Što je superhrana i što te namirnice izdvaja od ostalih?
Pojam superhrana se odnosi na one namirnice koje zbog svog bogatog nutritivnog sastava i visokog udjela aktivnih tvari (antioksidansi, fitokemikalije) blagotvorno utječu na naše zdravlje.
Koje namirnice biste izdvojili kao superhranu i zašto?
Namirnice koje se često ističu kao superhrana su aronija, brusnica, acai, goji, chia sjemenke, kurkuma, cimet, đumbir, kakao, maca prah, spirulina, chlorella, kokosovo, laneno ulje, ulje konoplje, ali i češnjak, kupus, brokula, tamnozeleno lisnato povrće.
Ove vrste namirnica su zanimljive upravo zbog visokog sadržaja aktivnih tvari poput klorofila, polifenola, vitamina, minerala, enzima i dr. koje štite i održavaju naše tijelo zdravim i spremnim za svakodnevne aktivnosti.
Možemo li neke od tih namirnica naći na tržnici?
Prošetate li do tržnice, itekako možete pronaći super namirnice kao što su kupus, brokula, tamnozeleno lisnato povrće, mrkva, luk, češnjak, rotkvice, cikla, začinsko bilje, bobičasto voće, višnje, trešnje, jabuke, jagode, breskve, marelice...
Bitno je imati na umu i voditi računa da voće i povrće dolazi iz organskog uzgoja.
Kako se priprema superhrana?
Priprema superhrane je super jednostavna! Ovakve namirnice nam dolaze prerađene u obliku praha, kao sok ili sušene bobice te kao neki drugi pripravak, a možemo ih naći i u izvornom obliku. Neke od super namirnica se mogu dodati u smoothies, zelene kašaste sokove, napitke, kaše od žitarica za super doručak, juhe, slastice. Mogućnosti i kombinacije su mnogobrojne.
Koje namirnice bi u ljeto trebale biti neizostavan dio našeg jelovnika?
Ljetna prehrana bi trebali biti što lakša i jednostavnija. Trebamo obratiti pažnju na manji unos količine hrane te konzumirati manje obroke, ali češće. U svoju prehranu trebamo uvrstiti lagane juhe od žitarica ili povrća, žitarice poput smeđe riže, prosa, kvinoje, amaranta, tjestenine od integralnog brašna, kukuruz te mahunarke poput graška, leće, slanutka, mahuna. Neizostavne na tanjuru su i zelene salate koja će nas osvježiti, a u kombinaciji sa sezamom, sjemenkama lana ili bundeve i suncokreta ćemo dobiti potrebne minerale i nezasićene masne kiseline.
Kvalitetna voda i rashlađeni čajevi su najbolje piće ljeti.
Svježe sezonsko i lokalno voće koje nas ljeti osvježava možemo jesti kao međuobrok, a povrće možemo pripremati tako što ga kratko prokuhamo, pirjamo ili parimo te sirovo pripremljeno na salatu.
Teška mesna jela, jako začinjenu, masnu, prženu hranu bi trebalo izbjegavati, kao i hladne, slatke i gazirane sokove te alkoholna pića.
Ljeto je godišnje doba koje nam donosi obilje voća i povrća i to itekako trebamo iskoristiti i uživati.
Želite li naučiti i sami raditi brza, osvježavajuća i ukusna jela bez kuhanja svratite u Makronovu, Ilica 11/1, u četvrtak 12.6 od 17.30 do 19.30 ili u subotu,14.6. od 10 do 12 h na jednu od Superfood radionica.
Zbog iznimno velikog interesa otvara se dodatni termin radionice: petak 17:30-19:30.
Mihaela Devescovi, prava majstorica sirove hrane, pokazat će vam kako pripremiti kavu od guarane, špagete od mrkve i tikvica u umaku od kurkume, salatu s konopljom i krekere od chija sjemenki. Ljubitelji slatkog doći će na svoje uživajući u čokoladnim pralinama ili browniesima od goji bobica i kokosa te nezaobilaznom SUPERsmoothieju. Uz to, čut ćete puno korisnih informacija o sastavu, kombiniranju i djelovanju pojedinih namirnica od magistrice nutricionizma i znanosti o hrani, Tamare Popović.
Korisnike kartice bio&bio kluba očekuje posebna pogodnost - u zamjenu za 20 bodova ekskluzivna cijena radionice iznosi svega 79 kuna, dok je redovna cijena radionice 200 kn.
Za sudjelovanje na radionici obavezna je rezervacija mjesta na: info@makronova.com ili tel: 01 4847 119.
Više informacija pogledajte na: makronova.com