Play logo
Modna savjetnica

Svi pričaju o retro looku. Znaš li što to zapravo znači?

'Ovo mi je tako retro, izgledaš kao moja mama prije 30 godina!' Ukoliko si nedavno čula takvu rečenicu, čitaj dalje

alma.jpg
Foto: Andrea Mulder
Play logo

Moda se ciklički mijenja, a temelji su za mnogo toga što danas nosimo 'udareni' u 20.stoljeću. Tako da ne čudi kako, tražeći inspiraciju za nove kolekcije, brojni dizajneri crpe inspiraciju u temeljima. Vremenu, poznatim osobama, nepoznatim ikonama s gradskih ulica. Tako dolazi do svojevrsnog ponavljanja modnih krojeva i spojeva, trendova i boja koji te ukoliko oduvijek imaš 'oko za modu' mogu asocirati na već proživljeni svoj, mamin ili bakin ciklus.

Play logo

Budući da smo na pragu prvog modnog proljeća u trećem desetljeću 21 stoljeća (kako to samo gordo zvuči!) dizajneri ponovo koketiraju trendovima koje smo vidjeli. Ukratko nositi će se pliš, haljine A kroja, široke nogavice, velike mašne, četvrtasta ramena (ponovo jastučići ispod odjeće)… Kako bi znala iz kojeg desetljeća prošlog stoljeća je 'uskrsnuo' određen odjevni predmet pogledaj što je obilježilo modne 60., 70., 80., 90….

Što je to toliko posebno u modnim 60-tim?

Kad je riječ o ovim godinama, najčešće se priča o eleganciji i seksipilu Jackie O. Njezine prekrasne haljine koje su zapravo puno toga skrivale proglašene su najseksipilnijim odjevnim predmetom tog desetljeća. Ona je prva u struk stavila široki remen i tako karakterističan A kroj prilagodila oblinama.

Play logo

I Yoko Ono supruga glazbenika J.Lenona bila je sinonim seksipila ove dekade. Njezine krake suknjice A kroja u kombinaciji s visokim čizmicama zaobljenih vrhova bili su kombinacija koja u modnom smislu živi više od 50 godina.

Koji su krojevi i spojevi obilježili modne 60-te? A kroj, tregeršos, kratke široke minice, visoke čizme širih sara, zaobljeni vrh cipela i blok potpetica, uzorci, kontrastno nošenje boja, veliki gumbi na odjeći, a u kosi marame, rajfovi i šeširi manjih oboda.

Play logo

Modne 70-e!

Kad je o 70-tim riječ mnogi će prvo pomisliti na hippy stil. Ok, on je obilježio bunt ovog desetljeća, ali modna u ovoj dekadi predstavlja puno više od bunta. Iz 60-tih je u 70-te ušao A kroj koji je isprva dominirao na hlačama (popularni trapez), ali i suknjama A kroja koje su dobile pokoji nabor i faldu i produžile do linije iznad koljena.

Lijepo su se kombinirale uz kraće pulovere, ali i košulje preko kojih je dominirao vuneni prsluk. S druge strane pojavila se i duga haljina na čijoj je sredini dominirao tanki remen i suprotnost otme jako kratke hlačice.

Play logo

U ovom desetljeću je stajling bio pola modnog rješenja- dominirale su jake i čiste boje, kontrastno kombiniranje, kao i modni detalji- male marame, sunčane naočale, velike torbe i obuća. U 70-tim se pojavila 'platforma' na do tada klasičnoj salonki.

Disco 80-e

Kad se samo sjetimo modnih 80-tih za neke komade smo mislili da se nikad neće više vratiti u modni fokus. Sjetite se samo outfita Boy Georgea, look-a američkih studenata, frizura koje su se temeljile na dobro podignutim šiškama, predimenzioniranih košulja i bluza, traper jakni s krznom i popularnog mom modela hlača ( podignuti struk, mrkva kroj hlača) od špricanog trapera.

Play logo

Kad malo bolje razmislite, svega onog što trenutno možete vidjeti u trgovinama, zar ne? Iz ove dekade u modno desetljeće ulaze i jarke boje kose, bermude, puno šljokica i mrežaste hulahupke u dnevnim lookovima. Kad je o cipelama riječ fokus je na tenisicama, oksfordicama i koledžicama.

Play logo

Neonske  90-e

Kad pogledate modne 90-te nekako se čini kao da su se 80-te u svojem kontriranju umorile pa se u idućih 10 godina zapravo recikliralo ono najbolje od najboljeg. U ovoj dekadi svoj obol modi dale su Spice Girls koje su prve 'isfurale' boju neona, ali i pokazale da se zlato i srebno ne nosi samo kroz nakit.

Iz ovog modnog desetljeća zapamtiti ćemo šuškave trenirke, popularnu kombinaciju bijelih čarapa i cipela, sve nijanse neona u svim kombinacijama (od obuće do make up-a), puno kariranih uzoraka, kravatu oko ženskog vrata, lanac oko struka (sjetite se lanca s ključem), otvoren pupak i bijele cipele, torbe i remenje. 

Play logo