Zdrava prehrana

Najbolje vrste voća za prehranu s niskim udjelom ugljikohidrata

Želja za slatkim je vrlo prirodna i treba je zadovoljiti, no ako se pazi na zdravlje važno je da izabrati zdravu verziju slatkog. Na primjer, može se izabrati voće s manjom količinom ugljikohidrata

kelly-brito-U-t8YCPYWhk-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Mnogi ljudi žele smanjiti pretjerani unos ugljikohidrata i jako je dobro za zdravlje paziti na količinu unosa peciva i kruha. No ugljikohidrati se također nalaze u voću (što objašnjava njihovu slatkoću), pa bi neki ljudi mogli pomisliti da trebaju isključiti voće iz prehrane, a to je potpuno pogrešno.

Image
Zablude u svijetu zdrave prehrane

Četiri namirnice za koje se pogrešno misli da su bogate proteinima

“Iako mnoge dijete s niskim udjelom ugljikohidrata preporučuju izbjegavanje voća jer ima više ugljikohidrata zbog prirodnog šećera, ipak to ne treba činiti. Voće sadrži mnoge hranjive tvari koje su važne za zdravlje, a njihovo potpuno uklanjanje iz prehrane može biti štetno,” objašnjava nutricionistkinja Trista Best. Na primjer, voće (kao i povrće) osigurava unos vlakana koja su zdrava za srce, zajedno sa vitaminima, mineralima i antioksidansima koji pomažu u borbi protiv raznih kroničnih bolesti. Ne smije se zaboraviti da je voće vrlo važan dio prehrane, no neke vrste imaju i manji udio ugljikohidrata što će biti zanimljiva informacija ljudima koji žele smršavjeti.

POGLEDAJ VIDEO: Kako napraviti fitometabolički kruh?

Jagode i drugo bobičasto voće

Ovo mnogima omiljeno voće odlično je za sve ljude koji su na prehrani s niskim udjelom ugljikohidrata. No dobro je i drugo bobičasto voće poput kupina, borovnica ili malina. Dok se god jede umjereno radi se o dobrom izboru za slatki međuobrok s malo ugljikohidrata. "Bobičasto voće sadrži malo ugljikohidrata i dobar je izvor antioksidansa, vitamina C i vlakana", objašnjava nutricionistkinja Megan Wong. Na primjer, jedna šalica jagoda ima 8,2 grama ugljikohidrata, dok šalica malina ima 6,7 ​​grama ugljikohidrata.

Image
Foto: Unsplash

Naranče

Naranče su još jedan odličan izbor voća s malo ugljikohidrata. Mala naranača sadrži 12,8 g ugljikohidrata. Osim toga, naranče su izvor kalija koji može pomoći u snižavanju krvnog tlaka, objašnjava Wong. Hrana bogata kalijem pomaže u kontroli visokog krvnog tlaka jer kalij smanjuje djelovanje natrija. Kalij također pomaže u smanjenju napetosti u stijenkama krvnih žila, što dodatno pomaže u snižavanju krvnog tlaka. Naranče također sadrže veliku količinu vitamina C koji jača imunitet.

Image
Foto: Unsplash

Kivi

Ukusno i zeleno voće je također dobar izbor za prehranu s niskim udjelom ugljikohidrata. Jedan kivi ima 8,3 g ugljikohidrata, 148 mg kalija, 26,2 mg kalcija i 56 mg vitamina C. Kivi je također pun vitamina C, a prema istraživanju antioksidansi u ovom voću mogu pomoći u smanjenju rizika od prehlade i gripe.

Image
Foto: Unsplash

Breskve

Breskve su odlično voće jer se mogu jesti na bezbroj načina. Jedna manj breskva sadrži 13,9 grama ugljikohidrata, 196 mg kalija, 38,6 mikrograma vitamina A i 6,6 mg vitamina C. Fitokemikalije odnosno antioksidansi koje breskvama daju žuto-narančastu boju također povoljno utječu na zdravlje očiju.

Image
Foto: Unsplash

Grejp

Grejp je također voće koje može biti odličan izbor za ljude koje žele konzumirati manje ugljikohidrata. Manji grejp sadrži 14 grama ugljikohidrata, a odličan je izvor vitamin C i kalija. U slučaju visokog krvnog tlaka, kalij iz grejpa može pomoći u stvaranju ravnoteže između količine tekućine i natrija u tijelu. To može pomoći u snižavanju krvnog tlaka, a time se smanjuje rizik od moždanog udara i bolesti srca. No treba biti oprezan jer grejp može negativno utjecati u kombinaciji s određenim lijekovima. Potrebno je razgovarati s liječnikom ako se uzimaju lijekovi za liječenje visokog krvnog tlaka ili visokog kolesterola, ublažavanje simptoma alergije ili sprječavanje krvnih ugrušaka.

Image
Foto: Unsplash

Dinja

Jedna šalica dinje ima 11,4 g ugljikohidrata, 17 mg vitamina, 362 mcg vitamina A i 245 mg kalija. Istraživanja su otkrila da vitamin C u dinji štiti tijelo od bolesti - ima protuupalna, antioksidativna i potencijalna antikancerogena svojstva.

Image
Foto: Unsplash