Prepoznaješ li ih kod vas?

Imuni na razvod: Pet znakova da je vaš brak čvrst kao stijena

Dugogodišnji brakovi u današnje su vrijeme postali rijetkost. Provjeri u nastavku u kakvom je stanju tvoj brak

pexels-emma-bauso-2253870 (1).jpg
Foto: Pexels

"Dok nas smrt ne rastavi" u današnje vrijeme vrijedi samo za rijetke, s obzirom na stopu razvoda koja je iz godine u godinu sve viša. Naime, u Hrvatskoj godišnje svaki treći brak završi razvodom. No, usprkos poražavajućim brojkama, ne treba gubiti vjeru u ljubav, već se potruditi održati obećanja koja ste razmijenili, zavjetujući se na vjernost u dobru i zlu, u zdravlju i bolesti.

Image
Važan problem

Brak bez seksa: Pet glavnih razloga koji utječu na gubitak strasti

shimmer fallback

Na odnosu se radi svaki dan, kvalitetan brak bismo mogle usporediti s dugogodišnjom štednjom - do iznosa koji čini razliku dolazi se svakodnevnim sitnim odvajanjima. Tako je i s kvalitetnim brakom.

Želiš li da uspije, oboje se morate truditi jedno oko drugoga. To ne znači da si trebate "skidati" zvijezde s neba, već činiti sitne, svakodnevne stvari zbog kojih ćete uvijek znati da ste tu jedno za drugoga. U nastavku ti otkrivamo pet pokazatelja dobrog i uspješnog braka koji su jamci da nećete postati dio statistike…

Jednako ulažete u odnos

Ako ste oboje jednako angažirani oko veze, to je odličan znak da će stvari u vašem braku ostati na dobrom putu. No, što zapravo znači jednako ulagati? "Otvoreni dijalog, otvoreno i iskreno komuniciranje i kompromisi kada je to potrebno", objašnjava Sarah Watson, certificirana bračna trenerica za Best Life.

"Ulaganje u brak je važno jer vam omogućuje da razvijete dublje razumijevanje jedno drugoga, dok istovremeno gradite povjerenje i komunikaciju. Kada supružnici ulažu vrijeme u vezu, razvijaju osjećaj sigurnosti i njihova postaje jača", dodaje ona. Čak i najbolji brakovi zahtijevaju rad, no ako obje strane ulažu jednako u odnos i trude se oko njega, pola posla već su napravile.

shimmer fallback

Dobri ste prijatelji

Zna li tvoj suprug kako te nasmijati? Volite li provoditi vrijeme zajedno? Možeš li se povjeriti svom partneru?

Sve su to odlike velikog prijateljstva, koje je za brak jednako važno kao i seksualna kemija. Leptirići će odlepršati s vremenom, no prijateljstvo ostaje. "Kada jedno drugo smatrate najboljim prijateljem i kada ste u stanju očuvati to prijateljstvo kroz život, to je znak da ste potpuno imuni na razvod", kaže bračna savjetnica Suzanne Degges-White. "Prijateljstvo zahtijeva uzajamno povjerenje, iskrenost i podršku - sve to mora postojati kako bi romantična veza trajala. Parovi koji njeguju dobro prijateljstvo imaju veći postotak ukupnog zadovoljstva u braku", dodaje Degges-White.

shimmer fallback

Ne izbjegavate međusobni konflikt

Nitko ne voli svađu, no sposobnost suočavanja s partnerom i svojevrsno umijeće svađanja, zapravo je dobar znak. "Međusobne rasprave pa i svađe vam pomažu da se na koncu, bolje razumijete", kaže Degges-White.

U studiji koju je provela Međunarodna udruga za istraživanje odnosa, znanstvenici su analizirali parove tijekom pandemije i proučavali kako su rješavali međusobne sukobe. Rezultati su otkrili da su parovi koji su izbjegavali sukobe bili nesretniji u vezi, od onih koji su se svađali. Studija zaključuje da se "izbjegavanje sukoba smatra destruktivnim u romantičnim vezama", prenosi spomenuti portal. Kada izbjegavate konflikt, činite medvjeđu uslugu vašoj vezi. Ključno je pronaći način da budete otvoreni i iskreni kada se ne slažete, a ne šutljivi i ogorčeni.

shimmer fallback

Slažete se oko novca

Ako se slažete oko dugoročnih financijskih ciljeva te ste na istoj valnoj duljini kada je riječ o potrošačkim navikama, imate odličan temelj za dug i sretan brak. "Ako ste svjesni svojih prihoda, računa i potrošnje, to je znak da će vaš brak trajati. To znači da nema skrivenih kupnji i da imate jednaka očekivanja o tome kako komunicirate o financijskim odlukama", kaže Robert Hinojosa, bračni savjetnik. Iako ovo može biti izazovna tema, iskrenost o financijama na duge staze će vam pomoći.

"Važno je biti načisto i dogovoriti se oko toga tko je odgovoran za financija te osjećati povjerenje i sigurnost u tom aspektu odnosa", dodaje Hinojosa. Naravno, odgovornost možete i podijeliti.

shimmer fallback

Zadržali ste svoje identitete

Još jedan znak da vaš brak dobro funkcionira je kada se u njemu oboje osjećate slobodni te ste upravo ono što jeste, bez pretvaranja. Trebali biste imati osjećaj vlastitog identiteta i uživati ​​u vremenu koje provodite sami ili s prijateljima izvan braka. "Ne morate svaki trenutak provoditi zajedno", kaže Degges-White. "I iako možete isprobati neke od hobija svog supružnika, trebali biste imati prostora za solo aktivnosti, bez ljubomore ili sumnje u ono što vaš supružnik radi kada nije s vama", savjetuje Degges-White.

Naravno da je provođenje kvalitetnog vremena s partnerom ključni sastojak za funkcioniranje braka, ali jednako je važno moći se izraziti kao pojedinac, a ne samo kao nečiji partner ili druga polovica.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.