Riješi se predrasuda i uživaj

Ženski libido - puno je zabluda oko njega, a ovo su one najveće

Ženski libido prate razne zablude zbog kojih može patiti naš seksualni život

Ženski libido - puno je zabluda oko njega, a ovo su one najveće

Ženski libido nije česta tema razgovora te ga upravo zato prate mnoge zablude koje nam mogu uskratiti zadovoljstvo koje zaslužujemo. Najbolji način kako te zablude razbiti je poticanjem razgovora o tome koliko je ženski libido uistinu poseban i nešto što trebamo bolje upoznati.

Image
Problemi u krevetu

Iznenađujući razlozi zbog kojih možda imaš nizak libido

Zbog žena su muškarci započinjali ratove i odricali se kraljevstva - sjeti se samo Edwarda VIII, strica sadašnje engleske kraljice koji je zbog Amerikanke Wallis Simpson, nedovoljno dobre za kraljevsku krunu, odlučio abdicirati u zamjenu za vjenčani prsten koji će, treći po redu  (Wallis je prije Edwarda bila dvaput u braku), nataknuti svojoj dragoj.

Žene su za muškarce predmet obožavanja, muze, ljubavi njihovih života, majke njihove djece, no do prije par desetljeća jedva da ih se i pitalo uživaju li u seksu. Seks je donedavna bio još jedno od područja u kojem su bitniji muškarci pa se i istraživao kako takav. Baš zbog toga je ženski libido još i danas pun zabluda i neodgovorenih pitanja. Odličan primjer je činjenica da se tek 2008. godine magnetnom rezonancom otkrila anatomija klitorisa.

Image


U nastavku pročitaj najveće zablude vezane uz ženski libido koje su konačno i nazvane takvima te se jednom i zauvijek prepusti užitku koji želiš.

Rijetke su žene s niskim libidom

Netočno. Niska seksualna želja vrlo je česta kod žena. Procjenjuje se da je jednoj od tri žene seks nebitna stavka u životu, a posebno je zanimljivo da slab libido pogađa žene svih dobnih skupina, različitih životnih stilova, etničke pripadnosti, statusa veze i  seksualne orijentacije.To znači da žena u naponu snage i ljepote može imati nizak libido jednako kao i žena u poodmakloj dobi. Najveći neprijatelji libida su kronični stres, bolesti, lijekovi, brige i negativno razmišljanje. 

Image

(FOTO: Pexels)

Žene jakog libida uvijek žele seks

Netočno. Bez obzira ima li žena po prirodi jaču seksualnu želju ili ne, na libido će utjecati brojni faktori, odnosno on varira - jača i slabi s obzirom na doba godine, mjeseca pa čak i dana. Libido je podložan faktorima iz okoliša isto kao i osjećaj sreće. Bit ćeš dobre volje  ako se nešto lijepo dogodi. Isto tako, osjetit ćeš seksualnu želju kad si u blizini osobe koja te uzbuđuje ili kada se nađeš u situaciji koja na tebe djeluje seksualno stimulativno.

Jak libido pretpostavka je za dobar seksualni život

To što imaš nisku seksualnu želju ne znači da ne možeš imati zadovoljavajući seksualni život.   Istraživanja su pokazala da osoba može biti zadovoljna na području seksa usprkos slabom libidu, a isto tako da jak libido nije garancija za dobar seks.

Čak je i pojam jake seksualne želje nespretan. Naime, kad se govori o jakoj želji podrazumijeva se da je urođena i čisto biološka, a to je velika zabluda.

Ne mogu promijeniti svoj libido. Takav je, kakav je

Netočno. Libido je podložan promjenama. Znanstvenici koji su promatrali žene sa slabom seksualnom željom, u istraživanju provedenom o seksualnom zdravlju Amerikanaca, uočili su da je stres najčešći ubojica seksualne želje. Žene slabog libida imale su kronično povišenu razinu kortizola (hormona stresa).

Da bi stvar bila kompliciranija, čak i sama seksualna aktivnost mnogim je ženama stvarala stres, dovodeći ih do toga da su ga počele izbjegavati.

Metodama opuštanja osim što ćeš se osloboditi stresa, oslobodit ćeš i svoju seksualnu želju, a kada je jednom pustiš da "procvjeta", dovoljno je da je njeguješ i ona će rasti. 

Na seksualnu želju ne utječe loše iskustvo

Netočno. Kao što ti se u bilo kojem drugom području života nešto ili netko može zamjeriti, tako se to može dogoditi i u seksu pa bez obzira koliko sadašnji partner bio privlačan, možeš osjećati odbojnost prema seksu.

Pokazalo se da slab libido ima jako malo veze s biologijom i genetikom, a puno više s iskustvom koje si proživjela i faktorima iz okoliša. On je posljedica loših partnera, jednolične svakodnevice, prejakih veza s roditeljima pa čak i niskog obrazovanja.

Image

(FOTO: Pexels)

Kako povećati libido?

Iz dosad pročitanog možeš zaključiti da je libido nešto što se da popraviti. Nemoj upasti u zamku i pomiriti se sa situacijom u kojoj se nalaziš, odnosno odreći se seksualnog užitka te sebe uvjeriti da si osoba kojoj seks nije važan. Seks je dio života, sasvim prirodna stvar koja, osim što jača i obogaćuje partnerski odnos, dobro djeluje na sveukupno zdravlje - rasterećuje psihu i jača imunitet.

Kako bi povećala svoj libido, posveti se unutarnjem rastu. Poradi na sebi, bolje se upoznaj, otkrij što voliš, a što ne voliš. Ono što ne voliš zaobilazi u širokom luku - naravno koliko možeš. Odrasla si osoba, a odrasli ljudi ponekad moraju raditi stvari koje baš i ne vole - plaćati račune, stajati u redovima. Nikako se ovo, da moraš raditi nešto što ne voliš, ne odnosi na seks. U seksu radi samo ono što voliš. Nauči se opustiti i zavoli svoje tijelo baš takvo kakvo je. Darovano ti je. Vidjet ćeš da će i libido narasti.