Po kojem principu odabrati cipele? Nije važna samo moda

Neke vam cipele optički produlje stopalo, neke ga suze, potpetica lako listove optički proširi ili suzi… Tajna je u spoju modela, vrste potpetice, boje cipela i građe tijela

Po kojem principu odabrati cipele? Nije važna samo moda
Play logo

Princip po kojem je potrebno odabrati novi par je jednostavan, ako svladaš osnovna pravila odabira. Naša modna savjetnica otkrila je 7 najvažnijih. Kao što ćeš vidjeti, u ovom dijelu je moda na zadnjem mjestu. Isto tako uz ove savjete ćeš dobiti i odgovor zašto neke cipele savršeno pristaju tvoj prijateljici, a tebi ne:

Play logo
  1. Vitka se i visoka? Takva neka bude i tvoja potpetica. Ženama s tanjim nogama bolje pristaju i tanje potpetice!  
  2. Kako bi znala koliko su cipele ugodne, uvijek ih kupuj  poslijepodne, jer su ti tada stopala opuštenija i 'veća' nego što su ujutro.
  3. Imaš li tanji gležanj ili tanki list, potkoljenice nogu optički podebljaj cipelama s tankim remenčićima ili cipelama zatvorenih prstiju u jarkim bojama.  
  4. Žene s jakim gležnjevima trebale bi nositi klasičnu salonku neupadljive boje i bez ukrasa.
  5. Mala stopala optički će izgledati veće ukoliko nosite cipele otvorenih prstiju i s dodatnim ukrasima. Ukoliko je obuća zatvorena, pazi da vrhovi ne budu previše 'tupasti'. 
  6. Imaš li nogu veću od 40, izbjegavaj cipele s otvorenim vrhovima. Puno su bolji odabir cipele zaobljenih vrhova ukrašene asimetričnim remenčićima koji mogu biti i u nekoj drugoj boji.
  7. Kome pristaje puna peta? Samo skladno građenim nogama na kojem je postignut sklad omjera između širine koljena, lista i nožnog članka. Kako znati je li postignut sklad? List je najširi dio nogu, a unutarnji dio koljena ( krug) i zglob trebaju biti podjednake širine. 

Voliš li život na visokoj potpetici, ovih ćeš dana zasigurno u potragu za novim modelima cipela koje će staviti točku na 'I' tvog total looka! Posebno u ovom dijelu godine kad počinju sniženja i kad nas cijena potakne na kupovinu štikli 'za obuti nekada'. Znaš li na što trebaš posebno paziti? 

Krenimo redom:

•Osnovno je pravilo-udobnost! Ako se ne osjećaš ugodno u štiklama, nećeš ležerno hodati. 'Nabadanje' nije u modi! 

Play logo

•Pazi na veličinu- štikle ne smiju biti niti previše tijesne niti prevelike kako ti ne bi padale prilikom hoda. Da li je dobra veličina vidjet ćeš po žilama na gornjem dijelu nogu. Ukoliko su naglašene (nabrekle), čak i ako te prilikom obuvanja ne žuljaju cipele, znaj da će te jednom nažuljati. 

•Pazi na kvalitetu cipela - nemoj kupovati 'plastične' cipele niti one koje nemaju stabilnu potpeticu. Bolje je imati jedan pošten par cipela nego 10 pari neudobnih.

•Za koju namjenu kupuješ cipele? Ukoliko kupuješ za posao, pazi da imaju s unutrašnje strane mekane jastučiće, da je potpetica stabilna i da ti stilski pristaju uz sve outfite. 

Play logo

Obožavaš sandale sa seksi remenčićima, no ne možeš naći idealne? Odnosno kupiš barem jedan takav model u svakoj sezoni, no već nakon prvog nošenja shvatiš da to i nije najbolje rješenje za tebe - noga djeluje kao 'šunkica' u mreži koju čine remenčići sandala, što je neugodno za nositi, ali i ružno za vidjeti. Isto tako, sviđaju ti se otvori na sandalama no, kao da su oni mamac za tvoje prste-  provire baš kako ne treba narušavajući sklad novih sandala. Drage moje, s ovim se problemima svakog dana susreće na tisuće žena. 

shimmer fallback

U čemu je tajna? Širina i duljina stopala, tip prstiju, noktiju, ali i boja put uvelike ovise o tome kakve ćeš sandale nositi - hoće li one biti s otvorenim prstima, s remenčićima, u nekoliko boja, s ukrasima, s 'narukvicom' oko nožnog zgloba, s visokom ili niskom potpeticom. Da ti olakšam odgovore, definirat ću četiri osnovna tipa stopala i dati savjete kako u skladu s time odabrati idealan model ljetne obuće. 

