
Protiv bolesti žila treba jesti...

Kolesterol saziva različita pitanja: kakva je to "bolest", kako nas napada? Prije svega, kolesterol ne smijemo, niti ne možemo uspoređivati s nekom vrstom "otrova" koji kola našom krvlju. On je osnovna tvar našeg organizma, a prisutan je i kod ljudi i životinja. Stvara se uglavnom u jetri i nadbubrežnim žlijezdama, ali i svim staničnim opnama.
Kolesterol proizvodi jetra, a on u kombinaciji s proteinskim molekulama (lipoproteinima) kola krvlju. U organizmu postoje dvije vrste masti: čestice masti, odnosno lipoproteina visoke gustoće, zovu ga još i "dobar" kolesterol i lipoproteina niske gustoće, kojeg zovu "loš" kolesterol.
Prekomjerne količine lipoproteina niske gustoće vrlo su štetne i talože se u stijenkama arterija. Ujedno povlače za sobom kalcijeve spojeve, pa stijenke arterija zadebljaju, otvrdnu i postanu neelastične. Najčešće taj proces počinje bez prethodnog upozorenja (odnosno bez boli i nekih posebnih smetnji), pa prvi simptomi ponekad znaju biti i posljednji - srčani udar.
Maslinovo ulje je najbolje
Lipoproteini visoke gustoće, odnosno "dobar" kolesterol, će se povećati izborom zdrave hrane, naprimjer maslinova ulja, ulja od kukuruznih sjemenki, sjemenki od soje i pamuka. Ne valja ih miješati ni u kakvom omjeru. Ne treba naglašavati da je najbolje maslinovo ulje, koje u sebi sadrži uljnu kiselinu. Što se tiče maslaca, osobe s visokim i povišenim kolesterolom neka ga izbace iz jelovnika.
Idealna dijeta protiv zasićenih masnoća su ribe
Meso je puno proteina, ali istodobno i bogato zasićenim masnoćama i kolesterolom. No, zbog toga ga se nećemo posve odreći, već odabirati krto bijelo meso. Konzumiranje mesa valja ograničiti na pet obroka tjedno, od kojih tri obroka bijela mesa, a dva crvenog. Na pileće iznutrice, srce, bubrege valja zaboraviti jer sadrže 20 puta veću količinu kolesterola od ribljeg filea. Isto vrijedi za suhomesnate i kobasičarske proizvode. Ako baš ne možete odoljeti tim napastima, ograničite se samo na pršut.
Idealna dijeta protiv zasićenih masnoća su morske i riječne ribe. Čak i masna riba kao jegulja ili lokarda sadrži prihvatljivu količinu kolesterola. To, međutim, ne važi za ljuskare i mekušce, koji su bogati kolesterolom. Ribu na stol iznesite pet puta tjedno pa ćete tako organizmu ponuditi optimalne količine proteina, A, D i PP vitamina, mineralnih soli.
Sir ne više od dva puta tjedno
Oni koji naginju skupljanju kolesterola neka piju obrano mlijeko, jer se smanjenjem masnoća smanjuje i mogućnost unošenja kolesterola. Isto vrijedi i za jogurt Nemojte misliti da ste se spasili bacivši se na takozvane "mršave" sireve. Jer, oni to zapravo i nisu. Da bi sir bio "dobar", mora sadržavati određenu količinu masnih sastojaka. Jedino se za svjež kravlji sir može tvrditi da je nemastan. Dodat ćemo i tofu, sir dobiven od soje, koji podsjeća na skutu. Dakle, sir ne više od dva puta tjedno!
Povrće idealno za osobe koje paze na kolesterol
Povrće bogato proteinima, vlaknima, mineralima i vitaminima idealan je partner onima što paze na kolesterol, naročito slanutak, grašak, grah, leća, bob. I žitarice su dobre jer su bogate ugljikohidratima, a siromašne masnoćom. Voće i povrće valja uvijek pozdraviti na stolu jer ne samo što ne sadrže masnoću, već obiluju mnogim kaloričnim sastojcima, valja ih mnogo i često jesti, ali pripaziti na začine. Želite li da se povrće ne pretvori u pravu "bombu", umjereno ga začinjajte umacima i raguima. Uživajte u svježim rajčicama začinjenim s maslinovim uljem ili preljevima od povrća.


5 modnih pogrešaka koje treba izbjegavati kod poslovnog odijevanja tijekom ljetnih vrućina

Horoskop za ponedjeljak: Škorpione očekuje puno strasti, bikovima se smiješi nova karijera
