Namirnica u fokusu: Cimet - 4 ukusna recepta

Jednostavni, a prefini recepti s jednim od najstarijih začina na svijetu

Namirnica u fokusu: Cimet - 4 ukusna recepta

Sa svojim ljekovitim svojstvima, cimet se ubraja među namirnice koja će ublažiti brojne zdrastvene tegobe i bolesti. Uz to, neizostavna je namirnica u više jela, a dostupan je u obliku štapića ili praha. Dodaje se voćnim salatama, kolačima, napicima... Izdvojili smo za vas četiri ukusna i jednostavna recepta - savršena za jesensko zimske dane i večeri. Pogledajte sami i svakako isprobajte!


Foto: Depositphotos.com

Kolačići s cimetom i limunom

Sastojci:

pola šalice maslaca
1 šalica bijelog šećera
1 jaje
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
1 i pol šalica glatkog brašna
1 i pol žličica cimeta
1 žličica praška za pecivo
pola žličice soka od limuna
1/4 žličice soli

pola šalice bijelog šećera
jedna žlica cimeta

Postupak:

Miksajte maslac i šalicu bijelog šećera sve dok smjesa ne postane glatka. U to stavite jaje i žličicu ekstrakta vanilije i miksajte dok se smjesa ne sjedini. Dodajte brašno, cimet, prašak za pecivo, sok od limuna i sol. Nastavite miksati. Dok je smjesa ujednačena, pokrijte zdjelu s plastičnom folijom i stavite u hladnjak na barem 2 sata. 

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.

U posebnu zdjelu pomiješajte pola šalice bijelog šećera i jednu žlicu cimeta, a zatim to rasporedite po ravnoj površini. Podijelite tijesto na 60 malih kuglica te svaku uvaljajte u smjesu šećera i cimeta. Rasporedite svaku kuglicu s razmacima na papir za pečenje. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 10 minuta - toliko dok rubovi ne dobe boju.

Slatki krumpir s cimetom

Sastojci:

4 slatka krumpira (batat) srednje veličine,
oguljena i narezana na manje komadiće
1/4 šalice maslaca, rastopljenog
2 žlice šećera
pola čajne žličice cimeta

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Rasporedite kriške krumpira na lim za pečenje koji je obložen papirom za pečenje. Zalijte polovicom otopljenog maslaca. U posebnoj posudi promiješajte šećer i cimet i pospijte po gornjoj strani krumpira. Stavite u pećnicu da se zapeče na 15 minuta. Izvadite, promiješajte i pospite ostatkom maslaca, šećera i cimeta. Stavite peći još 15 minuta ili dok ne postanu hrskavi.

Smothie od naranče i cimeta

Sastojci:

6 šalica soka od naranče (ili ocijeđenog soka od naranče)
3 šalice jogurta (može i od vanilije)
3 velike naranče - oguljene i narezane na kockice
pola žličice cimeta

Postupak:

Pomiješajte sok od naranče, jogurt, naranče i cimet dok smjesa ne postane glatka. 

Kremasta juha od tikve s cimetom

Sastojci:

2 žlice maslinovog ulja
1 i pol butternut tikve, oguljene i očišćene
1 veliki luk, nasjeckane na sitne komadiće
1 žlica maslaca
3 male glavice češnjaka, nasjeckane
1 i pol žličica cimeta
1 žličica mljevenog đumbira
prstohvat šećera
prstohvat soli
prstohvat papra
3 šalice pilećeg temeljca
1 i pol šalica mlijeka
crvena paprika

Postupak:

Zagrijte ulje u dubokoj posudi. Stavite luk i butternut tikvu istovremeno te miješajte sve dok tikva ne počne poprimati zlatno-smeđu boju 7-8 minuta. Smanjite temperuturu te dodajte maslac, šećer i češnjak. Nastavite kuhati sve dok povrće ne dobije boju karamela, oko 10 minuta. Dodajte cimet, đumbir i papar. Na sve to dodajte šalice pilećeg temeljca. Kuhajte oko pola sata. Kada je gotovo maknite s vatre te izmiksajte štapnim mikserom. Stavite mlijeko i vratite na vatru da zavrije. Probajte i dodajte još soli ili papra ako je potrebno. Po želji ukrasite crvenom paprikom.

Izvor: allrecipes.com