Virtualna nevjera

Cyber izdaja: Znakovi da te partner vara online

Od pamtivijeka postoji nekoliko vrsta prevara, od fizičke do emotivne - a u naše doba ima i jedna nova: online afera. Tvoj je dragi stalno na mobitelu i postao je tajnovit? Možda radi puno više od samo nevinog igranja igrica

profimedia-0280534803.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Baš kao i kod klasičnog varanja, kod cyber prevare postoji seksualna i intimna komponenta, čak i ako se osobe nikada ne sretnu uživo. Kontakt se odvija mailom, chatom, preko društvenih mreža ili jednostavno, tekstualnim porukama.

Baš kao i svi drugi oblici nevjera, online afera ima destruktivni učinak na samu vezu ili brak. Ovakvo partnerovo ponašanje vrlo će izgledno prouzročiti ljutnju, ljubomoru te osjećaj povrijeđenosti. U većini slučajeva na takvu prevaru gledamo kao na izdaju i naše je povjerenje spram partnera nepovratno izgubljeno. Na kraju, cyber prevara može rezultirati i prekidom ili razvodom - baš kao i bilo koja druga afera.

Image
Foto: Pexels

Kao i u offline svijetu, brojni su razlozi zašto se netko može odlučiti na takav odnos s trećom osobom, a najčešće se navode ovi:

 • bijeg od stvarnosti
 • uživanje u maštariji
 • dobivanje doze samopouzdanja
 • loš način nošenja sa stresom (uzrokovanim unutar stalne veze ili braka)

Ako sumnjaš da bi tvoj parter mogao imati online aferu, provjeri primjećuješ li ove znakove 'za uzbunu':

Čini se distanciran

Ako tvoj partner ne pokazuje brigu oko vaše veze, ovo ukazuje na to da postoji problem. Vjerojatno ćeš primijetiti da se ponaša distancirano te ćeš imati osjećaj kao da su mu misli stalno negdje drugdje. Osim toga, mogli bi se pojaviti problemi u komunikaciji, a partner bi mogao odjednom biti nezainteresiran za zajedničke aktivnosti kao što su proslave rođendana ili blagdana. Naravno, ovo bi se moglo preslikati i na vaš odnos u spavaćoj sobi gdje bi patiti mogla vaša intima. Partner tako može imati manje entuzijazma tijekom seksa ili pak seks može postati sve rjeđi.

Image
Foto: Pexels

Tajnovit je

U pokušaju da sakrije svoju online aferu nevjerni bi partner mogao učiniti sljedeće:

 • promijeniti svoje lozinke i ukloniti ti mogućnost pristupa u zajedničke online račune društvenih mreža i elektronske pošte
 • pomaknuti kompjuter u izoliraniji dio kuće
 • zabranjivati ti da koristiš njegov mobitel, tablet ili kompjutor
 • tražiti više privatnosti
 • odbijati razgovarati o tome što radi kad je online
 • stalno iznova brisati svoju online povijest pretraživanja i online aktivnosti
 • sakriti ekran te brzo prekidati i gasiti uređaj čim se pojaviš u prostoriji
Image
Foto: Pexels

Promjene u ponašanju

Nagle i iznenadne promjene u ponašanju mogu signalizirati nevjeru. Partner može djelovati drugačijim, imati česte promjene raspoloženja ili biti nervozan u svakodnevnom odnosu s tobom. Također, u nekim slučajevima osobe koje vode dvostruk život počnu zanemarivati svoje bračne i roditeljske dužnosti, mogu prestati obavljati svoj dio kućanskih obaveza ili čak zanemarivati posao. Također možda ćeš primijetiti drastične promjene u njegovom rasporedu spavanja - možda će sve češće ostajati budan do dugo u noć ili će se ustajati ranije nego obično, osobito ako to vrijeme provede na mobitelu ili na svom kompjutoru.

Image
Foto: Pexels

Obrambeni stav

Ako si probala razgovarati sa svojim parternom o onom što te brine, možda si primijetila kako je njegova rekcija defenzivna i time se u tebi raspiruje sumnja. Kad ga konfrontiraš s tim, partner bi mogao tražiti opravdanja, umanjivati činjenice ili ih čak izravno negirati i lagati. Uz sve ovo, partner bi mogao na kraju okrenuti 'strane stola' i početi optuživati tebe za nevjeru i sumnjivo ponašanje, kako bi fokus skinuo sa sebe samoga.

Image
Foto: Pexels