Nitko ne želi biti bolestan, no ponekad usprkos svim našim najboljim naporima upravo se to dogodi. Bez obzira na to koliko puta prije spavanja grgljali slanu vodu, trljali ruke dezinfekcijskim sredstvom i izbjegavali mjesta s puno ljudi, ponekad nas bolest uhvati kad je najmanje očekujemo. Gdje ste onda pogriješili? Vjerojatno nigdje. No, postoji nekoliko stvari koje možete još poboljšati. Samo u prehranu morate uvesti određene namirnice koje imaju prirodnu moć jačanja imuniteta.
Čaj protiv prehlade
I to ne bilo koji čaj. Kamilica, prema jednom britanskom istraživanju, pomoći će vam da se riješite ili spriječite prehladu. Istraživanje je pokazalo da se osobama koje su dva tjedna pile po 5 šalica čaja dnevno u krvi povećala razina polifenola, od kojih su neki povezani sa pojačanom antibakterijskom aktivnošću. Razina je ostala visoka 2 tjedna nakon što su ispitanici prestali piti čaj.
Pomognite svom savršenom ubojici
U nama živi savršen ubojica. Poznat je pod imenom makrofag, proizvodi se duboko u koštanoj srži. To su bijela krvna zrnca koja “putuju” tijelom i imaju sposobnost prepoznavanja, proždiranja i uništavanja svake stanice organizma ili supstancije koja ne pripada ili nije tijelu potrebna (odnosi se na bakterije, viruse, gljivice te mrtve, mutirane ili tumorske stanice). No, one uspijevaju samo ako mu malo pomognete. Ove ubojite stanice aktiviraju se pomoću beta glukana, dugolančanog polisaharida izoliranog iz stanične stjenke kvasca.
Beta glukan može se gotovo svugdje kod nas kupiti kao suplement, ali ima ga i u hrani i to najviše u zobi. Zato bi bilo dobro u prehranu uvrstiti hranu kao što je zobena kaša.
Dresing za uspjeh
Jesti salatu za ručak je veoma pametno, no utopiti je u dresingu bez ikakvih masnoća nije. Istraživanje sa Sveučilišta Iowa pokazalo je da ljudsko tijelo bez zdravih masnoća ne može apsorbirati važe nutriente iz povrća. Istraživanje je uključilo sedam ljudi koje su hranili salatom 12 tjedana i testirali im krv nakon svakog obroka. Oni koji su na salatu stavili dresing bez ulja ili masnoća nisu uspjeli apsorbirati karotenoide, antioksidanse koji su važni za imunitet. Zbog toga je važno unositi i masnoće, ali je bitno i koje.
Portal ordinacija.hr piše kako treba izbjegavati zasićene i djelomično zasićene masnoće jer loše djeluju na organizam. Izbjegavajte maslac životinjskog porijekla i životinjsku mast. Isti slučaj je sa biljnim maslom – ono je zasićeno umjetnim putem i kao takvo je vrlo nezdravo.
Masnoće se najčešće nalaze u uljima. Zato trebate obratiti posebnu pozornost na ulja koja koristite u svakodnevnom kuhanju, jer imaju direktan učinak na vaše zdravlje. Maslinovo i ulje od kikirikija su mononezasićena ulja i zato su najzdraviji izbor za vas. Mononezasićene masnoće sadrže esencijalne masne kiseline nužne za pravilan rad organizma. Smanjuju rizik od obolijevanja od raka dojke i debelog crijeva, te obiluju vitaminom E.
Polinezasićene masnoće također su korisne za organizam. Njih nalazimo u kukuruznom, sojinom i suncokretovom ulju. Ove masnoće su zdrave i esencijalne, a čine ih omega-3 i omega-6 masne kiseline. Polinezasićene masnoće su zdravije od zasićenih, ali za razliku od mononezasićenih, polinezasićene snižavaju LDL kolesterol ali i HDL kolesterol.
