Prekinite loše obrasce

Tri vrste svađa u koje parovi najčešće upadaju i kako se izvući iz njih

Uvijek se svađate oko istih stvari? Ako je odgovor potvrdan, a vrlo vjerojatno je, ne brini, niste jedini. Većina parova to čini, no sjajna je vijest da ovoj lošoj navici možete stati na kraj

profimedia-0326953426.jpg
Foto: Profimedia.hr

Postoji li išta što te više može izbaciti iz takta i razbijesniti od stvari koje tvoj partner ponavlja, a jako dobro zna da ti smetaju? Sudoper pun prljavog posuđa, neprestano skrolanje po društvenim mrežama, jednostrano donošenje odluka koje se tiču vas oboje?

Image
Izađi iz začaranog kruga

Bojiš se da je ljubavni odnos toksičan? Ovi znakovi otkrit će ti jesi li u pravu

Što je dvoje ljudi u dubljoj vezi, to su ranjiviji, odnosno osjetljiviji na postupke onog drugog. No, sve te stvari koje će izazvati sukob između tebe i tvog partnera, najčešće nisu stvarni uzrok problema, već samo okidač.

Image
Foto: Pexels

Svađe nastaju zbog naših potreba, nesigurnosti, predrasuda i ranjivosti. Ono što nas jako uznemiri, najčešće je povezano s nekim prethodnim lošim iskustvom, traumom, a nerijetko nema veze s onim što partner čini i što izgleda kao valjan razlog za svađu.

Primjerice, ako tvoj dragi ne diže pogled s mobitela kada legnete u krevet, to manje veze ima s time što je ovisan o društvenim mrežama, a više o obrascu koji se ponavlja i tumačiš ga kao zanemarivanje od strane partnera. U nastavku ti otkrivamo tri najčešća uzroka svađa u vezama, odnosno skrivene, a prave motive koji, kada su ugroženi, dovode do sukoba te što učiniti kako biste se prestali svađati.

Kontrola i moć

Svađe koje se tiču kontrole i moći prepoznat ćeš po ovim ili sličnim frazama koje će jedno od vas dvoje izgovarati, a ono drugo se braniti:

"Ucjenjuješ me djecom."

"Zato što zarađuješ više od mene, moram te pitati za dozvolu svaki put kada želim nešto kupiti."

"Seksamo se samo kada ti želiš."

Izgovarat će ih onaj koji se osjeti ugroženim u ovoj domeni života, odnosno onaj koji se osjeća podređeno u odnosu, a ne ravnopravno, što zdrav odnos podrazumijeva.

Image
Foto: Pexels

Briga i bliskost

Svađe koje se tiču brige i bliskosti, mogu zvučati ovako:

"Zašto me ne možeš utješiti kada se osjećam anksiozno, nego činiš da se osjećam još gore?"

"Zašto sam uvijek ja ta koja će prva poslati poruku ili nazvati? Čim se približim ti se udaljiš."

"Zašto više ne vodimo ljubav?"

Uvijek jedna osoba u odnosu ima veću potrebu za bliskosti od druge, no to nikako ne znači da je onoj drugoj manje stalo. Prepoznavanjem problema i konstruktivnim razgovorom u kojem će svatko izraziti svoje potrebe, izbjeći će se svađa.

Image
Foto: Pexels

Poštovanje i priznavanje

Svađe koje izbijaju kada imaš osjećaj da te partner ne poštuje i ne doživljava kako želiš, iz tvojih usta zvuče najčešće ovako:

"Dogovaraš izlazak s prijateljima, a da me ne pitaš koji su moji planovi."

"Nikada mi nećeš odati priznanje zbog toga što sam postigla u životu, karijeri."

"Mislim da ne shvaćaš koliko toga činim za nas."

Naravno, može biti i u suprotnom smjeru - da je tvoj partner taj koji ne osjeća dovoljno poštovanja s tvoje strane.

Image
Foto: Pexels

Stvaranje novih obrazaca

Svaka svađa ima kontekst i nerijetko je u njoj više od jedne dimenzije koje smo navele. Prepoznavajući ih, lakše ćeš razumjeti i sebe i partnera te se prije pomiriti, a nakon nekog vremena niti ne započinjati svađu već konstruktivno razgovarati o onome što vas muči. Možda će ti u početku izgledati neprirodno ponašati se drugačije, no što si naviknula kada se svađate, ali bitno je prekinuti neželjeni obrazac i stvoriti novi. Udahni duboko nekoliko puta i smiri se prije nego što nastaviš raspravu.

Artikuliraj svoje emocije i dozvoli drugoj strani isto. Stvaranje novih obrazaca koji podrazumijevaju uzajamno uvažavanje i poštivanje, produbit će i učvrstiti vaš odnos te iz njega izbaciti svađe.

Image
Foto: Pexels