Pogrešna identifikacija intelekta s "ja" i "moje", zloupotreba ljudskih osjetila za užitke, želje, pohlepu i sebičnost, nemogućnost prilagođavanja sezonskim promjenama u prirodi. Prema Ajurvedi, ovo su tri glavna uzroka bolesti, stresa, slabljenja probave i neravnoteže cjelokupnog organizma.
Panchakarma je naziv procesa čišćenja u Ajurvedi, oslobađanja organizma od nečistoća i uma od negativnosti, jačanja imuniteta i revitalizacije tijela. Teško da ovih dana niste razmišljali o detoksikaciji i vjerojatno pročitali mnoštvo različitih pristupa i preporuka. U Termama Laško od 2012. djeluje Thermana & Veda Ayurveda Centar Laško, gdje gosti mogu uživati u raznim tretmanima za zdravlje i ljepotu, uključujući i ajurvedske detox vikende. Novi pristup, dubinsko promišljanje o sebi, tim stručnjaka iz Indije, balansirana prehrana, revitalizirajući tretmani, tečaj joge… otvorit će vam sasvim nove vidike. Program uključuje smještaj i detoksikacijski ajurvedski doručak i večeru, pijenje ljekovite termalne vode, čajeva i napitka od đumbira, neograničen ulaz u bazene i Sauna Centar, pregled kod ajurvedskog liječnika te programe animacije, opuštanja i rekreacije.
Pripremite se za detoksikacijski vikend u Termama Laško uz ajurvedske tips & tricks:
Izbjegavajte hranu koja proizvodi amu
Ama je ljepljiva toksična tvar. Neekološka hrana, genetski modificirana hrana, hrana uzgojena kemikalijama, pesticidima i kemijskim gnojivima te hrana s kemijskim aditivima proizvode amu, unose toksine u tijelo i zbunjuju prirodnu "inteligenciju" probavnog sustava i stoga ih treba izbjegavati.
Izbjegavajte tešku i sirovu hranu
Izbjegavajte teške mliječne proizvode, namirnice koje su pržene ili masne, sirovu hranu bilo koje vrste, teške deserte i namirnice koje sadrže rafinirani šećer i med. Izbjegavajte kvasac i fermentiranu hranu.
Jedite hranu koja reducira amu
Uživajte u vegetarijanskoj hrani koja je lagana, topla, kuhana i lako probavljiva. Idealne su svježe pripremljene lagane juhe i organsko povrće kuhano sa začinima i žitarice. Što se tiče voća, jedite kuhane suhe šljive i smokve za doručak zajedno s pirjanom jabukom ili kruškom. Jedite puno kuhanog lisnatog povrća – kelj i kupus jako su od pomoći. Preporučuju se lagane, ali hranjive cjelovite žitarice kao što su kvinoja, ječam, amarant i riža u manjim količinama. Kanji, tekućina nastala kuhanjem riže s puno vode, izvrstan je topli napitak i koristan za ispiranje toksina iz tijela kroz urin. Začini poput đumbira, kurkume, korijandera, komorača i piskavice pomažu u otvaranju kanala tijela i ispiranju toksina preko kože, mokraćnog sustava, debelog crijeva i jetre. Pijte puno tople vode tijekom dana jer pomaže u ispiranju toksina iz tijela kroz urin.
Ajurvedski čaj za detoksikaciju
Sastojci:
- Dvije litre vode
- 1/4 čajne žlice sjemenki kumina
- 1/2 čajne žlice sjemenki korijandera
- 1/2 čajne žlice sjemenki komorača
Upute:
- Prokuhajte ujutro dvije litre vode i dodajte sjemenke
- Neka odstoji deset minuta u poklopljenoj posudi
- Procijedite i pijuckajte tijekom dana