Nauči isprobati odjeću bez odijevanja uz trikove naše modne savjetnice Alme Premerl Zoko

Iako su mjere popustile, i dalje moramo misliti na svoje, ali i zdravlje drugih. Zato nam je Alma otkrila čitav niz trikova kako se odjenuti besprijekorno bez isprobavanja odjeće

Nauči isprobati odjeću bez odijevanja uz trikove naše modne savjetnice Alme Premerl Zoko

Napokon smo dočekale i taj dan - popuštanje i trećeg vala mjera zaštite od bolesti Covid-19! Napokon su otvoreni svi shopping centri, popustile su mjere o napuštanju mjesta prebivališta, napokon možemo popiti kavu s frendicama. Drugim riječima - napokon smo počele opet 'živjeti'. No, to što se polako ponovo vraćamo u svakodnevicu ne znači da ne trebamo voditi računa o zdravlju sebe i drugih. I dalje budimo oprezne i odgovorne.

Ukoliko se današnje otvaranje trgovačkih centara, eto poklopilo i s dolaskom plaće, ili ste se jednostavno odlučile počastiti šopingiranjem nakon uspješno preživljenih uloga u vašoj #ostanidoma fazi, naučite odgovorno kupovati, odnosno birati odjeću bez isprobavanja. Kako to napraviti otkriva modna savjetnica Alma Premerl Zoko, otkrivajući kako odjeću birati mjereći određene dijelove tijela. 

shimmer fallback"Proporcija tijela je nešto vrlo zanimljivo i kad je dobro poznate lako ćete kupiti odjeću koja će vam pristajati 'kao salivena'.  Zvuči nevjerojatno, ali naša podlaktica odgovara širini struka i dužini torza, obim vrata dužini struka, prava dužina tijela mjeri se od ramena… To naravno vrijedi za sve one  su klasične visine i koje nose veličine u skali od 36-46, odnosno veličine koje ne ulaze u plus size. Prilikom kupovine na ovaj način, osim veličine pazite i na to da birate odjeću koja je krojem u skladu s oblikom tijela. Evo i primjera- žena građe tijela jabuka (naglašen trbuh, uski bokovi i tanje noge) će svoj lakat ugurati u struk hlača, primjerice veličine 42 iako nosite 40.  To je širina struka koja savršeno odgovara, no što je s nogavicama/modelom hlača? Birate li bilo koji model hlača vrlo lako se može dogoditi da hlače ne pristaju kako ste zamišljale. Tu nije kriva veličina već krivo odabran kroj. Isto tako, prilikom kupovine uvijek provjerite neke od parametara proporcije jer različiti modni brendovi imaju i različite skale veličina (primjerice Reserved, kao poljski brend ima komotniji 38 od primjerice Zarinog)", objašnjava Alma pokazujući čitav niz trikova kako se odjenuti besprijekorno bez isprobavanja odjeće.

(Foto: Nikola Zoko)


Evo što sve moraš znati:

Hlače 'isprobaj' veselim okretanjem

shimmer fallbackHlače su vrlo zahtjevan odjevni predmet za isprobavanje, ali i najlakši komad kojeg možeš testirati ovisno o svojim proporcijama. Za početak detektirajte sljedeće: koliko ima elastina u tkanini, jesu li na prednjem dijelu hlača gumbići ili zatvarač. Ako su gumbići, oni moraju biti zatvoreni, a prilikom mjerenja u ravnini.  Nenatezanjem odjeće i gumbića dobiti ćete stvarnu veličinu odjevnog predmeta, a elastin koji je u sastavu tkanine otkrit će ugodnost nošenja odjeće. Ako je u sastavu više od 3% elastina, a lakat si ugurala u širinu struka, slobodno uzmi i manji broj hlača. Rastegnut će se nošenjem.  

Jesi li izabrala dobar broj?

shimmer fallbackJesi li uzela dobar broj odjeće i da li veličina određenog brenda odgovara standardu na kojeg si navikla otkrit ćeš na nekoliko načina: metodom kojom su se služile i naše bake - stavi podlakticu u širinu zatvorenog struka. Ukoliko komotno ulazi dužina lakat - otvoreni dlan -veličina je dobra. Na isti način veličinu možeš testirati tako da zatvoriš struk hlača i prisloniš taj dio oko vrata. Ako normalno 'zaokružiš' obim vrata, hlače ćeš moći zatvoriti.

shimmer fallback

Duljina nogavica - kako znati da je prava?

shimmer fallbackI tu postoji test. Raširi nogavice hlača pa ispod brade stavi zatvarač na prednjici. Drži čvrsto pa onda testiraj nogavice. Dolaze li do sredine dlana dužina nogavica je u redu. Želiš li hlače koje će otkriti nožni članak nogavice, u ovom testu trebaju biti do zapešća, a za duže nogavice - koje ćeš nositi uz visoke potpetice -dužinu odredi tako da od sredine dlana (od palca) produžuješ nogavice za onoliko centimetara koliko su ti visoke štikle. 

shimmer fallback

Kako kupiti dovoljno dugu haljinu?

NEISPRAVNO:U ovom testu mnoge žene jaaaako griješe. Uzmu vješalicu, prislone je na tijelo i pogledaju dužinu. Najčešće ta odmjerena dužina nije i stvarna dužina kad nosiš haljinu. Kako haljinica nakon odijevanja ne bi bila zapravo tunika potrebno je vješalicu prisloniti s donje strane na ramena. Isto tako imaj na umu da veća prsa i jači bokovi svaki zasebno skraćuju dužinu odjeće za po tri centimetra. 

ISPRAVNO:

shimmer fallback

Kad je majica prekratka i preuska?

shimmer fallbackŽeliš li majicu koju ćeš nositi na posao, ispod sakoa ili kardigana ona mora biti dovoljno dugačka kako bi ušla u rub hlača ili suknjice, ali i široka kako ne bi ocrtala rublje i još gore pokoji 'šlaufić'. Kako testirati veličinu?  Kod pamučnih majica najvažnija je dužina. Nju ćeš dobiti tako da prisloniš majicu u dužinu brada-sredina dlana. Bez natezanja, naravno! 

shimmer fallbackKad si odabrala dužinu, idemo odrediti i širinu. U nju ćeš biti sigurna ako najširi dio majice prisloniš na širinu ispod pazuha. Imaš li veća prsa. i ona ulaze u mjerenje. što znači da će prilikom odijevanja majica pristajati kao salivena. 

shimmer fallback

Suknja - kako možeš znati da je ona prava?Kod suknji treba testirati nekoliko važnih elemenata- širinu bokova, dužinu i raspor/šlic. Idemo prvo s dužinom! Dobro pogledaj koji model suknje držiš u rukama. Ako je klasična suknja, dužinu mjeri od najužeg dijela struka, dok povišeni struk mjeri od pupka. Na taj način ćeš dobiti i dio suknje u kojeg ulaze bokovi. Taj dio suknje uzmi za vanjske krajeve i prisloni na vanjski dio bokova bez natezanja tkanine. Kad je nova suknjica prošla ova dva testa, važno je još i ovo- pazi na dužinu šlica kako prilikom hodanja i saginjanja ne bi otkrila previše. Šlic na suknji visokog struka, po pravilu ne smije biti viši od 5 centimetara. Naravno, kad je riječ o suknjama koje ćeš nositi i na posao.  

shimmer fallback
shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.