(Pre)malo usko stopalo

Play logo

Žene s ovakvim stopalima najčešće su sitne i niske pa prirodno teže štiklama koje im dodaju željene centimetre. Prilikom odabira sandala treba paziti na 'pad' cipele i na otvor za prste. Što to znači? Kako se ne bi dodatno smanjilo stopalo 'otvor' na cipelama treba biti širok, odnosno trebali bi se u sandali vidjeti prsti. Isto tako 'nagli pad' stopala optički skraćuje stopalo pa pazite da visina potpetice ne bude previše visoka. Koji tip potpetice odabrati? Pravilo je da što je osoba niža, to je tanja potpetica. I još jedan mali korisni savjet na kraju: pazi na boju laka za nokte- birajte jače nijanse koje optički neće smanjiti stopalo. 

shimmer fallback

Malo, ali punije stopalo

Žene s manjim ali punijim stopalom najčešće griješe birajući sandale s remenčićima. Upravo taj model dodatno smanjuje stopalo i naglašava njegovu širinu. Voliš li remenčiće, odaberi model sandala širokih remena koji će se križati tako da u nekoliko boja prate duljinu stopala. Na taj način će stopalo dobiti optičku duljinu. Isto tako, model sandale  otvorenih prstiju i pete idealan je za ovaj tip stopala. Imaš li skladne listove možeš nositi i modele čiji se remenčići kopčaju oko zgloba. 

Play logo

Srednje stopalo 

Srednje stopalo može biti usko ili široko i o tome ovisi kakav ćeš tip sandale odabrati. Imaš li usko stopalo, vjerojatno imaš i uske i duguljaste prste. Naglasite eleganciju takvog stopala modelom sandala koji podjednako otkrivaju i prste i petu. Prilikom odabira modela poigrajte se i bojama kože ili tkanine. Neka svjetlija boja bude na prednjem dijelu, a tamnija na peti. Isto vrijedi i ta ukrase - neka oni budu na prednjoj strani.  Šira stopala imaju kraće i deblje prste koji će izgledati duguljasto u modelu sandala s remenčićima. Neka remenčići budu širi i stilizirani jedan preko drugog kako bi se stvorili 'V' dijelovi koji optički sužavaju stopalo. Isto tako optički će suziti stopalo i modeli zatvorenih prstiju, a otvorene pete. O tipu potpetice ovisit će visina i građa noge- što su listovi noge dominantniji neka bude šira potpetica. 

shimmer fallback

Veeeliko stopalo  

Play logo

Nosiš li cipele broj 40 i više paziš da odabirom modela cipela dodatno ne povećaš stopalo? Koji je model sandala i tip izreza idealan za velika stopala? Pristaju ti modeli stiliziranih 'polučizmica' koji su ukrašeni detaljima koji prate liniju stopala s otvorom kroz kojeg se samo naziru prsti. Isto tako pristaju ti klasične sandale otvorenih prstiju i pete s time da pazi da je otvor na prednjici sandale četvrtasti. Imaš li veliko i široko stopalo, nosi detalje na prednjoj strani stopala poput stiliziranih lančića, mašni… Svi ti detalji na ristu optički smanjuju stopalo. 

Kako izračunati idealnu visinu potpetice? 

Kako mnoge od nas nikad neće odustati od visokih potpetica pogledajte jedinstvenu formulu uz pomoću koje možete izračunati koja visina pete je idealna za vaše tijelo. Upravo ona donosi najmanje štete.

•Broj vašeg stopala podijelite sa 10

•Dobivenom rezultatu dodajte još 0,55 centimetara i dobit ćete idealnu visinu potpetice.

Image

Alma Premerl Zoko: 'Modna frendica' onima koje ne znaju što obući

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.