Procjenjuje se da se svake godine polovina proizvedene hrane baci, točnije od 1,2 do dvije milijarde tona. Često je takva hrana i dalje sigurna za konzumaciju. Ljudi često nisu dovoljno dobro educirani o kvarljivosti hrane i ne prave razliku između oznaka "najbolje upotrebiti do" i "upotrebiti do". Prva oznaka označava prijedlog proizvođača do kojeg datuma hrana zadržava najveću kvalitetu, ali je sigurna za konzumaciju i nakon tog roka, ako se ispravno čuva. S druge strane, "upotrebiti do" označava rok trajanja hrane koja je brzo kvarljiva i može predstavljati neposrednu opasnost za ljudsko zdravlje, pa se ne preporučuje za konzumaciju nakon navedenog roka.
Stoga, ako pronađete čokoladu skrivenu visoko na polici, na koju ste nekim čudom zaboravili, nemojte ju bacati. Jer, čokolada je jedna od onih namirnica koja je i nakon isteka roka sasvim sigurna za konzumaciju. Primijetit ćete da se na njoj nalaze bijele točkice. Riječ je o šećeru koji se pri dodiru sa zrakom kristalizirao i potpuno je siguran za ishranu. A ako primijetite da je promijenila boju i posvijetlila, u pitanju je mast koja topljenjem izbija na vrh.
Čokolada može trajati i do dvije godine nakon naznačenog datuma, ovisno od vrsti čokolade, ali budući da je već izgubila na kvaliteti, nemojte ju jesti sirovu, već je iskoristite prilikom pripreme torti i kolača, pogotovo tijesta. Iskustva su pokazala da je “najizdržljivija” tamna čokolada, koja dugo vremena uspijeva sadržati sve sastojke koji pogodno utječu na zdravlje ljudi.
Šećer koji čokolada sadrži produljuje rok trajanja.