Posljednjih nekoliko godina, sve više ljudi prihvaća kombuchu kao prirodnu pomoć u borbi s lošom probavom i kao stimulans narušenom imunitetu. Gljiva se uzgaja u staklenkama i dijeli među prijateljima i poznanicima, a gotov napitak moguće je kupiti i u trgovinama zdrave hrane.
Napitak od kombuche, navodno obiluje vitaminima, antioksidansima i poželjnim probiotskim bakterijama koje obnavljaju crijevnu sluznicu i na taj način jačaju imunitet. Ipak, ni jedno službeno znanstveno istraživanje o učincima kombuche nije objavljeno pa su njezine prednosti i nuspojave tek mišljenje onih koji su je koristili.
Mala je djeca trebaju izbjegavati
Ne postoje snažni razlozi zašto starija djeca ne bih smjela piti kombucha napitak, no svakako je moraju izbjegavati mališani do četvrte godine života, kao i trudnice te dojilje.
Osim što sadrži kofein, njezina alkalna svojstva mogu uzrokovati manjak kalcija u organizmu, zbog čega je prirodni kefir bolja probiotska opcija za djecu u razvoju.
Kada se radi u kućnoj radinosti, teško je kontrolirati razinu alkohola koja se prirodno stvara u napitku pa je gotovo nemoguće biti siguran da su količine prikladne za djecu.
Razvoj manje opasnih patogenih bakterija očekivan je pri pripremi napitka i zdravim odraslim ljudima neće škoditi no mala djeca tek trebaju razviti imunosni sustav koji će biti spreman boriti se s bakterijama stoga kombucha za njih nije najbolja opcija.
Iako je pojačivač imuniteta, kod male djece može uzrokovati naglo pogoršanje temperature ili prehlade, a zbog udjela kofeina može potaknuti blagu hiperaktivnost kod djeteta.
Obavezno savjetovanje s liječnikom
Starija su djeca manje izložena negativnim nuspojavama napitka i više će profitirati konzumirajući ga. Ipak, liječnici su podijeljenoga mišljenja što se tiče djece i kombuche jer samo područje nije dovoljno istraženo da bi se moglo sa sigurnošću tvrditi o njezinoj (ne)djelotvornosti.
Ukoliko vaše dijete ima oslabljen imunitet ili probavne tegobe za koje smatrate da ih kombucha može riješiti svakako se posavjetujte s njegovim liječnikom opće prakse ili liječnikom holističke medicine.
Ako vam je cilj na prirodan način osigurati djetetu dobre probiotske bakterije, radije koristite domaći kefir. On je sasvim siguran, ali i nutritivno znatno bogatiji od kombuche jer sadrži i kalcij, važan za razvoj djetetovih kostiju.
Ma koliko pozitivnih preporuka o kombuchi dobili i koliko benefita na svojoj koži osjetili prilikom konzumacije, s djetetom ipak valja biti na većem oprezu i ne davati supstancu bez savjetovanja s liječnikom ili farmaceutom.