Gastro
Gastro

Mmmm.... Te savršene trešnje!

Mmmm.... Te savršene trešnje!
Isprobajte recepte s ovom finom sezonskom namirnicom

Trešnje su sezonska namirnica koja cvate u svibnju i lipnju, slatkog okusa i fine arome. Idealne su kao međuobrok, a po svojim svojstvima odlične za zdravlje. Bogate su vlaknima, pomažu u smanjenju tjelesne težine, sadrže vitamine i minerale te pomažu u snižavanju kolesterola u krvi. Osim ovih svojstava, trešnje su odlična namirnica za isprobavanje različitih recepata. Mogu se koristiti za pripremu slatkih i slanih jela poput pita, voćnih salata, nadjeva, umaka, za džemove i kompote. Donosimo vam par jednostavnih recepata koje svakako isprobajte!

Pita od trešanja i sira 1 paket petit keksa 600 grama trešanja 500 grama svježeg sira ili krem sira 250 ml mlijeka dvije žličice šećera 1/3 šalice soka od limuna 1 žličica ekstrakta vanilije Izmiksajte krem sir i šećer dok smjesa ne postane lagana i bez grudica. Dodajte unutra mlijeko, sok od limuna i ekstrakt vanilije te sve skupa zajedno izmiksajte. U kalup za pite posložite petit kekse koje ćete prethodno usitniti u blenderu. Na njih ulijte smjesu od sira i stavite u hladnjak na 2-4 sata da se stisne. Neposredno prije posluživanja, na kremu stavite trešnje kojima ćete prethodno izvaditi koštice. Isto tako, možete napraviti sirup koji ćete polijati po cijeloj piti. Enchiladas od trešanja 1/2 šalice vode 1/2 šalice maslaca 1/2 šalice šećera gotove tortilje  500 g trešanja za punjenje 1/2 žličice cimeta 1 žlica smrvljenih narezanih badema Pomiješajte vodu, maslac i šećer u malom loncu dok ne zavrije. Tome dodajte očišćene trešnje i svime punite tortilje. Zamotane i okrenute rubovima prema dolje stavite u posudu za pečenje. Pokrijte i ostavite da odstoji preko noći. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva, a prije nego stavite peći izmiješajte cimet, bademe te žličicu šećera u maloj čaši i prelijte preko tortilja. Pecite 35 do 40 minuta u zagrijanoj pećnici, to jest dok rubovi tortilja ne postanu smeđi. Malo ohladite prije posluživanja. Piletina sa salatom i trešnjama 1 komad piletinu bez kože i kostiju 2 žlice ulja 1 žlica mljevenog svježeg đumbira 2 žlice octa od riže 2 žlice teriyaki umaka 1 žlica meda 10 komada očišćenih trešanja bez koštica 1/2 šalice iscjeckane mrkve 1/2 šalice nascjekanog luka 1/3 šalice isprežnih i nasjeckanih badema par listova zelene salate Na tavi zagrijte jednu žlicu ulja na srednjoj temperaturi. Popecite piletinu i đumbir te ostavite da pirja 7-10 minuta. Stavite na stranu. Posebno izmiješajte ocat, teriyaki umak, preostalu 1 žlicu ulja i med. Piletini dodajte trešnje, luk, mrkvu i bademe te izmiješajte. Na svaki list salate stavite piletinu s dodacima i prelijte umakom od meda. Zarolajte i poslužite. Keksići od trešanja 3 šalice brašna (bijelo i integralno) 1 žličica sode bikarbone 1/2 žličice soli 1/2 šalice maslaca 1 1/2 šalica bijelog šećera 2 jaja 1 žlica soka od trešanja 1 žličica ekstrakta vanilije 2 šalice zobenih pahuljica 1/2 šalice trešanja, očišćenih 1 šalica mljevenih oraha Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Promiješajte brašno, sodu i sol. U posebnu zdjelu stavite maslac, šećer, jaja, sok od trešanja i ekstrakt vanilije. Umiješajte sve skupa u brašno i dobro izmiješajte. Sve to na kraju izmiješajte sa zobenim pahuljicama, očišćenim trešnjama i mljevenim orasima. Smjesu ostavite da malo odstoji. Radite kuglice i stavite na papir za pečenje. Pecite 8-10 minuta.

Izvor: allrecipes.com Photo credit: Julie Danielle / Photo / CC BY-SA