Od ukusnog obroka do stabla: Kako jednostavno uzgojiti vlastiti avokado

Avokado je odličan izvor minerala, zdravih masti i vitamina, a kao biljka može biti i prekrasan dodatak domu

Od ukusnog obroka do stabla: Kako jednostavno uzgojiti vlastiti avokado

Avokado je postao jedna od najpopularnijih zdravih namirnica gotovo preko noći. Možemo ga pojesti u svakom boljem restoranu, a gotovo da nema Instagram profila kojeg ne krasi barem jedna fotografija tosta s namazom od avokada i jajem na oko. No osim što je ukusan i hranjiv obrok, avokado je i stylish biljka koja će se uklopiti u svaki dom.

Image

Šest zdravih recepata s avokadom koji će ti dokazati da je avokado puno više od jela na tostu


Za razliku od ostalih trendi biljaka poput monstere i pileje koje dolaze u obliku sadnica, avokado je vrlo lako uzgojiti iz koštice. Sve što ti je potrebno je jedan plod avokada iz supermarketa. Nakon što ga pojedeš i napraviš neki od super recepata koje imamo na portalu, sačuvaj košticu. Važno je napomenuti da ćeš od takvih plodova rijetko dobiti stablo koje će producirati potomke jer je oprašivanje stabla avokada vrlo kompleksan i zahtijevan proces. Šanse za to su puno veće ako imaš nekoliko stabala koja rastu zajedno. 


Jednom kada ukloniš plod s koštice, dobro ju operi vodom kako bi uklonila sklizav sloj na njoj. Zatim pomoću malog nožića pažljivo ukloni opnu odnosno koru na koštici i još ju jednom dobro operi. Zatim uzmi tri čačkalice i zabodi ih oko sredine koštice. Važno je košticu pravilno pozicionirati: prema gore bi trebao biti okrenut špicasti dio iz kojeg će kasnije izaći stabljika, dok bi okrugli dio trebao biti dolje, a iz njega će izaći korijen. 

Staklenu čašu širokog otvora napuni skoro do vrha vodom, a košticu avokada postavi tako da do pola bude uronjena u vodu. Čačkalice bi trebale služiti kao držač koji će košticu držati uronjenu do pola u vodi. Najbolje bi bilo da izabereš nešto veću čašu koja je prozirna kako bi mogla pratiti kako korijen raste.


Tako pripremljenu košticu stavi na mjesto s puno svjetlosti, najbolje prozorsku dasku. Prvih nekolika tjedana činit će ti se kao da se ništa ne događa, ali nastavi i dalje zalijevati košticu tako da bude do pola u vodi. S vremenom ćeš primijetiti da se koštica razdvaja na dvije polutke i da iz nje polako izlazi najprije korijen, a zatim i stabljika. 

Ostavi da avokado raste u čaši dok mu stabljika ne dođe do otprilike 15 centimetara, a zatim ga skrati na pola. Iako nam je ovaj korak svima teško napraviti, to će potaknuti biljku da raste snažnija i razgranatija. Ostavi ju da ponovno naraste do 15-ak centimetara i zatim je vrijeme za presađivanje u hranjivi humus. Kada presađuješ avokado u zemlju, svakako bi trebala polovicu koštice koja je virila iz vode ostaviti da viri i iz zemlje. 


Avokado posađen u zemlju također treba puno svjetlosti, ali i dosta vode. Obilno ga zalijevaj, ali i nekoliko puta godišnje potpuno potopi tuširanjem i ostavi da se ocijedi. Zemlja bi stalno trebala biti vlažna, ali ne i natopljena vodom. Pusti avokado da naraste do 30-ak centimetara i zatim mu otkini mladice na vrhu. Time ćeš potaknuti grananje i dobiti bogatu krošnju kada drvo naraste

Uživaj u svom novom drvetu koje je odličan ukras u dnevnoj sobi ili modernoj kuhinji. Jednom kada sama uzgojiš biljku iz koštice bit ćeš ponosna na sebe, a bit će ti i zabavno bodriti svoju malu biljčicu koja raste. 

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.