To ne znači da ih uopće nema, pa ako imate prilike ove jeseni jesti pečene ili kuhane kestene, svakako tu priliku iskoristite, jer ovaj ukusni šumski plod u sebi sadrži mnoge hranjive tvari koje su važne za rast i razvoj i zdravlje općenito.
Kesten datira iz prethistorijskih vremena i stručnjaci smatraju da su bili jedna od glavnih namirnica prvim civilizacijama na području Europe, Azije i Afrike. Kestenovo drvo ostatku su Europe predstavili stari Grci, odakle se proširio u Amerike i druge dijelove svijeta. Postoje četiri vrste pitomog, jestivog kestena, a neke su države i pokrajine ovom slatkom šumskom plodu posvetile čitave svečanosti (osobito u Italiji i Španjolskoj). I u Hrvatskoj kesten je postao svojevrsni simbol krajeva u kojima je posebno plodan, pa svake godine u listopadu možemo u njima uživati, primjerice, na Marunadi u Lovranu i Kestenijadi u Hrvatskoj Kostajnici.
Zanimljivo je da drvo kestena može živjeti i do 500 godina, a plodove će početi davati tek kad navrši 40 godina.
Unutar tvrde, smeđe opne nalazi se bijela, kremasta, slatka jezgra koja je vrlo hranjiva i bogata raznim vitaminima i mineralima.
Kesten ima relativno malo kalorija i masnoća u usporedbi s orašastim plodovima i sjemenkama, a zahvaljujući mineralima, vitaminima i fitonutrijentima blagotvorno djeluje na zdravlje.
Obzirom da u sastavu ima najveći postotak škroba, najsličniji je krumpiru i kukuruzu i baš poput njih najfiniji je kuhan ili pečen na žeravici. Kesten se često koristi i kao brašno od kojeg se spravljaju pekarski proizvodi, a domišljati Amerikanci prave i čips od sušenog kestena. Isto tako, izvrstan je kao nadjev za puricu.
U kulinarstvu kesten se koristi i kod slatkih i kod slanih jela. Od slastica, najpoznatiji je kesten pire. U Toskani od kestenova brašna rade i sladoled, kolačiće, slatki kruh i razne juhe i umake.
Recepti sa slatkim i slanim jelima od kestena
Na internetu, odnosno na specijaliziranim kulinarskim stranicama, možete pronaći veliki broj recepata s jelima od kestena. Nama se najviše sviđaju ove:
Gastronaut.hr - Slatka i slana jela od kestena
http://www.gastronaut.hr/tematjedna.asp?tjedan=201142
Crochef.com - Kesten u jelima
http://www.crochef.com/index.php?page=pretraga&type=part&string=kesten
Coolinarka.com - Jela s kestenom
http://www.coolinarika.com/recept/namirnice/?upit=Kesten
Pregršt zdravlja u malom šumskom plodu
Kesten je dobar izvor dijetalnih vlakana. Čak 8,1 gram vlakana nalazi se u 100 grama kestena. Dijetalna vlakna pomažu u snižavanju razine kolesterola u krvi.
Malo je poznato da je kesten iznimno bogat vitaminom C. Kao da se priroda pobrinula da nam prije sezone prehlada i gripa osigura namirnicu koja će ojačati na prirodan način naš imunitet. U 100 grama kestena, dobivamo čak 73% dnevno preporučene potrebe vitamina C. Osim što jača imunitet, vitamin C esencijalan je vitamin za zdravlje zubi, kosti i krvnih žila. Uz to je jak antioksidant i štiti organizam od slobodnih radikala.
Baš kao i u zeljastom povrću, u kestenu se nalaze folati i to 15,5% u 100 grama ovog ploda. Folna kiselina ključna je za formiranje crvenih krvnih stanica i DNA sintezu. Ovaj nutrijent osobito je važan u periodu prije začeća i tijekom trudnoće.
Osim folne, kesten sadrži i nezasićenu oleinsku kiselinu i palmitoleinsku kiselinu koje snižavaju razinu tzv. lošeg kolesterola u krvi, a povisuju razine dobrog kolesterola u krvi. Dugoročno, time umanjujemo rizik od razvoja bolesti srca i krvožilnog sustava.
Od korisnih minerala, kesten je bogat željezom, kalcijem, magnezijem, manganom, fosforom i cinkom, a posebno treba izdvojiti kalij kojeg sadrži 518 mg na 100 g.
Posebno je važno, kad su djeca u pitanju, spomenuti da je kesten bogat mnogim važnim vitaminima B-kompleksa i to niacinom, vitaminom B6, tiaminom i riboflavinom.
Nadalje, kesten ne sadrži gluten pa je idealan za osobe s celijakijom i za pripravak hrane bez glutena.
Za dodatnu zabavu
Iako se za razne radionice najčešće koriste divlji kesteni koji su deblji, sjajniji i manje ih je šteta koristiti, kod pripreme kestena za jelo, djecu možete zaposliti i da od njih naprave neke zanimljive kreacije. Od mekanijih kestena, čačkalica i špagica mogu se napraviti razni čovječuljci, ježići, paukići, bube, narukvice, ogrlice, ukrasi i slično.
Kesteni su izvrsna jesenja dekoracija za stol. Uz mirisnu svijećicu, posudicu, suho lišće svih boja i kestene, na stolu možete imati pravi jesenski šumski ugođaj.