SocNet za 5!

Udruženje 'Djeca prva' poziva na pružanje potpore posebno ranjivim skupinama u društvu

SocNet za 5! okuplja centre za socijalnu skrb i udruge iz pet županija, koji kroz savjetovanja i grupne programe podrške osiguravaju sveobuhvatnu psihosocijalnu podršku unutar lokalne zajednice

djeca prva

Na Međunarodni dan obitelji, Udruženje „Djeca prva“ poziva na podršku projektu SocNet za 5! koji je namijenjen pružanju pomoći djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi i s problemima u ponašanju te članovima njihove obitelji. SocNet za 5! okuplja centre za socijalnu skrb i udruge iz pet županija, koji kroz savjetovanja i grupne programe podrške osiguravaju sveobuhvatnu psihosocijalnu podršku unutar lokalne zajednice, a sve s ciljem prevencije poteškoća, socijalne isključenosti i, u najgorem slučaju, izdvajanja djece iz obitelji.

Udruženje „Djeca prva“ iskoristilo je simboličan datum kako bi dodatno ukazalo na više od 2000 novih prijava, pritužbi, upita i zahtjeva vezano uz povredu pojedinačnih prava djece, a prijave se odnose na zaštitu prava 2226 djece te 386 grupa djece*.

„Porast maloljetničkog nasilja, zanemarivanje djece i njihovih prava ili neadekvatan odgovor na prve znakove problema u ponašanju djece i maloljetnika potaknuli su nas da osvijestimo važnost stručne pomoći najranjivijim članovima zajednice. SocNet za 5! naglašava važnost obitelji u životima djece te ulogu centara za socijalnu skrb i stručnih udruga u prevenciji poteškoća“, istaknula je Sanja Orešković Vrbanec, voditeljica projekta SocNet za 5!, i dodala kako se ovim projektom želi doprinijeti i profesionalnom razvoju stručnjaka koji sudjeluju u projektu kako bi se djeci, mladima i njihovim obiteljima pružila adekvatna pomoć.

Kroz integrirani pristup pružanju socijalnih usluga najranjivijim skupinama, njihovim obiteljima te jačanje kompetencija stručnjaka koji s njima svakodnevno rade, projekt SocNet za 5! povećava socijalnu uključenost djece i mladih, istovremeno pridonoseći usklađivanju obiteljskog i poslovnog života njihovih roditelja i drugih članova obitelji.

Projekt SocNet za 5! sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a trenutno se provodi u Gradu Zagrebu, Koprivničko-križevačkoj, Karlovačkoj, Krapinsko-zagorskoj i Šibensko-kninskoj županiji. Partneri projekta su Hrabri telefon, Centar za promicanje zdravog razvoja djece, mladih i obitelji „Vrtuljak“ iz Križevaca, Udruga za unaprjeđenje kvalitete života „Karika“ iz Karlovca, Udruga Ardura iz Šibenika, Mreža Udruga Zagor iz Zaboka te centri za socijalnu skrb iz Zagreba, Križevaca, Duge Rese i Šibenika.

Iz Udruženja „Djeca prva“ pozivaju i druge centre za socijalnu skrb i udruge koje pružaju usluge savjetovanja i grupne podrške na razvoj mreže socijalnih usluga kako bi one postale dostupnije u svim lokalnim zajednicama.

* Izvor: Izvješće o radu Pravobraniteljice za djecu, 2021