Play logo

Gingham je bezvremenski uzorak koji obožavamo, a pronašle smo najljepše komade u tom stilu

Gingham uzorak jedan je od najprepoznatljivijih uzoraka svih vremena. Uz točkice i prugice, gingham je definitivno jedan od najčešćih uzoraka svijeta mode, a možemo ga pronaći na doslovno svim komadima odjeće i obuće. Od sandala do kupaćih kostima, dućanima su zavladali crno-bijeli kvadratići

Gingham je bezvremenski uzorak koji obožavamo, a pronašle smo najljepše komade u tom stilu
Play logo

Gingham ili Vichy uzorak termin je koji označava jednostavnu tkaninu od pamuka ili pamučne mješavine koja je prepoznatljiva po svom kariranom crno-bijelom uzorku. Iako danas nije posve jasno odakle dolazi ime ovog uzorka, pretpostavlja se da se platno takvog izgleda po prvi puta počelo proizvoditi u Francuskoj, u gradiću Guingampu, pa je gingham po njemu i dobio ime.

Ubrzo se iz Francuske proizvodnja preselila diljem Europe, a ova je je karakterističan karirani uzorak postao omiljen u Engleskoj koja je postala i njegov najveći proizvođač. Sredinom 18. stoljeća Manchester je imao na desetke tvornica i krojačnica koje su proizvodile tkaninu gingham uzorka kao i haljine napravljene od nje. Danas je najprepoznatljiviji gingham dezen onaj u crno-bijeloj boji, ali prije nekoliko je stoljeća zapravo bio najpopularniji onaj plavo-bijeli. 20. stoljeće je pak donijelo širu upotrebu ginghama na mnogim odjevnim komadima, a francuska je glumica Brigitte Bardot proslavila ovaj dezen jer je kao svoju vjenčanicu nosila haljinu nježno ružičastog gingham uzorka zbog čega je u jendom trenutku u Francuskoj došlo do nestašice tog materijala.

Play logo


Zajedno s muslinom, gingham je tkanina koja se često koristi u krojačkim radionicama za prve nacrte krojeva. Naime, ova tkanina nije skupa, a s njom je lako i rukovati, pa ju se daje krojačkim vježbenicima da na njoj bruse svoje znanje.

Play logo


U popularnoj kulturi se gingham uzorak često veže uz djevojčice, nevinost i školske uniforme, a čak je i Dorothy Gale iz „Čarobnjaka iz Oza“ nosila plavu gingham haljinicu tijekom svojih avantura. U Velikoj Britaniji do dan danas djevojčice nižih razreda osnovne škole često imaju školske uniforme s gingham uzorkom.


Ipak, iako on može djelovati nevino i čedno, gingham uzorak danas možemo pronaći i na seksi haljinama, ženskim odijelima, cipelama, kupaćim kostimima i bikinijima. Izdvojile smo aktualnu ponudu komada s gingham uzorkom s Asosa ne bi li se i sama uvjerila da se radi o doista šarmantnom dezenu koji se može uklopiti u svačiji stil.

Play logo

Kompletić - 147 kuna

Izvor: undefined

Top - 215 kuna

Izvor: undefined

Kombinezon - 121 kuna

Izvor: undefined

Natikače na vezanje oko gležnjeva - 60 kuna

Izvor: undefined

Uska pencil haljina - 425 kuna

Izvor: undefined

Jednodijelni kupaći kostim - 199 kuna

Izvor: undefined

Odijelo s gingham uzorkom - 477 kuna

Izvor: undefined

Ljetna haljinica - 130 kuna

Izvor: undefined

Karirani kombinezon - 164 kune

Izvor: undefined

Cipele s otvorenom petom - 217 kuna

Izvor: undefined
Play logo