Kraljice oblina koje su preokrenule modni svijet naglavačke: Tko su najpoznatije svjetske plus size dame?

Svijet mode mijenja se iz dana u dan, a posljednjih godina sve su glasniji zahtjevi da modne kampanje i modeli počnu prikazivati stvaran život i stvarne žene. S rastom body positivity pokreta pojavili su se i prvi plus size supermodeli, a mi ti donosimo listu pet najslavnijih

Kraljice oblina koje su preokrenule modni svijet naglavačke: Tko su najpoznatije svjetske plus size dame?

Posljednjih je stotinu godina velikom većinom vremena mršava i vitka ženska figura bila u modi, dok su renesansne figure bile stvar prošlosti. Ipak, posljednjih nekoliko godina svjedočimo porastu broja plus size modela na modnim pistama kao i sve većem rastu popularnosti manekenki koje nisu standardne mršavice, već raskošne žene s oblinama.

Cijela priča o body positivity pokretu započela je 1960-ih godina u SAD-u kada su se žene ujedinile i pokrenule pokret kojem je cilj bio upozoriti na diskriminaciju debelih ljudi, a osobito žena, u javnosti. Iako taj prvi pokret nije bio toliko usmjeren na modu već je imao značajne političke konotacije, otvorio je vrata za pokrete budućnosti i nagovijestio trendove kojima trenutno svjedočimo. 

Image

Njihove ih mane čine posebnima: Ove zvijezde ruše stereotipe o ljepoti i to na vrlo inspirativan način

Prva modeling agencija za žene s oblinama i iznad konfekcijskog broja 40 otvorena je 1970-ih godina, a zvala se Big Beauties - Little Women. Ova se agencija bavila i zapošljavala isključivo plus size modele. Ipak, modni se dizajneri nisu previše obazirali na zahtjeve da u modne kampanje uključe i žene s većom tjelesnom težinom. Sve do kraja 1980-ih bilo je praktički nezamislivo na modnoj pisti vidjeti manekenku koja nije imala savršene proporcije. 

No, s dolaskom 1990-ih stvari su se počele mijenjati, a pad prodaje odjeće luksuznih modnih marki natjerao je dizajnere da promisle što rade, pa su Valentino i Givenchy među prvima na svoje modne revije počeli uključivati i žene s oblinama. S dolaskom 21. stoljeća sve se više počelo govoriti o problemima s poremećajima u prehrani s kojima su se borile mnoge manekenke, a javnost je počela bojkotirati dizajnere koji su za svoje kolekcije koristili iznimno mršave žene. 

Ljudima je postalo bitno da moda odražava stvarnost, a stvarnost je takva da većina žena nema idealne tjelesne mjere 90-60-90. Od 2008. do danas svjedočimo naglom porastu popularnosti plus size modela, koje danas po slavi svrstavamo bok uz bok s Viktorijinim anđelicama. Čini se da je imperativ mršavosti došao svom kraju, pa ulazimo u novu realističniju fashion eru. 

Izdvojile smo stoga pet trenutno najslavnijih i najpoznatijih plus size manekenki čije će te životne priče i modni stil sigurno inspirirati. 

Ashley Graham

Supermodel Ashley Graham definitivno je najpoznatija plus size manekenka svijeta. Pojavila se na naslovnicama Voguea i Ellea, a niti jedna važna modna revija ne odvija se bez nje. Ova ljepotica bila je i zaštitno lice Michaela Korsa i H&M-a, a na svojem Instagramu stalno progovara o tome koliko je važno prihvatiti svoje tijelo i voljeti se takvi kakvi jesmo.

Od početaka svoje karijere do danas je izdala knjigu, zaradila milijune, lansirala vlastitu kolekciju kupaćih kostima i donjeg rublja te postala inspiracija krupnijim ženama diljem svijeta.

Iskra Lawrence

Britanska manekenka Iskra Lawrence jedna je od poznatijih plus size manekenki, a slično kao i Graham svoje društvene mreže koristi ne bi li zagovarala body positivity i prihvaćanje viška kilograma kao jednako lijepih. Iskra ima i svoj YouTube kanal na kojem razotkriva mitove o tome kako su manekenke savršene i bez mana te pokazuje kako se fotografijom može manipulirati prikaz stvarnosti. 

Denise Bidot

Denise Bidot jedna je od revolucionarki plus size pokreta i prva žena s oblinama koja je prošetala tjednom mode u New Yorku 2014. godine. Ova pionirka pokreta za prihvaćanje tijela svih veličina danas vodi vlastiti lifesytle pokret koji se zove „Ther's no wrong way to be a woman“, a koji je pokrenula 2016. Od tada do danas pojavila se na desecima reklama, naslovnicama časopisa i prošetala mnogim svjetskim fashion pistama.

Tess Holliday

Majka dvoje djece i vjerojatno najpoznatija pretila manekenka, Tess Holliday slavna je zagovornica veće reprezentacije pretilih ljudi u fashion svijetu. Naime, iako svjedočimo porastu broja plus size manekenki, one pretile i dalje su posve zapostavljene, a Tess to želi promijeniti. Iako se susreće s mnogim kritikama da zapravo propagira nezdrav način života te da je njezino stanje bolest, ova se manekenka njih ne obazire već i dalje krči svoj modni put. 

Candice Huffine

Bivša tinejdžerska ljepotica i misica, Candice Huffin danas je plus size model koji je svoju karijeru započeo 2000. godine, a od tada do danas se profilirala kao jedna od najljepših i najtraženijih plus size manekenki svijeta. Instagram senzacija, zagovornica zdravog života, ali i prihvaćanja vlastitog izgleda, Candice je surađivala s brojnim slavnim dizajnerima, a danas ima i svoju sportsku marku Day/Won.