Gastro
Gastro

Namirnica u fokusu: Cimet - 4 ukusna recepta

Namirnica u fokusu: Cimet - 4 ukusna recepta
Jednostavni, a prefini recepti s jednim od najstarijih začina na svijetu

Sa svojim ljekovitim svojstvima, cimet se ubraja među namirnice koja će ublažiti brojne zdrastvene tegobe i bolesti. Uz to, neizostavna je namirnica u više jela, a dostupan je u obliku štapića ili praha. Dodaje se voćnim salatama, kolačima, napicima... Izdvojili smo za vas četiri ukusna i jednostavna recepta - savršena za jesensko zimske dane i večeri. Pogledajte sami i svakako isprobajte!

Foto: Depositphotos.com

Kolačići s cimetom i limunom

Sastojci: pola šalice maslaca 1 šalica bijelog šećera 1 jaje 1 čajna žličica ekstrakta vanilije 1 i pol šalica glatkog brašna 1 i pol žličica cimeta 1 žličica praška za pecivo pola žličice soka od limuna 1/4 žličice soli pola šalice bijelog šećera jedna žlica cimeta Postupak: Miksajte maslac i šalicu bijelog šećera sve dok smjesa ne postane glatka. U to stavite jaje i žličicu ekstrakta vanilije i miksajte dok se smjesa ne sjedini. Dodajte brašno, cimet, prašak za pecivo, sok od limuna i sol. Nastavite miksati. Dok je smjesa ujednačena, pokrijte zdjelu s plastičnom folijom i stavite u hladnjak na barem 2 sata.  Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. U posebnu zdjelu pomiješajte pola šalice bijelog šećera i jednu žlicu cimeta, a zatim to rasporedite po ravnoj površini. Podijelite tijesto na 60 malih kuglica te svaku uvaljajte u smjesu šećera i cimeta. Rasporedite svaku kuglicu s razmacima na papir za pečenje. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 10 minuta - toliko dok rubovi ne dobe boju.

Slatki krumpir s cimetom

Sastojci: 4 slatka krumpira (batat) srednje veličine, oguljena i narezana na manje komadiće 1/4 šalice maslaca, rastopljenog 2 žlice šećera pola čajne žličice cimeta Postupak: Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Rasporedite kriške krumpira na lim za pečenje koji je obložen papirom za pečenje. Zalijte polovicom otopljenog maslaca. U posebnoj posudi promiješajte šećer i cimet i pospijte po gornjoj strani krumpira. Stavite u pećnicu da se zapeče na 15 minuta. Izvadite, promiješajte i pospite ostatkom maslaca, šećera i cimeta. Stavite peći još 15 minuta ili dok ne postanu hrskavi.

Smothie od naranče i cimeta

Sastojci: 6 šalica soka od naranče (ili ocijeđenog soka od naranče) 3 šalice jogurta (može i od vanilije) 3 velike naranče - oguljene i narezane na kockice pola žličice cimeta Postupak: Pomiješajte sok od naranče, jogurt, naranče i cimet dok smjesa ne postane glatka. 

Kremasta juha od tikve s cimetom

Sastojci: 2 žlice maslinovog ulja 1 i pol butternut tikve, oguljene i očišćene 1 veliki luk, nasjeckane na sitne komadiće 1 žlica maslaca 3 male glavice češnjaka, nasjeckane 1 i pol žličica cimeta 1 žličica mljevenog đumbira prstohvat šećera prstohvat soli prstohvat papra 3 šalice pilećeg temeljca 1 i pol šalica mlijeka crvena paprika Postupak: Zagrijte ulje u dubokoj posudi. Stavite luk i butternut tikvu istovremeno te miješajte sve dok tikva ne počne poprimati zlatno-smeđu boju 7-8 minuta. Smanjite temperuturu te dodajte maslac, šećer i češnjak. Nastavite kuhati sve dok povrće ne dobije boju karamela, oko 10 minuta. Dodajte cimet, đumbir i papar. Na sve to dodajte šalice pilećeg temeljca. Kuhajte oko pola sata. Kada je gotovo maknite s vatre te izmiksajte štapnim mikserom. Stavite mlijeko i vratite na vatru da zavrije. Probajte i dodajte još soli ili papra ako je potrebno. Po želji ukrasite crvenom paprikom.  

Izvor: allrecipes.com

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx