Jabuke - slatko i ljekovito „zabranjeno voće“

Jedite jabuke svaki dan kako biste bili zdravi i vitalni

Jabuke - slatko i ljekovito „zabranjeno voće“

Svake se jeseni širom svijeta obilježava Dan jabuka.Tog 20. listopada održavaju se  najrazličitije aktivnosti u vrtićima, školama, restoranima, slastičarnicama, gradskim trgovima gdje se pripremaju razne slastice od jabuka, degustiraju marmelade, sokovi, održavaju natjecanja u pripremi najbolje pite od jabuka, a sve kako bi se promicala važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi. Inače, tradicija održavanja Dana jabuka počela je  1990.godine u Londonu, potaknula ju je organizacija Common Ground  sa ciljem promicanja zdravstvenih kvaliteta jabuke, te demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se uzgajaju u Engleskoj. Dan jabuka ujedno slavi sve bogatstvo i različitost te omiljene voćke, poznato je naime čak više od 8000 različitih sorti jabuke koje se međusobno razlikuju po boji, okusu, slatkoći, sočnosti. Ta, kako ju nazivaju, kraljica voća, pripada rodu iz porodice ruža, a s čovjekom je kao rijetko koje voće tako blisko povezana kroz njegovu povijest i običaje.  

Jabuka i zdravlje
Jabuka je riznica hranjivih sastojaka koji pozitivno djeluju na ljudski organizam, pomaže kod prevencije raznih bolesti, povoljno utječe na krvožilni sustav, te potiče imunitet. Za svoje zdravlje puno možete učiniti pojedete li svaki dan barem jednu jabuku. Uključite ju i u prehranu vašeg djeteta od najranije dobi, bilo kroz kašice ili kasnije kao sok u kombinaciji sa mrkvom i narančom. Jabuka sadrži vodu, ugljikohidrate, dijetalna vlakna. Budući da sadrži i do 90 % vode i nimalo masnoća, jabuka uspješno gasi žeđ i osvježava nakon napornog treninga. Osim vode, koja  je  njezin glavni sastojak, jabuka sadrži brojne vitamine, ponajprije su to vitamin C, zatim A, E, vitamini B skupine. Smatra se da 100g  jabuke daje isti zaštitni učinak kao 1500mg vitamina C. Bogata je i mineralima kao što su kalij, kalcij, fosfor, magnezij i željezo.Pozitivno utječe na krvožilni sustav, rad srca, rad bubrega.Jabuka opskrbljuje organizam energijom, te sprečava umor i gubitak koncentracije, a potiče rad imunološkog sustava i vrlo je učinkovita u borbi protiv virusa, bakterija i utjecaja slobodnih radikala. Jabuka sadrži i pektin te celulozu, potiče i regulira probavu, stabilizira crijevnu floru, te pomaže kod poteškoća s probavom. Potiče na izlučivanje suvišne tekućine iz organizma, pa tako pogoduje i mršavljenju. Zahvaljujući kalciju i fosforu pozitivno utječe na izgradnju kosti i zuba, a i fluorom sprečava karijes te jača i štiti zubno meso. Mnogi će pak radije pojesti jabuku nego čokoladu, jer podiže raspoloženje, ublažava razdražljivost.

Jabučni sok
Sok od jabuke smanjuje razinu lošeg kolesterola i poboljšava kardiovaskularno zdravlje, pomaže u borbi protiv prekomjerne težine, pospješuje rad probave, te pomaže kod zatvora. Čisti sok od jabuke smanjuje rizik od bolesti jetre i bubrega te uspješno eliminira štetne toksine iz tijela.Novija istraživanja pokazuje da jabuka kao i njezin sok poboljšavaju sposobnosti učenja i pamćenja. Zbog ovih kvaliteta jabučnog soka preporučuje se djeci i starijim osobama. Osim ovih karakteristika,sok od jabuke lako je probavljiv i vrlo rijetko izaziva alergijske reakcije što je od velike važnosti kod ovih populacija.Mutni jabučni sokovi sadržavaju više jabučne pulpe te se time i povećava koncentracija ljekovitih tvari u napitku više od dva puta, u odnosu na bistre sokove.Djeca koja redovito piju sok od jabuka manje su sklona pojavi ranih simptoma astme, pokazalo je istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji. Znanstvenici učinak soka od jabuka objašnjavaju visokom razinom fitokemikalija koje mogu smiriti upalne procese u dišnim putevima koji su karakteristični za astmu. Ranije istraživanje pokazalo je da djeca žena koje su u trudnoći često jele jabuke imaju manje izglede da će patiti od astme.

Jedite jabuke svaki dan
Jabuka se najčešće jede sirova, ali se i peče, kuha, suši, prerađuje u sokove, marmelade, džemove, želee, a poznat je vrlo cijenjeni jabučni ocat. U domaćinstvu se jabuke, osim sirovih, često upotrebljavaju kao nadjev za pite, savijače, torte. Najbolje je jabuku gristi ili popiti svježe istisnut sok, koji ne smije stajati dulje od pola sata. Kora je vrijedna i jede se samo kad na njoj nema nikakvog ostatka zaštitnih sredstava. Ne znate li podrijetlo jabuke, bolje je da je ogulite. U zadnje vrijeme može se kupiti i čips od jabuka.Vrlo ukusan pripravak od jabuke : u naribanu jabuku dodati malu žlicu cimeta, sok od pola limuna,decilitar mutnog soka jabuke. Pomiješati bez dodavanja šećera. Ukoliko želimo, možemo dodati žlicu meda. Konzumirati kao zadnji obrok tijekom dana.

(M.G.)