Play logo

Što nikada ne smijete reći svojem bivšem?

Nema potrebe otvarati stare rane. Nitko se nakon toga neće osjećati bolje…

Što nikada ne smijete reći svojem bivšem?
Play logo

Prekidi veze nikada nisu laki ni za jednu stranu, a posebno onu koja je ostavljena. U situacijama za vrijeme prekida i nakon njega mogu se nepromišljeno izreći stvari zbog kojih ne samo da ćete kasnije požaliti, nego i još više povrijediti osobu s kojom ste bili u vezi. U tim trenutcima tuge, bijesa, razočaranja i mnogih drugih osjećaja teško je ostati hladne glave i možda reći nešto smisleno i utješno, no nakon mnogih izrečenih stvari gotovo je  apsolutno sigurno da se nećete osjećati bolje.

No, prije nego što navedemo što ne smijete reći svojem bivšem, bilo da ste vi osoba koja je prekinula vezu ili je to učinio vaš bivši, imajte na umu da većina osoba ima želju da se obrate svojem bivšem zbog raznih razloga. Možda i vi želite povrijediti njega kao što je on povrijedio vas? Ili mu želite reći da vam nedostaje? Osim ako je zaista riječ o nečemu što će jednome i drugome olakšati prekid i nastavak života učiniti lakšim, najbolje je da neke stvari ostanu neizrečene i da sve jednostavno prebolite, malo koliko teško bilo.

Što se ne smijete reći bivšem ako ste vi osoba koja je prekinula vezu…

„Želim da ostanemo prijatelji.“
Kada s nekim odlučite prekinuti, nemojte očekivati da će ta osoba željeti ostati vaš prijatelj. Ostajanje u kontaktu, pa čak i zajednička druženja jednostavno su preteška. Ako vas netko voli, a vi prekidate s njim i to mu kažete, to je kao da ste mu još dodatno opalili šamar.

„Nedostaješ mi.“
Kada prekinete s nekim i ne želite ponovno biti s tom osobom, bez obzira na to što još uvijek osjećate prema njoj, nemojte joj govoriti da vam nedostaje. Tako možda dajete lažnu nadu da se želite pomiriti što može samo dodatno povrijediti.

„Jednostavno ne znam zbog čega veza nije uspjela.“
Tijekom i nakon prekida morate ponuditi valjani i logičan razlog zbog čega prekidate i zbog čega veza nije uspjela. U tom slučaju, važno je da osobi s kojom prekidate sačuvate samopouzdanje i dostojanstvo, posebno ako ona nije odgovorna za prekid. Ma koliko to zvučao kao klišej, oni žele čuti „nisi ti kriv, ja sam“ i žele čuti vaš razlog zbog čega prekidate. Tijekom prekida recite svoje razloge prekida i držite se te verzije i nakon prekida ako ćete ponovno razgovarati ili s tom osobom ili s nekim drugim osobama. Neodređeni razlozi prekida mogu samo još više pogoditi s osobu s kojom prekidate.  

Što se smijete reći bivšem ako je on s vama prekinuo…

„Toliko mi je bolje bez tebe.“
Iako to i jest istina i ma koliko vi mislili da ćete se nakon toga osjećati bolje, ako mu to kažete, bit će to niski udarac, zbog kojeg se na kraju nećete osjećati bolje, a i on će vjerojatno pomisliti da je stvarna situacija baš suprotna.
Dakle, time ništa nećete postići.

„Moj novi partner u svemu je mnogo bolji od tebe.“
Ako ste zaista sretni, nemate i ne želite više imati nikakve veze s osobom koja vas je ostavila, onda zaista nema potrebe da mu to govorite, jer ponovno ponavljamo, nećete time ništa postići. Osim toga, ma kakva ta vaša prošla veza bila, vi ste u jednom trenutku bili u toj vezi i voljeli tu osobu, pa nema potrebe da zbog sebe umanjujete značenje te veze, jer to na kraju ponižava i njega i vas. Osim toga, ako ste zaista našli nekog boljeg, ljepšeg, pametnijeg nego što je vaš bivši, već ste pobijedili. Uživajte u svojoj pobjedi. Ako već želite, stavite sliku vaše sreće na neku od društvenih mreža i budite sretni.

„Bio si užasan u krevetu.“
Bila to istina ili ne, to zaista nije bitno više, osim ako vaš bivši zaista ima neke određene probleme vezane za spolne odnose koje mora riješiti.

Što ne smijete reći bivšem, bez obzira na to tko je prekinuo vezu…

„Ja bih ponovno s tobom, na jednu noć…“
Ma koliko vam osoba s kojom više niste u vezi nedostajala, suzdržite se od takvih izjava, bilo preko poruka, telefonskih poziva ili izjava licem u lice. Da, istina je, ne biste bili ni prvi ni zadnji kojemu se to dogodilo, ali to na kraju najčešće ispadne loše u emocionalnom smislu. Otvaraju se stare rane koje trebate pustiti da zacijele i trebate nastaviti dalje, a ne vraćati se na nešto što nema smisla.

Play logo

Foto: berc - Fotolia

Play logo