Trinaesti rođendan kazališta Moruzgva

'Draga naša publiko, luda su vremena, ali kao pravi teenageri, ludi ćemo biti i mi, na naš kreativno kazališni način, bit ćemo ludo lucidni, ludo posvećeni, ludo marljivi i zauvijek ludo zaljubljeni u čudo kazališnog čina koje ne postoji bez vas', poručili su iz kazališta Moruzgva

Cabaret Preko vezejpg.jpg

Kazalište Moruzgva ove godine ulazi u svoje teenagersko razdoblje. Naime, trinaest je godina prošlo otkad je Ecija Ojdanić odlučila obogatiti svoj profesionalni portfelj te uz glumu u kazalištu, na televiziji i na filmu, dodati i produkciju predstava. Kao angažirana umjetnica s obiteljskim pravno-ekonomskim genom, osnovala je kazalište Moruzgvu.


Image

Primarna misija tog mladog kazališta sa zagrebačkom adresom i mediteranskim imenom bila je progovoriti o statusu žene u našem, još uvijek, patrijarhalnom društvu. U tom je repertoarnom smjeru producirana prva Moruzgvina uspješnica “Gola u kavezu” koja je utabala put brojnim predstavama koje su u proteklih trinaest godina slijedile. Na tom trnovitom putu brendiranja, estetskog formatiranja i pronalaženja publike, Moruzgvine su predstave obišle brojne gradove u Hrvatskoj, regiji, ali i dalekom svijetu, na mnogim su festivalima ovjenčane nagradama, a pozitivna povratna reakcija kritike i publike, Moruzgvinom je timu davala poticaj i inspiraciju da ustraju, da traju i da nastave težiti aktualnosti, relevantnosti, pristupačnosti i izvrsnosti.

Image

Vremena su sve izazovnija, a prepreke su sve brojnije. Ekonomske krize, pandemija, potres, to su bile okolnosti u kojima je kazalište Moruzgva dokazivalo i pokazivalo svoju žilavost. Kada su i velika repertoarna kazališta s jakom logistikom i sigurnim budžetima posustajala, Moruzgva je baš tad upregnula sve svoje snage, nije stala raditi nove predstave, igrati postojeće i gostovati po Hrvatskoj i regiji. Moruzgva je tad iznjedrila neke od svojih najuspješnijih produkcija i tako “održala  vatru” prisnosti, ljudskosti, umjetnosti.

Image

Svi zaposlenici Moruzgve, tehnički, administrativni i umjetnički tim, kojeg prvenstveno sačinjavaju zlatna imena hrvatskog glumišta, osjećaju veliku i sve veću zahvalnost i odgovornost prema publici, koja isto tako nije kroz te izazovne periode odustajala od svog kazališta Moruzgva, od tog, predstavama stvorenog, prijateljskog odnosa u kojem se i izvođači i publika zabave i zamisle, povežu i prosvijetle.


Image

''Poštovana naša publiko, nastavit ćemo biti vaše prepoznatljivo kazalište u kojem se dobro osjećate, u kojem suosjećate s pričama, likovima i njihovim odnosima, u kojem se dobro provedete i od srca nasmijete jer komedije su naš najčešći i vama najdraži repertoarni izbor. I dalje ćemo “riskirati” s praizvedbama tekstova hrvatskih autora, radije nego s provjerenim svjetskim hitovima jer tako vašim jezikom, cijenjena publiko, pričamo o vašim temama i o zajedničkom nam društvenom kontekstu. U planu imamo i nove radionice glume, režije i scenarija financirane putem europskih fondova jer ste svojim odazivom na dosadašnje programe pokazali da vas i edukativne aktivnosti Moruzgve zanimaju i inspiriraju.

Image

Od svih nagrada koje smo dobili, od svih pozitivnih kriika, od svih domaćih, regionalnih i međunarodnih festivala na koje su nas pozvali i na kojima smo ovjenčani nagradama, ipak nam je  najdraže kad osjetimo vašu podršku u punoj kazališnoj dvorani, kada čujemo vaš smijeh, kada dobijemo vaš aplauz. Draga naša publiko, luda su vremena, ali kao pravi teenageri, ludi ćemo biti i mi, na naš kreativno kazališni način, bit ćemo ludo lucidni, ludo posvećeni, ludo marljivi i zauvijek ludo zaljubljeni u čudo kazališnog čina koje ne postoji bez vas'', poručili su iz kazališta Moruzgva.

Image

Foto: PromoMožda će te zanimati

Image
UMJESTO SMEĐE I SIVE

Unesi malo boje: Najljepši ljubičasti komadi za razigrane kombinacije

Image
OBRVE SU OKVIR LICA

Dovoljno je samo nekoliko koraka do savršenih obrva i naglašenih očiju