Festival čokolade „Zagreb Chocofest”

Na Zagreb Chocofestu održana radionica sljubljivanja vina i čokolade

Festival čokolade „Zagreb Chocofest”

Znate onu narodnu: Kud svi tu i mali Mujo. Vidjeh na TV-u kadrove s hrpom čokolade, ali još sam bila kao nezainteresirana. I portali su krcati privlačnim choco fotkama, čak i na radiju najavljuju urnebes u čokoladnom svijetu. Sad je moj karakter sve slabiji i slabiji... Ma idem pa kud puklo da puklo. Sjetih se i frenda kojeg bi to moglo zanimati i zaputismo se jučer u punoj zimskoj spremi (ne nismo nosili zimske gume i lance) na otkrivanje čokolade. Na trgu veeeliki šator i dva manja, a ispred šatora, nećete vjerovati, dugačak red. Mislim si ja „što je meni ovo trebalo“, ali kad sam već došla ne odustajem makar mi se buce zakeljile za asfalt. Ma nismo ni dugo čekali i eto nas u šatoru punom malih štandova. S jedne strane gleda nas ogromna čokoladna lopta – da ju neki klinac lud za nogometom dobije kao poklon vjerojatno bi od sreće dobio srčani udar. Ali nije to sve, mašta stvarno nema granica. Evo i ogromnih gramofonskih ploča u čokoladnoj varijanti.

Uz Vinceka koji uz sladoled, Zagrepčanima već dobro poznat, nudi zgodne čokoladne figurice, tu su i proizvođači iz Istre i Dalmacije. Originalna je NADALINA iz Dalmacije koja je izložila čokoladni alat – pogledajte fotku, stvarno originalno. Izlagač iz Pule ČOKOLADA A DUE sam izrađuje čokoladu bez kemijskih dodataka, koju, za razliku od ostalih, zaslađuje zdravom stevijom – doduše cijene baš nisu popularne, ali jednom se živi zar ne.


Image


Tu su i likeri od čokolade, frapei, zatim čokoladna fontana u koju možete umočiti komadić voća – okus božanstven ! Baš razmišljam da bi se takva fontana odlično uklopila u lijevi kut moje sobe, no vjerojatno za mjesec dana više ne bih mogla hodati od nagomilanih kilograma.

Ono što me začudilo je vrlo malo degustacija. Jasno mi je da su te čokolade skuplje, jer ne radi se ipak o uobičajenim recepturama, no svi znamo da ljudi vole probati čokoladu. Čak niti naš renomirani proizvođač Zvečevo nije priredio degustaciju, a baš sam vidjela neke zanimljive, lijepo pakirane praline...

Jako mi je drago da se predstavilo i nekoliko malih slastičarnica sa svojom ponudom slasnih kolačića.
Posebno je simpatičan kutak za odmor s velikim šarenim jastucima, gdje se možete ugodno zavaliti i poklopati svoj kolačić ili sladoled.
Iako nisam sudjelovala na radionicama, vidim da možete svašta naučiti o čokoladi u kozmetici, a u utorak mi se posebno atraktivnim čini Najveći cooking show za parove u 18 h „Kuhajmo s ljubavlju“ i nadam se da neće završiti sloganom „Otruj me nježno“.  
Ma da više ne duljim, čizmice na nožice, kape na glave i put pod noge, do ZAGREB CHOCOFESTA i čestitke organizatoru, samo sljedeći put molim barem dva šatora.

Vaša Ema Jurić


Na Zagreb Chocofestu održana radionica sljubljivanja vina i čokolade


Image


U okviru prvog Festivala čokolade „Zagreb Chocofest” koji se održava od 10. do 14. veljače u velikom šatoru na Trgu bana Jelačića, u petak je u organizaciji Akademije vina održana radionica sljubljivanja vina i čokolade koja je privukla veliki broj zainteresiranih građana.
Radionicu Akademije vina, na kojoj je sljubljeno 7 izabranih vina iz asortimana Vina Belje, Vina Laguna, Iločki podrumi  i Podrumi Mladina s pralinama čokolaterije Nautilus, vodio je Franjo Francem, enolog Agrokor vina. Zainteresiranim posjetiteljima i predstavnicima medija, kao gošće radionice, pridružile su se i članice Udruge Žene i vino (WOW).

Na početku radionice Franjo Francem, enolog Agrokor vina predstavio je Akademiju vina, čiji je cilj  podizanje kulture stola i promicanje kulture uživanja u vinu i samim time i kulture uopće. Sorta, berba, terrior, kupažiranje, dekantiranje, bouquet, barrigue... termini su koji se svladavaju na tečajevima Akademije vina, kao i načini kušanja i prepoznavanja svih čari vina. Ovom prilikom najavljeno je i uvođenje ovakvih  čokoladno-vinskih tečajeva u redovan program Akademije vina.

Iako naizgled nespojivi, vrhunsko vino i prava čokolada u kombinaciji daju „rajski spoj”, kako to kažu istinski poznavatelji vina i pravi hedonisti.  Tako je bijeloj čokoladi s malinom pridružen Rose 2011. Vina Laguna. Spoj voćnog okusa vina Rose i maline u bijeloj čokoladi ili mirisnog Principovac Traminca i bijele čokolade s izabranim medom izazvao je pravo oduševljenje.  
Goldberg Graševina 2009. Vina Belje  i mliječna čokolada s bućinim uljem, sjemenkama i vanilijom ispunjavaju vinsko-čoko toplinom. Gaj Sauvignon 2010. Podrum Mladina sljubljen je s mliječnom čokoladom s rogačem, a Festigia Merlot 2009. Vina Laguna s tamnom čokoladom sa čilijem i višnjom.

Crno vino i čokolada smatraju se magičnom kombinacijom. Istraživanja su pokazala kako crno vino i čokolada pozitivno utječu na mozak. Polifenoli, biljne kemikalije kojima obiluje tamna čokolada i vino, proširuju krvne žile, ubrzavajući tako dotok krvi u mozak. To pak osigurava dovoljno kisika i šećera. Franjo Francem, enolog Agrokor vina, na ovoj je radionici spojio Cabernet sauvignon 2008. Vina Belje s tamnom čokoladom s cvjetnom soli  te vino Postup Donja Banda 2007. s tamnom čokoladom s marcipanom i kavom.


Na Festivalu čokolade,  Akademija vina sudjelovat će i na Valentinovo, kada će se u sklopu cooking showa za parove, održati radionicu na kojoj će parovi pripremati čokoladne kreme  i prema vlastitim preferencijama sljubljivati  ih s vinima. Pobjednici ove radionice dobit će kao nagradu Basic tečaj Akademije vina, na kojoj će savladati osnovna svojstva vina i načine kušanja vina, kategorizaciju vina, upoznati se s asortimanom hrvatskih vina, kulturom stola te načinima sljubljivanja jela i vina.
Tijekom trajanja Festivala, u Wine& čoko baru za posjetitelje je pripremljen poseban Wine& čoko meni i cjenik te ćete moći kušati odabrana vina na čaše u kombinaciji s preporučenim pralinama,  ali i kupiti butelju vina po izuzetno povoljnim cijenama.