Trendovi iz 20.stoljeća

Evolucija kupaćih kostima kroz godine - evo kakvi su se sve modeli nosili u prošlosti

Izdvojile smo neke od najpopularnijh retro trendova iz svijeta kupaćih kostima koji su dominirali modnom scenom od 40-ih pa do 80-ih godina prošlog stoljeća

profimedia-0736041162.jpg
Foto: Profimedia.hr

U svijetu mode trendovi se stalno mijenjaju, ali i vrte u krug. Kad je riječ o kupaćim kostimima, u 20. stoljeću pojavili su se različiti stilovi, od modela inspiriranih korzetima pa do klasičnih bikinija, a neki su od tih modela značajno promijenili modnu industriju te drastično utjecali na način odijevanja na plaži.

Image
Već maštamo o ljetu

Stigli su prvi kupaći kostimi – evo kakvi će se modeli nositi ovog ljeta

Iako su danas trendovi uistinu raznoliki te se izmjenjuju iz sezone u sezonu, uglavnom su najpopularniji kupaći kostimi minimalističkog stila. Vintage modeli kakvi su se nosili tijekom sredine prošlog stoljeća bili su uistinu jako šarmantni i laskali su ženskoj figuri stoga bismo ovog ljeta voljele vidjeti povratak takvih retro trendova.

S nostalgijom smo se prisjetile kakvi su se sve stilovi i modeli kupaćih kostima nosili od 40-ih pa sve do 80-ih godina prošlog stoljeća, a neke od najupečatljivijih retro trendova čiji bi nas povratak itekako razveselio izdvojile smo u nastavku.

Foto: Instagram, Profimedia.hr

Kupaći kostimi u stilu korzeta

Kupaći kostimi inspirirani korzetima bili su jako popularni sredinom 20. stoljeća. Baš poput korzeta, ovi su badići bili stegnuti u struku te su dolazili u različitim modelima i začinjeni bojama i uzorcima. Među prvima koji je predstavio ovakve modele bio je Christian Dior koji je krajem 40-ih lansirao kupaće kostime koji su savršeno naglasili ženstvenu figuru pješčanog sata.  S obzirom na to da su trenutno jako IN haljine s gornjim dijelom u stilu korzeta, možda će taj trend zahvatiti i kupaće kostime.

Donji dio visokog struka

Nakon što je francuski dizajner Louis Réard kreirao prvi bikini davne 1946. godine, javnost je smatrala da su takvi modeli neprihvatljivi za pristojne žene. Međutim, kako se društvo razvijalo, bikiniji su postajali sve popularniji, a vrhunac popularnost dosegli su 60-ih godina. Brojne su glumice poput Brigitte Bardot u tadašnjim filmovima nosile dvodijelne kupaće kostime s gaćicama visokog struka, a takvi su modeli ostali popularni sve do danas.

Image
Foto: Profimedia.hr

Kratke hlačice umjesto kupaćih gaća

Tijekom 40-ih, ali i u narednim desetljećima također su jako popularni bili i kupaći kostimi s donjim dijelom poput dječačkih kratkih hlača.

Image
Foto: Profimedia.hr

Modeli s geometrijskim printom

Hit mjuzikl 'Blue Hawaii' iz 1961. godine s Elvisom Presleyjem i Joan Blackman u glavnim ulogama popularizirao je kupaće kostime s geometrijskim printom. Osobito su trendi bili modeli s trokutima, dijamantima i sličnim oblicima.

Gornji dio s halterima

Tijekom 70-ih pojavili su se novi modeli kupaćih kostima koji su ubrzo zavladali modnom scenom, a jako trendi bio je gornji dio bikinija s halterima. Takvi modeli u to su se vrijeme mogli vidjeti i u brojnim člancima časopisa Vogue.

Image
Foto: Profimedia.hr

Kupaći kostimi u jarkim bojama i s razigranim uzorcima

Jednodijelni i dvodijelni badići sa zavodljivim prorezima, u jarkim bojama ili začinjeni upečatljivim uzorcima postali su jako trendi tijekom 80-ih godina, a mogli su se naći u gotovo svim katalozima i modnim časopisima tijekom tog perioda. Među najpopularnijima bili su modeli klasičnog kroja s efektnim prugicama, a zbog svoje su jednostavnosti i privlačnosti takvi modeli ostali hit sve do danas.