user940870199461755

Nakon 13 godina rastave dala sam drugu šansu bivšem suprugu. Što i kako dalje?

Nakon trinaest godina rastave dala sam ponovno šansu bivšem suprugu da izgradimo kvalitetan odnos. Na moju veliku žalost već na samom početku nastali su problemi u komunikaciji. Nakon tog prvog problema dala sam mu do znanja da mi se njegovo ponašanje ne sviđa (dominacija) te da može otići ako ne želi biti sa mnom, i nije otišao. Nakon sljedećeg konflikta zamolila sam ga da odemo na partnersku terapiju, bili smo na dva razgovora i dobio je savjete kako riješiti problem. Nažalost, savjete nije prihvatio niti smo nastavili terapiju. Sada smo već pola godine zajedno i stvari se ne popravljaju niti on želi prekinuti. Što i kako dalje?

Hej, slobodno nam se obrati

Imaš pitanje vezano uz ljubav, bolne mjesečnice, što da dalje napraviš u životu, poslu?
Postavi Pitanje

Odgovor stručnjaka

Dugotrajni romantični odnosi često su vrlo komplicirani te je za ostanak u dugoročnim partnerskim odnosima potrebno kontinuirano ulaganje truda, rad na odnosu, kompromisi i uzajamno prihvaćanje. Prema ovom što navodite čini mi se da Vi ulažete trud kako bi se Vaš odnos popravio i kako bi bolje i kvalitetnije komunicirali i funkcionirali, ali koliko shvaćam nemate osjećaj da Vaš partner ulaže istu količinu truda. 

Važno je promisliti o tome što je do ove situacije dovelo. Radi čega ste bivšem suprugu dali šansu nakon toliko vremena, je li se promijenilo nešto u njemu ili u Vama? Zašto ste se uopće razveli i koji su bili glavni razlozi zašto ste prekinuli odnos prvi puta, jesu li oni još uvijek tu? Da li je partnerska terapija utjecala na Vas i na vašeg partnera i na koji način? 

Jeste li otvoreno razgovarali s Vašim partnerom i objasnili mu što Vas točno smeta i na koji način to može popraviti ili promijeniti? Vidi li on neke probleme u Vašem odnosu. Ono što je važno zapamtiti je da je temelj dobrih odnosa otvorena i iskrena komunikacija, a znati da trebate raditi na komunikaciji nije isto što i znati kako raditi na komunikaciji.

Važno je osvijestiti da ne možete drugu osobu natjerati da više komunicira, ono što možete je jasno izraziti važe želje i potrebe u odnosu koje su preduvjet da se osjećate sretno i zadovoljno. Nakon toga je važno saslušati i zaista čuti što Vam partner govori. Nakon toga je na Vama da odlučite jeste li spremni raditi s tim i graditi daljnji odnos. 

Maja Vdović, mag. psych.
Psihologinja