Kako izabrati pravi grudnjak?

Pet znakova da ti je grudnjak pretijesan i kako pronaći savršenu veličinu

Postoji nekoliko načina na koje možeš otkriti je li ti grudnjak pretijesan i kako to popraviti

pretijesangrudnjak.jpg
Foto: Pexels

Grudnjak bi trebao biti ženin najbolji prijatelj - kvalitetan i udoban, on ima moć transformirati naše grudi, podići ih i poboljšati njihov izgled. No ponekad to i ne bude baš tako - grudnjak postane pretijesan, a to sa sobom nosi brojne probleme.

Urezivanje u kožu na leđima, stiskanje oko prsa i loša potpora - sve su to znakovi lošeg grudnjaka krive veličine. Labavi grudnjak neće ti pružiti odgovarajuću potporu, a preuski grudnjak može se brzo istrošiti, ograničiti tvoje kretanje i rezultirati pravom boli, zbog remenčića i žica koje mogu dovesti do stezanja i urezivanja u ramena i gornji dio tijela.

Image

Misliš da nosiš pogrešan tip i veličinu grudnjaka? Evo kako odrediti koji koji je pravi

Ako ti nošenje grudnjaka stvara nelagodu, možeš posumnjati na to da ti ne odgovara u potpunosti i da nije tvoje veličine. No kako znati je li ti grudnjak uistinu pretijesan? Saznale smo nekoliko načina na koje možeš utvrditi je li ti grudnjak pretijesan i kako ga prilagoditi ili zamijeniti kako bi ti bolje pristajao.

Kako znati da ti je grudnjak pretijesan?

Grudi ti "ispadaju" iz košarica ili dodiruju žicu

Ponekad ti se može učiniti da ti grudnjak dobro pristaje, ali dok se krećeš tijekom dana, tvoje grudi mogu iskliznuti iz košarica sprijeda ili sa strane - to također može biti bolno, posebno ako grudnjak ima žicu. A ako se tvoje grudi ne uklapaju čvrsto u košarice ili donji dio žice leži na samoj dojci, umjesto na rebrima, to mogu biti znakovi da ti je grudnjak premalen - žica bi trebala pratiti korijen dojke i prianjati točno uz rebro.

Tragovi i iritacije na koži

Čvrst i preuzak grudnjak može izazvati mnoštvo problema s kožom, uključujući folikulitis, dermatitis i osip.

shimmer fallback

"Kada uska odjeća trlja kožu, to može prouzročiti prekomjerno znojenje, kao i iritaciju i upalu folikula dlake", za Health Line rekla je dermatologinja Heather Downes i dodala kako bakterije i gljivice na površini kože mogu lakše prodrijeti u folikule dlake, i uzrokovati infekciju.

Uz to, ako ti se grudnjak nakon par sati nošenja ureže u kožu ili ako naramenice grudnjaka ostave crveni trag, to je znak da ti je grudnjak premalen i da moraš potražiti širi grudnjak ili prilagoditi naramenice i kopčanje.

Grudnjak se odvaja od kože

Ako ti se donji rub grudnjaka odvaja od kože i podiže na području između grudi, to znači da ti je grudnjak premalen. Žene bujnijeg poprsja češće se bore s ovim problemom, a jedan od načina da ga riješiš jest odabir grudnjaka s većim košaricama, ili model grudnjaka koji izgledom podsjeća na sportski grudnjak, koji većim dijelom prianja uz kožu.

Boli te dok ga nosiš

Ako ti grudnjak zadaje nelagodu i bolove kad ga nosiš, to znači da ti je premalen. Bolovi na području ramena i leđa, neobičan pritisak u području gdje se košarice grudnjaka spajaju ili pritisak ispod pazuha mogu ukazivati na to da je tvoj grudnjak premalen - ili da je to jednostavno pogrešan stil za tebe i tvoj oblik tijela.

shimmer fallback

Problem može biti i u naramenicama, posebno ako su labave - žene svoje labave naramenice često popravljaju i zatežu, što opterećuje ramena i dovodi do bolova, a stegnute naramenice mogu dovesti i do problema s kožom na tom području.

Kako popraviti preuski grudnjak

Ovisno o tvojim specifičnim problemima, postoji nekoliko metoda za otpuštanje preuskog grudnjaka ili njegovu potpunu zamjenu.

Grudnjak zakopčaj na zadnjoj kopči i prilagodi naramenice

Ako ti je grudnjak preuzak, nemoj ga zakopčati na prvu, nego na zadnju kopču kako bi ga proširila, a ako ga i inače kopčaš na zadnjoj kopči, isprobaj produživač grudnjaka. Na taj način će ti bolje pristajati i riješit ćeš se bolova. Drugi način je prilagodba ili zatezanje naramenica, jer većina podrške grudnjaka dolazi upravo od naramenica. Ako ti se naramenice ili traka urezuju u kožu, tvoj će grudnjak možda bolje stajati ako naramenice produljiš.

Isprobaj različite veličine grudnjaka

Možda misliš da svaka osoba nosi samo jednu veličinu grudnjaka, ali razmisli - nisu svaka košulja ili traperice u tvom ormaru potpuno iste veličine. Ovisno o mnogim čimbenicima, veličina grudnjaka može varirati - hormonske promjene, dob i trudnoća mogu promijeniti veličinu grudnjaka i zato je najbolje isprobati više veličina kako bi bila sigurna koja ti veličina najbolje odgovara.

shimmer fallback

Pronađi odgovarajuću veličinu

Nekoliko je faktora na koja moraš obratiti pozornost prilikom pronalaska savršene veličine grudnjaka. Prvo, traka grudnjaka mora biti ravna, čvrsta i sigurna, nikako ne prelabava, a žica grudnjaka mora prianjati uz prsnu kost i ne smije se savijati.

Drugo, košarice grudnjaka trebale bi potpuno prekriti i podići tkivo dojke, a grudi ti ni na kojem dijelu grudnjaka ne bi smjele "ispadati". Također, žice bi trebale pratiti obrise dojke - ako je žica preuska, urezat će se u kožu, a ako je preširoka, u košarici će biti praznog prostora.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.