Sirutkom protiv boljki
Protein sirutke (whey protein) je potpuno prirodan suplement, koji se dobiva kao nusprodukt u proizvodnji sira. Sirutka je u svojoj originalnoj formi tekućina koja sadrži manje od 1% proteina i preko 93% vode. Nakon nekoliko stupnjeva obrade sirutka može biti rafinirana tako da se gotovo sva pretvori u proteine. Sirutka je bogata aminokiselinom koja se zove cistein koja se pretvara u glutation u tijelu. Glutation je snažan antioksidans koji jača otpornost stanica na bakterije i viruse.
Protein sirutke može se nabaviti u ljekarnama i fitness centrima kao suplement, a naći ga se može i u – jogurtu. Ona prozirna tekućina koja se nakupi na poklopcu jogurta ili vrhnja je čisti protein sirutke, zato nemojte to ocijediti već umiješajte natrag u jogurt.
Sve je više studija koje ukazuju potencijalnu snagu sirutkina proteina u redukciji pojave raka, u borbi s HIV-om, djelovanju na poboljšanje imuniteta, redukciji utjecaja stresa i smanjenju kortizola (kortikosteroidni hormon koji se popularno naziva “stres hormon”), povećanju razine serotonina u mozgu, poboljšanju funkcija jetre u osoba koje boluju od nekih oblika hepatitisa, smanjenju krvnog pritiska itd
Od pileće, bolja je juha od rajčice
Kako bismo se riješili prehlade često jedemo pileću juhu. A kako biste uopće spriječili da se razbolite počnite konzumirati juhu od rajčice. U istraživanju iz SAD-a 10 ispitanika je jelo juhu od rajčice 3 tjedna, nakon čega su iduća 3 tjedna jeli prehranu u potpunosti bez rajčica. Dok su jeli juhu od rajčica njihova bijela krvna zrnca koja se bore protiv infekcija dobila su 38 posto manje štete od slobodnih radikala – atoma koji u tijelu oštećuju i destabiliziraju stanice. Istraživači smatraju da likopen u rajčicama djeluje kao antioksidans koji pomaže bijelim krvnim zrncima da se odupru negativom utjecaju slobodnih radikala.
Pijte izotonične napitke
Ne samo da će vam izotonični napitki pomoći da nadoknadite tekućinu izgubljenu fizičkom aktivnošću, već bi vas mogli zaštititi i od gripe. Prema jednom američkom istraživanju kad je 10 triatlonaca pilo više od 1 čaše izotoničnih napitaka svakih 15 minuta za vrijeme napornih treninga, imali su značajno bolji imunitet od onih koji su pili “placebo” napitak.
Piće, pa onda iće
Popiti čašu vina uz obrok, osim što je dobro za vaše srce, moglo bi vam pomoći spriječiti otrovanje hranom. Znanstvenici na Sveučilištu Oregon dokazali su kako vino može spriječiti tri česta patogena u hrani:.E coli, listeriu i salmonelu. Sva vina imaju isti efekt, no crvena su snažnija.
Osjetite vrućinu
Mnogo je istraživanja dokazalo da kapsaicin – tvar koja čili papričici dalje ljutinu, može spriječiti bolest prije nego ona počne. U jednom istraživanju ispitanici koji su dobivali dnevnu dozu kapsaicina imali su gotovo tri puta više stanica koje proizvode antitijela, od onih koji ga nisu dobivali. Više antitijela znači manje prehlada i infekcija.
Kapsaicinoidi u tijelu inhibiraju stvaranje proupalnih citokina, molekula odgovornih za nastanak upale, budući da je danas dobro dokumentirano kako upala leži u pozadini brojnih bolesti, od ateroskleroze do malignih bolesti, ovo je istraživanje dragocjeno mnogima.
Studija provedena na štakorima pokazala je da bi kapsaicin, sastojak ljutih čili paprika, u kombinaciji s lidokainom mogao biti uspješniji u uklanjanju boli od postojećih anestetika.
Namirnice koje imaju prirodnu moć jačanja imuniteta