Kisela zimnica: Kako spriječiti kvarenje kupusa u staklenkama

Najčešće greške kod kiseljenja kupusa

Samo pravilno fermentirani kupus do proljeća zadržava sva svoja korisna svojstva i vitamine.

pexels-sergei-akulich-2539419.jpg

Kakvo je varivo bez kiselog kupusa? Čini se da je priprema glavnog sastojka prvog slijeda jednostavnija nego ikad. Međutim, kad domaćice prave kiseli kupus ponekad naprave pogreške koje mogu znatno promijeniti okus kupusa i skratiti mu rok trajanja.

Samo pravilno fermentirani kupus do proljeća zadržava sva svoja korisna svojstva i vitamine. Za kuhanje je najbolje uzeti dobar stari kupus. Crvene sorte nakon fermentacije mogu imati blagi gorak okus.

Najčešće greške u kiselom kupusu:

Prekomjerno izloženo na sobnoj temperaturi

Za fermentaciju dovoljno je tri-četiri dana na sobnoj temperaturi (+ 22 … + 24 ° C), a zatim kupus treba prenijeti na hladno mjesto. Ovaj je međuobrok posebno dobar ako se čuva na hladnom. Uzmite pravu količinu, odmrznite - i uživajte u njegovom prekrasnom okusu!

Tijekom fermentacije ne ispuštaju se plinovi

Sloj kupusa svakodnevno treba probušiti žlicom do cijele debljine. I još bolje, sav sadržaj bacite u lavor, pomiješajte rukama i vratite u posudu za daljnju fermentaciju. Dovoljno je ovaj postupak obaviti jednom u 2-3 dana od trenutka vrenja.

Nekorištenje opresije

Kupus se ne može fermentirati bez ugnjetavanja (poput gljiva). Cjelokupan sadržaj spremnika treba biti potpuno uronjen u salamuru.

Nedovoljno soli

Nedostatak soli može uzrokovati neuspjeh. Za pravilnu fermentaciju potrebno je uzeti jednu žlicu kuhinjske soli (30 g) na svaki kilogram kupusa.

Korištena je jodirana sol

Ne možete koristiti jodiranu sol (ne samo za kiseli kupus, već i za sve druge pripravke)!

Fermentirana kasna sorta

Fermentacija kasnih sorti namijenjenih dugotrajnom skladištenju vrlo je česta pogreška. Takve se glavice dobro čuvaju jer nemaju dovoljno šećera. Točnije, postupno se nakupljaju tijekom skladištenja. Stoga se kasni kupus može fermentirati od kraja prosinca, kada u njemu ima dovoljno šećera za pokretanje procesa fermentacije, a ne od rujna do listopada. Kasne sorte imaju tešku gustu glavu s tankim lišćem.

Kupus, spreman za kiseljenje u listopadu, ima raspuštenu glavicu s debelim sočnim lišćem. Ove sorte sadrže dovoljnu količinu polisaharida. Ispravne glavice savršeno se fermentiraju odmah nakon berbe.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.