Zimska rezidba vinove loze

Ne kaže se slučajno da vinograd treba dobroga gospodara ali i slugu

Zimska rezidba vinove loze

Vjerujem da ste kao i svaki pravi zaljubljenik u vinogradarstvo proslavili Vincekovo. Za one koje ne znaju, Vincekovo počinje dolaskom u vinograd u kojem se moli za narednu rodnu godinu, nakon čega gazda reže prvi trs u vinogradu koji je za tu prigodu okićen kobasicom, špekom i kršten vinom. Kod nas je običaj da se za blagdan Vincekova narežu mladice loze koje se stave u vodu, odnosno u neku vazu u kući na toplom, kako bi nam pokazale kakva će biti vinogradarska godina. Moj je tata to redovito radio i promatrao razvoj mladica. Nećete vjerovati, ali mladice zaista izbace grančice s grozdićima koji nam služe kao orijentacija za urod grožđa u narednoj godini. Moj susjed svake godine ponavlja taj običaj uz svoju prigodnu pjesmicu i vinograd mu zaista uvijek dobro rodi. Vincekovo, međutim, nije samo ritualna tradicija. Ono zapravo obilježava početak radova u vinogradu.

Mali savjet za rezanje loze; mladice stavljajte na manje hrpice i lijepo ih složite, nemojte ih  bacati naokolo po vinogradu. Ako imate vremena, jedan dio narežite za loženje roštilja, a ostatak kompostirajte. Drugim riječima, nakon zimskog ljenčarenja, valja se primiti posla. Dakle, krenimo s rezidbom vinograda.  

Tijekom životnoga ciklusa, vinova loza zahtijeva rezidbu svake godine. Ne kaže se slučajno da vinograd treba dobroga gospodara ali i slugu. Za taj zahtjevan posao, koji stručnjaci smatraju najvažnijom mjerom održavanja vinograda, potrebno je puno znanja i ljubavi, ali i dobar alat. Potreban alat za rezidbu uglavnom su škare i ručne pile.

Preporučuje se upotreba STIHL ručnih alata za njegu i rezidbu vinove loze. Velika je ponuda različitih modela, naglasak ipak stavljamo na škare za grane Bypass Dynamic, prilagodljive različitim uvjetima, s čeličnom oštricom idealnom čak i za tanke grane. Oštrice se lako mijenjaju i uz trajno podmazivanje uljem mogu puno toga odraditi. Za sitnije detalje i još manje grane preporučuje se jedan od modela STIHL vrtnih škara. Ovisno o potrebama korisnika, moguće je odabrati univerzalni ili profesionalni model, a ergonomske ručke i jednostavnija upotreba olakšat će svaki precizni rad u vinogradu. Ako usput želite odraditi dodatnu rezidbu i izvan vinograda, svakako se preporučuje STIHL ručna pila, gusto raspoređenih savijenih zubaca s ručkom od bukovine uz polugu s brzim napinjačem, koji dokazuju koliko je ova ručna pila neophodna za rad.

Prije rezidbe alat je potrebno dezinficirati, posebno škare koje treba i nabrusiti. Dezinfekciju provodimo čistim alkoholom, ako ga pak nemamo, poslužit će i domaća rakija. Na ovaj način u vinograd nećemo unijeti bolest. Ako ipak postoje zaraženi trsovi, najbolje ih je odstraniti. Prvo je potrebno označiti sve bolesne trsove te ih odrezati posebnim alatom kako ne bismo dalje prenosili zarazu na zdrave trsove. Zaražene trsove potrebno je uništiti, najbolje ih je spaliti. Nakon svega navedenog, možemo početi s rezidbom. Važno je naglasiti da se rezidbom oblikuje i održava uzgojni oblik, regulira vegetativni i rodni potencijal te se povećava prinos i kvaliteta grožđa. Radi se o dugoročnom pozitivnom utjecaju na ukupno zdravstveno stanje vinove loze.
Zimska rezidba vinove loze izvodi se od trenutka padanja lišća pa sve do početka vegetacije. Sama rezidba ovisi o vremenskim uvjetima i o geografskom položaju vinograda. Rezidba se može obaviti u Dalmaciji već u prosincu, dok su u sjeverozapadnoj Hrvatskoj veljača i ožujak najpovoljniji mjeseci za rezanje.


