Kandida: dosadna gljivična infekcija

Gljivica Candida Albicans pristuna je čak i u zdravom organizmu, ali tek kod pada imuniteta ona se počne nekontrolirano množiti. Tada kreću problemi!

kandida.jpg

Kandida je gljivična upala te je najčešći oblik vaginitisa. Održavanje jakog imuniteta najbolji je način prevencije pojave kandide.

Kandidu mogu uzrokovati mnogi faktori, a ovo su najčešći od njih:

  • Nezdrava prehrana - ukoliko u svojoj prehrani konzumirate namirnice koje u velikoj mjeri sadrže puno alkohola, šećera i rafiniranih ugljikohidrata povećavate si šanse za pojavu kandide.
  • Slab imunitet - osobe slabijeg imuniteta, pogotovo djeca i stariji, su izloženiji pojavi kandide. Nedostatak sna, nezdrava prehrana i manjak boravka na otvorenom svakako mogu pogodovati slabom imunitetu.
  • Dijabates - zbog povećane razine šećera u ustima i ostalim sluznicama kod osoba s dijabetesom povećan je rizik za pojavu kandide.
  • Trudnoća i mjesečnica - zbog promjena razina estrogena u ženskom tijelu koje su najviše u trudnoći i nakon mjesečnice, žene su izloženije pojavi kandide.
  • Antibiotici - premda su nekada neophodni za liječenje bakterijske infekcije, dugotrajno korištenje antibiotika može povećati šanse za pojavu kandide.
  • Kontracepcijske pilule - u kombinaciji sa antibioticima te prehranom koja je bogata rafiniranim šećerima povećava se šansa za pojavu kandide.
  • Kortikosteroidi - ovdje se prvenstveno misli na pumpice koje astmatičari koriste oralno. Preporuka je da se nakon svakog korištenja pumpice usta temeljito isperu.
Image

Najčešći simptomi kandide su bolovi u mišićima, glavobolja, umor, loša koncentracija te gubitak pamćenja, neugodan zadah te problemi s probavom. U kasnijoj fazi kod žena je moguće primjetiti i simptome kao što su bolno mokrenje, peckanje, svrbež te nelagoda kod spolnih odnosa. Kod muškaraca je moguće primjetiti isto tako da je spolovilo otečeno, crvenilo, svrbež i peckanje kao i nelagodu prilikom mokrenja.

Liječenje kandide zahtjeva upornost. Jedan od najvećih problema kod liječenja kandide je to što se ona kod 20-40% oboljelih ponovo vrati i to samo nakon mjesec dana nakon izlječenja. Za liječenje kadide koriste se antimikotici. Postotak izlječenja kandide izvan trudnoće je oko 80-90%.

Image

Uz liječenje antimikoticima, kandidu se može liječiti i prirodnim metodama koje uključuju unos dovoljno B i C vitamina, ograničavanje unosa kofeina, alkohola, ugljikohidrata i rafiniranih šećera, unos veće količine tekućine kao i voća i povrća te još mnogo toga.

Izvor: Mamin kutak