Normalne brige

Nisi jedina: Uobičajene brige koje seksualni terapeuti stalno čuju

Seks nije kao na filmu - u stvarnosti, on dolazi 'u paketu' s raznim brigama i nesigurnostima, a u nastavku smo izdvojile neke od njih s kojima se seksualni terapeuti često susreću i koje su posve normalne

seks-brige.jpg
Foto: Pexels

Užitak, intimnost, povezivanje s partnerom, seks poze, seksualne igračke, orgazmi… sve su to zabavne stvari vezane za seks koje ga čine nevjerojatnim iskustvom. No ono što je malo manje zabavno jesu nesigurnost, neželjena bol, disfunkcija, posramljenost - a i te su stvari sasvim normalan dio seksualnog života, dio koji je itekako prisutan, a o kojemu se ne govori dovoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Što kažu stručnjaci?

Previše ili premalo: Koliko je seks važan kako bi veza funkcionirala?

Nikome od nas nije zabavno pričati o tim stvarima, a baš zato što šutimo, često pomislimo da smo jedini koji imaju problema, no to nije istina. Gotovo svaku osobu more različite brige vezane za seks, a to potvrđuju i brojni seksualni terapeuti koji se naslušaju baš svega. S obzirom na to da seksualni odgoj diljem svijeta često nije implementiran na adekvatan način u obrazovni sustav, seks je prepun tabua i nedoumica. "Zbog toga postoji mnogo mjesta za brigu, a većina nesigurnosti s kojima se susrećem kao seksualni terapeut svode se na jedno pitanje: 'Jesam li normalan?'", za SELF ističe seksualna terapeutkinja Shadeen Francis.

Sasvim je uobičajeno imati milijun pitanja vezanih za seks, kao i nedoumica i briga, a u nastavku smo izdvojile neke uobičajene brige vezane za seks s kojima se seksualni terapeuti često susreću, ali i što oni kažu o njima.

1/5
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.