava (oko 7 min). Maknite piletinu s lima, izlijte ulje na kojem se piletina pekla, vratite piletinu natrag, ovog puta s kožicom prema gore i stavite peći u pećnicu. Pecite, dok se ne ispeče do kraja (oko 10 minuta). Ponovno maknite piletinu s lima. Ponovno zagrijte lim na štednjaku, dodajte aceto b. i kriške naranče. Kuhajte, miješajući i stružući sve zapečene sastojke tako dugo dok naranča ne omekša (oko dvije minute). Maknite s vatre i dodajte maslaca i sve miješajte dok se ne otopi do kraja. Piletinu poslužite s prelivenim umakom. Cous-cous s narančom i piletinom Sastojci: 1 šalica cous-cousa 250 g pilećeg mesa (dio prema želji, no mora biti otkošteno) 1/3 šalica očišćenih, tostiranih i nasjeckanih pistacija 1 naranča, oguljena i narezana 2 žlice svježe nasjeckane mente 2 žlice maslinovog ulja 2 žlice crvenog vinskog octa Sol i papar Cous-cous spremite prema uputama na pakiranju. Dobro ih promiješajte. U dugoj posudi pomiješajte komadiće na naglo pečene piletine, zatim pistacije, naranču, mentu i ulje ocat. Posolite i popaprite, te sve dobro pomiješajte s cous-cousom.   Punč od naranče i ruma Sastojci: 4 dcl svježe ocijeđenog soka od naranče (oko 8 naranča) 170 ml bijelog ruma 3 žlice svježeg soka od limuna 4 žličice šećera¼ žličice Jägermeistera ili nekog sličnog gorkog pića Malo naribane korice od naranče U veliki vrč pomiješajte sve sastojke osim korice od naranče. Poslužite u čašama s ledom, a po vrhu posipajte koricu od naranče prema želji. Salata od celera i naranča Sastojci: 3 velike naranče 2 velike stabljike celera na tanko narezane 1 ½ šalice narezanih otkoštenih zelenih maslina 400 g slanutka, ispranog i nasjeckanog 1 luk srednje veličine, na sitno narezan 1/3 šalice svježe narezanog peršina 3 žlice maslinovog ulja¾ žličice soli Malo papra Naribajte dvije žlice kore od naranče u veliku posudu. Ogulite naranče, te ih narežite na komade, te lagano istisnite sok iz membrana. Dodajte preostale sastojke i sve dobro pomiješajte. Preljev od naranča s ricotta sirom Sastojci: 2 naranče, iscijeđene½ šalice marmelade od naranče 2 šalice ricotta sira čajni keksi U posudi pomiješajte sok od naranče i marmeladu, te dodajte ostatke od iscijeđene naranče. Sve dobro izmiksajte. Stavite u hladnjak. Rikotu podijelite na četiri čaše te ih prelijte s preljevom. Poslužite ih s čajnim kolačićima.

Izvor recepata: www.martha-stewart.com

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx