Ima li što ukusnije, više osvježavajuće i zdravije za vrijeme vrućih ljetnih dana od voćnih salata?
Osim što su odličan izvor vitamina, minerala i drugih hranjivih sastojaka, hidratiziraju organizam te mu daju energiju.
Za njihovo spremanje uvijek je najbolje koristiti sezonsko voće. Naravno, sastojke uvijek možete prilagoditi vlastitom ukusu.
Isprobajte navedene recepte i uživajte u ljetnom obilju.
Izvor: www.pipandebby.com
www.chicagojogger.com
http://communitytable.parade.com
Foto: © cook_inspire - fotolia
Voćna salata s preljevom od vanilije i mente
Sastojci:
500 g jagoda
500 g bijelog grožđa (muškat ili neka druga slađa vrsta)
350 g borovnica
Sok od jedne limete (ili limuna ako želite)
½ žlice ekstrakta vanilije
8 listova mente (i još nekoliko listova za ukras – po želji)
Operite, narežite i pomiješajte voće i sve dobro pomiješajte u jednoj posudi. Preljev načinite od soka limete, ekstrakta vanilije, tako da ih pomiješate u jednoj posudici, te u njega dodate mente, koje isto malo izgnječite u preljevu, tako da okus bude intenzivniji. Polijte preljev po voću, te sve dobro pomiješajte i ostavite da odstoji kojih dva sata u hladnjaku.
Po želji možete dodati malo smeđeg šećera.
Šarena voćna salata s medom i limetom
Sastojci:
500 g jagoda
500 g ananasa
350 g borovnica
350 g crvenog grožđa
4 kivija
2 zrele banane
2 naranče ili 4 mandarine
Dresing za salatu:
2 žlice meda
2 žlice naribane korice limete
1-2 žlice soka od limete
Voće operite i narežite, i sve promiješajte u većoj posudi. U manjoj posudi pomiješajte med, sok i naribanu koricu od limete. Dobro promiješajte, a ako vam se čini da je dresing previše gusti, slobodno dodate još soka od limete. Sve prelijte preko voća i dobro pomiješajte. Ostavite da odstoji barem dva sata u hladnjaku.
Najbolja tropska salata
Sastojci:
6 mandarina
4 naranče (potrebne su i za dresing i salatu)
500 g jagoda, narezanih
1 ananas, narezan na kockice
5 kivija
3 manga narezanih na kockice
Sastojci za dresing:
1 limun srednje veličine
1 limeta
2 žlice meda
½ žlice svježe naribanog đumbira
1 žličica sjemenki maka
Voće prema potrebi operite i narežite na kockice te pomiješajte u većoj posudi.
Naribajte korice od jedne limete, jednog limuna i dvije naranče i stavite u manju posudicu. Od tih naranča, limuna i limeta, iscijedite sok. Sveukupno biste trebali dobiti nešto više od decilitra soka. Ako niste toliko dobili ocijedite još jednu naranču ili limun. U sok dodajte naribane korice, med, đumbir i mak te sve dobro promiješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. S dresingom prelijte voće, sve dobro pomiješajte i ostavite u hladnjaku barem dva sata. Prije jela, salatu ponovno dobro pomiješajte.
Voćna salata u ananasu
Sastojci:
1 veći ananas, prepolovljen po visini
500 g malina
500 g borovnica
500 g jagoda
Prerežite ananas na pola po visini. Uzmite jednu polovicu i unutrašnjost izrežite na kockice te ih pomoć manjeg noža izvadite, kao što je prikazano na slici. Cilj je da od obje polovice načinite posudice koje možete puniti.
Kockice ananasa pomiješajte s ostalim voćem, po želji dodajte malo soka od limuna i šećer, te sve vratite u posudice od ananasa.
Salata od šumskog voća s mascarponeom
Sastojci:
500 grama jagoda
150-200 g malina
150-200 g borovnica
300 g crvenog grožđa
Preljev od mascarponea i meda:
115 g mascarponea, omekšanog
¼ šalice grčkog jogurta
1 žlica meda
2 žlice soka od limuna
Naribana korica od jednog limuna
Voće operite, te jagode, a po potrebi i bobice grožđa narežite na manje komade i zajedno pomiješajte u jednoj većoj posudi.
Zajedno u manjoj posudici pomiješajte mascarpone, med, jogurt te sok od limuna, dodajte voću i sve lagano pomiješajte.
Ostavite da se hladi dva sata u hladnjaku.
„Vruća“ voćna salata s lubenicom, dinjom i krastavcima
Sastojci:
1 šalica velikih ljetnih krastavca, oguljenih i narezanih na kockice
1 šalica narezane lubenice, na manje kockice
1 šalica narezane dinje, na manje kockice
¼ šalice svježe nasjeckane mente
2 žlice soka od limuna
1 žlica meda
Malo veći prstohvat soli
½ žlice svježe mljevenog crnog papra
1 ljuta sušena chilly papričica
Ako želite sasvim blagu ljutinu nemojte staviti cijelu paparičicu, nego stavite ili pola ili uklonite dio sjemenki.
Pomiješajte narezano voće, med, sok od limuna i začine. Ostavite da odstoji barem dva sata u hladnjaku. Dobit ćete ukusnu, pomalo egzotičnu salatu, s određenom dozom ljutine. Čim će dulje odstajati, to će biti ljuća.