Koja kraljevska vjenčanica je najljepša? Princeza Beatrice odabrala je vintage haljinu s posebnom pričom

Kraljevske vjančanice uvijek su predmet velikog divljenja, a nedavno vjenčanje princeze Beatrice, unuke kraljice Elizabete II. ponovno nas je podsjetilo na neke prošle divne modne trenutke aristokratskih vjenčanja

Koja kraljevska vjenčanica je najljepša? Princeza Beatrice odabrala je vintage haljinu s posebnom pričom

Prošlog se tjedna udala princeza Beatrice od Yorka, unuka kraljice Elizabete II. Sudbonosno da izrekla je talijansko- britanskom multimilijunašu Edoardu Mapelliju Mozzi i to na intimnoj ceremoniji u Royal Chapel of All Saints u Windsoru. Veliko kraljevsko vjenčanje bilo je planirano za svibanj, no zbog pandemije korona virusa je na kraju održano dva mjeseca kasnije i to uz prisustvo samo najbližih članova obitelji.


Nakon što je kraljevska obitelj objavila službene fotografije vjenčanja, modni su se stručnjaci odmah bacili na posao detaljno proanaliziravši vjenčanicu lijepe Beatrice. Naime, ova svadbena haljina definitivno je dostojna jedne princeze, a iza nje se krije i topla obiteljska priča koja dokazuje da je upravo Beatrice najdraža unuka kraljice Engleske.  
Princeza je tako nosila vintage haljinu s potpisom Normana Hartnella koju joj je posudila sama kraljica. Uz to, na glavi je imala i dijamantnu tijaru koja također pripada kraljici Elizabeti, a koju je prije posudila isključivo svojoj kćeri princezi Anne kada se ona udavala. Uz to, istu tijaru i sama Elizabeta II. nosila je na svom vjenčanju davne 1947. Ta impresivna tijara tako se prenosi sa generacije na generaciju u kraljevskoj obitelji, jer ju je kraljica Elizabeta naslijedila od kraljice Mary, koja ju je pak dobila od kraljice Viktorije. Ova se tijara uz to može nositi i kao ogrlica.


Sve u svemu, vjenčani look princeze Beatrice zapravo je prava posveta njezinoj baki te dokaz velike bliskosti s kakvom se ne može pohvaliti niti jedna druga kraljevska dama. Svečana haljina izrađena je od Peau De Soie tafta, ukrašena je dijamantima, ima puf rukave od organze i porub od Duchess satena. Dizajnirana je početkom 1960-ih i to za samu kraljicu Elizabetu. Kraljica je istu tu haljinu nosila četiri puta -  u posjetu Rimu, 1962. na premijeri filma Lawrence od Arabije te na Ceremoniji otvaranja Parlamenta 1966. i 1967. godine. Beatrice je posudila bakinu staru haljinu i udahnula joj nov život, a sve to bez značajnih preinaka.


Ovom smo se prigodom odlučile prisjetiti još nekih predivnih kraljevskih vjenčanica iz prošlih desetljeća. Iako su sve različite, zajedničko im je to da sjajno ocrtavaju i pristaju karakterima dama koje su ih nosile. 

Vjenčanica princeze Eugenie

Sestra princeze Beatrice, princeza Eugenie udala se 2018. za Jacka Brooksbanka te je sve oduševila svojoj jednostavnom, a istovremeno spektakularnom vjenčanicom. Njezinu su raskošnu bijelu vjenčanicu s otvorom na leđima kreirali Peter Pilotto i Christopher de Vos, a jedini zahtjev koji je princeza imala je da haljina ima veliki otvor na leđima kako bi se vidio njezin ožiljak od operacija na kralježnici.

S dugačkim šlepom, konzervativnim dugim rukavima i teškom svilom, ova je vjenčanica bila savršen spoj tradicionalnog i modernog modnog stila.

Vjenčanica Meghan Markle

Sada već legendarna vjenčanica Meghan Markle, jednostavana i elegantna haljina s potpisom francuskog brenda Givenchy, smatra se jednom od najljepših vjenčanica u povijesti. Posve minimalistička, istovremeno čedna, ali i moderna, ova je haljina sve modne stručnjake oduševila. 

S obzirom na to da Meghan ima vrlo istančan modni ukus i gotovo nikada ne griješi kada je riječ o odijevanju, moramo priznati da nas nije iznenadilo to što je za svoje vjenčanje s princom Harryjem izabrala savršenu haljinu. 

Kate Middleton i njezina vjenčanica stoljeća

S obzirom da će Kate Middleton zbog udaje za princa Williama jednog dana postati engleskom kraljicom, njezino je vjenčanje 2011. pratilo milijunsko gledateljstvo, a posebnu je pažnju privukla raskošna tradicionalna vjenčanica s potpisom Alexandera McQueena. Napravljena od metara i metara svile te ručno vezene čipke, ova je haljina oduševila žene diljem svijeta te je postala inspiracija mnogim dizajnerima svadbenih haljina. 

Mladenke i dan danas žele vjenčanice slične Kateinoj, pa možemo zaključiti kako je odabir te romantične haljine dostojne princeze doista bio pun pogodak. 

Raskošna kreacija princeze Diane

Vjenčanje princeze Diane i princa Charlesa 1981. bilo je doista spektakularno, a vjenčanica u kojoj je princeza Diana došetala do oltara danas se smatra legendarnom. Iako ju po mjerilima današnjeg modnog ukusa ne bismo nazvali najelegantnijom niti najljepšom haljinom svih vremena, tih ludih 1980-ih kreacija Dianine svadbene haljine bila je pravi hit. 

Sjajna, raskošna, voluminozna i s mnoštvom volana, Dianina vjenčanica koju su dizajnirali David i Elizabeth Emanuel ostala je upisana u povijest svadbene mode za sva vremena. 

Vjenčanica kraljice Elizabete II.

Kraljica Elizabeta se 1947. udala za princa Philipa, tj. Philipa Mountbattena u lijepoj vjenčanici dugih rukava. S obzirom da se udala nedugo nakon kraja Drugog svjetskog rata, kada je ekonomska kriza još harala Ujedninjenim Kraljevstvom, Elizabeta je za kupnju materijala za svoju vjenčanicu dugo štedjela skupljajući kupone za tekstil kojeg je kronično nedostojalo.  

Haljinu je dizajnirao Norman Hartnell koji je osmislio i poseban vez za vjenčanicu. Svila i šifon bili su obilato korišteni za izradu Elizabetine haljine, a finalni rezultat bila je divna vjenčanica tradicionalnog stila.