Image


Rezidba na zrelo obuhvaća prikraćivanje jednogodišnjeg drva rozgve na dužinu određenu brojem rodnih pupova i smatra se jednim od najvažnijih zahvata u vinogradarskoj tehnologiji. Za vrijeme zimskoga mirovanja na trsu se nalaze zimski spavajući pupovi. Iz zimskih pupova razvit će se mladice koje nose urod. To bi dakle bio rez u zrelo. Rez u zeleno izvodi se tijekom  vegetacije. Nadalje, kad krenemo s rezidbom moramo znati što želimo postići, želimo li veću količinu ili bolju kvalitetu. Kvantiteta i kvaliteta međusobno se istiskuju. Ako stavljamo naglasak na kvantitetu, tada ne možemo računati s maksimalnom kvalitetom budućeg grožđa. Ako pak želimo kvalitetu, tada ćemo rezidbu obaviti ciljajući na manji urod kako bismo postigli više sladora koji je preduvjet za kvalitetno vino.

Ipak, optimalan učinak ćemo postići gušćom sadnjom vinograda (razmakom između redova od 70 do 80 cm) te rezom na jedan reznik i jedan lucanj. Ovim načinom sadnje postiže se manji urod po trsu ali bolja kvaliteta grožđa. Međutim, količinski ćemo biti u dobitku jer se povećava broj trsova po hektaru površine. Većina vinograda u sjeverozapadnoj Hrvatskoj sađena je na razmaku 1-1.2 m, a uzgojni oblik je Gyotov dvokraki uzgoj s dva reznika i dva lucnja. Također, moramo pripaziti na sorte posađene u našem vinogradu s obzirom na to da neke sorte traže kraći, a neke duži rez, primjerice rizling, chardonnay ili graševina. Možemo kombinirati dugi i mješoviti rez jer je svim suvremenim uzgojnim oblicima zajedničko da trs ima stablo određene visine. Visinom stabla određujemo na kojoj će visini biti ostatak trsa, odnosno rodni dijelovi. Nekada se i vinograd formirao tako nisko da je grožđe doslovce bilo na tlu. Primijetila sam da su u Dalmaciji stabla jako niska i da su vinogradi bez armature, što se postiže račvastim uzgojnim oblikom. Dojmilo me se to što im je grožđe na tlu i što mladice nisu vezane. Često bih pomislila na to kako Dalmatinci uzgajaju grožđe bez velike muke. Kako sam morala raditi i pomagati u vinogradu za vrijeme svog školovanja, djedu sam znala reći da bi on trebao ići u Dalmaciju da vidi kako tamo vinogradi nisu vezani, a rezultati se svejedno postižu.

Ako nemate veliku okućnicu, a ipak želite imati malo grožđa za vlastite potrebe, dovoljno je posaditi par kvalitetnih loznih cijepova (zobatica) kvalitetne sorte i formirati ga u pergolu ili, domaće rečeno, brajdu. Nakon par godina imat ćete zaista kvalitetan urod zajedno uz mjesto gdje se ljeti možete savršeno rashladiti u prirodnoj hladovini. Ako smatrate da niste dovoljno spremni za ovaj složeni posao, radije pozovite stručnu osobu ili prijatelja koji se dobro razumije u rezidbu jer vinovoj lozi treba puno vremena da dobro rodi, a lošom rezidbom možemo sve brzo upropastiti. Pri rezanju svakog trsa potrebno je iščetkati panj žičanom četkom i skinuti staru koru sve dok ne dođete do fine glatke površine jer se u čokotu nalaze štetnici. Na taj se način zaštićujemo od raznih bolesti.

Kratki raspored rezidbe:
1. Odstranjujemo prošlogodišnji lucanj
2. Na dva prošlogodišnja prigojna reznika režemo donje jednogodišnje rozgve i ostavljamo dva prigojna reznika za sljedeću godinu, režemo na 2-3 pupa
3. Odstranjujemo lošiji prošlogodišnji prigojni reznik
4. Bolji prošlogodišnji prigojni reznik ostavljamo za lucanj (režemo na 8-12 pupova)
5. Izgled trsa poslije rezidbe (1 lucanj i 2 reznika)

poljoprivrednica Marina Golubić